10 jaar De Cacaofabriek Expo

10 jaar De Cacaofabriek Expo

memorabele tentoonstellingen en momenten

10 jaar. Een mijlpaal. Een mooi moment om terug te blikken, zeker nu de exporuimte in de zomer 2024 tijdelijk gesloten is voor een verduurzamende verbouwing. Voor degenen die de plek kennen en er regelmatig een (gratis) bezoek aan brengen, zal deze terugblik ongetwijfeld herinneringen oproepen. Voor degenen die de exporuimte in De Cacaofabriek (nog) niet of minder goed kennen: we nemen je graag mee in een ‘trip down memory lane’.

In deze online mini-expo blikken we terug op enkele hoogtepunten uit 10 jaar exposities. Een plek waar jonge kunstenaars voor het eerst exposeerden of kunstenaars op leeftijd misschien wel voor het laatst. Waar generaties samenkwamen, bekende kunstenaars met hun werk een dialoog aangingen met de monumentale ruimte en waar nieuwe kunstenaars en nieuwe kunst een podium kregen.


Meer lezen? Op Kunstloc Brabant is op 14 augustus 2024 een artikel verschenen over wat De Cacaofabriek Expo op cultureel gebied heeft gedaan en betekend heeft voor de toekomst van kunst van Helmond tot Brabant en daarbuiten. Lees het artikel hier.
 

Foto’s zijn gemaakt door Dave van Hout, Laura Maessen en Biek van Bree.

2017|3XSOLO

Foto: Jana van Meerveld

Binnen de expo 3XSOLO stond in de grote bovenzaal een uitgebreide solotentoonstelling van Jana van Meerveld, getiteld ‘Das Unheimlich Autonome’. Met 24 nieuwe schilderijen die in Nederland nog niet eerder waren getoond. Zij wordt gedreven door een nieuwsgierigheid naar het onbekende visuele beeld vanuit het schilderen ontstaan.

Bijzonder detail: de hele vloer werd bedekt met tapijten om de pas van de bezoeker te vertragen bij het kijken naar de werken.

2017|3XSOLO
2017|3XSOLO

2017|Kantelpunt 1

Karin Van Dam en Robbie Cornelissen

Beiden hebben in binnen- en buitenland in diverse musea en galeries geëxposeerd, kennen elkaar goed en zijn niet alleen autonoom kunstenaar, maar ook als docent aan Hogeschool voor de kunsten ArtEZ verbonden. Beiden hebben het gevoel dat de groeiende beheersing in hun vakmanschap tegenstand nodig heeft om tot nieuwe beelden en verbindingen te komen. 

Dit zochten kunstenaars Karin Van Dam en Robbie Cornelissen in de bijzondere samenwerking in De Cacaofabriek, waarbij ze bouwstenen voor nieuw werk uitwisselden en de ander hierop lieten voortborduren, aanvullen en uitbreiden.

2017|Kantelpunt 1
2017|Kantelpunt 1

2018|GUM

Paul Dirks e.a. 

Aanleiding voor de tentoonstelling GUM in de Cacao Expo was de verzameling gummen van Paul Dirks. Paul verdiepte zich in De Gum en boorde daarmee zo’n inspirerend onderwerp aan dat hij Het GUM-boek is gaan maken, een boek over en met gummen. Voor zijn boek zocht hij contact met schrijvers, dichters en, vooral, tekenaars. Vierentwintig kunstenaars leverden een bijdrage aan zijn boek en deze kunstenaars namen bijna allemaal deel aan de tentoonstelling GUM.

Naast een deel van de fantastische verzameling van Paul Dirks werden werken van een keur aan geweldige tekenaars geëxposeerd.

2018|GUM
2018|GUM

2018|A New York State Of Mind

Foto: Marvin Piqué 

De tentoonstelling A New York State of Mind liet een aantal kunstenaars aan het woord; niet de gebruikelijke namen, maar juist ‘the unusual suspects’. Kunstenaars stapten naar voren met een unieke stem en een persoonlijk verhaal en eisten hun plek op in de schijnwerpers. Curator was Elise Tak, Nederlandse kunstenaar gevestigd in New York.

Kunstenaars laten hun werk zien op plekken buiten de betreden paden, zijn volledig onafhankelijk en kaarten maatschappelijke problemen aan.Hier draait het niet om geldelijk gewin, maar om liefde voor de kunst.

2018|A New York State Of Mind
2018|A New York State Of Mind

2019|Inside Out

Iris Bouwmeester en Sil Krol

In de benedenzaal van de expo liet Sil krol nieuw werk zien, Ceramic Totems, geïnspireerd op de directe omgeving van De Cacaofabriek. 

In de bovenzaal was werk te zien van Iris Bouwmeester. De objecten van Bouwmeester tonen holtes, gaten en bollingen en spelen met schaduw, licht en kleur. Basis voor de nieuwe serie werk die Bouwmeester in deze tentoonstelling liet zien, zijn röntgenfoto’ s die zij van haar aluminium objecten liet maken.

2019|Inside Out
2019|Inside Out

2019|MELTINGPOT

Foto: Kool Koor

De expositie MELTINGPOT was het resultaat van de samenwerking tussen UrbanMatterz en De Cacaofabriek. Er was onder andere werk te zien van twee belangrijke graffiti kunstenaars van het eerste uur: Kool Koor, die zijn carrière begon in de jaren 80 in New York en Hugo Kaagman, een van de pioniers van de Nederlandse graffitiscene.

Kool Koor, graffitikunstenaar uit Brussel, stelde de expositie samen. Er werd gewerkt met een nieuwe generatie street artists die metershoge murals maken en met hiphop-fotograaf Joe Conzo. De videoclips geselecteerd door Jeroen Staarink maakte de expositie compleet.

2019|MELTINGPOT
2019|MELTINGPOT

2020|Lucas Gassel Revisited

Foto: Reggie Voigtländer

In het kader van het Lucas Gassel Jaar in Helmond nodigde de Cacaofabriek hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om zich te laten inspireren door de 16e-eeuwse landschapsschilder. Daar is in groten getale gehoor aan gegeven. In totaal werden tijdens de tentoonstelling 22 werken getoond van vooraf geselecteerde kunstenaars.

Reggie Voigtländer was één van die kunstenaars, die indruk maakte met haar installatie.

2020|Lucas Gassel Revisited
2020|Lucas Gassel Revisited

2020|Tussenhuids

Foto: Frank Halmans 

Organisatoren Jos van der Sommen (NL) en Johan Kuipers Jager (NL) brachten hun eigen werk samen met dat van Frank Halmans (NL), Adelheid de Witte (B), Jet van Oosten (NL), en Marie Rosen (B) onder de noemer Tussenhuids.

De schilders in deze expositie delen een interesse in de technische gelaagdheid en dieptewerking van het schilderij. Ze spelen allen met de illusionistische dieptewerking en ons verlangen om niet alleen de huid van het doek af te tasten met de ogen, maar door de oppervlakte heen in deze werken te kunnen kijken als een kijkdoos.

2020|Tussenhuids
2020|Tussenhuids

2020|Berlin Baustelle

Foto: Rutger de Vries 

Bram Braam, zelf werkzaam als beeldend kunstenaar in Berlijn, selecteerde 14 kunstenaars uit Berlijn om te exposeren in Helmond. Berlijn heeft sinds de val van de muur in 1989 een enorme aantrekkingskracht op kunstenaars.

De titel Berlin Baustelle verwijst naar de constante transformatie van de stad en naar de fysieke werkplaatsen van vele kunstenaars, een smeltkroes van kruisbestuivingen en verschillende invloeden die samen komen. De tentoonstelling bestaat uit abstracte beelden, figuratief werk, fotografie, schilderkunst en sculpturale installaties.

2020|Berlin Baustelle
2020|Berlin Baustelle

2021|Tentoonstelling in Talloze Aktes

Foto: Jan Klatter

Wat gebeurt er als je de twee werelden van beeldende kunst en theater dichter naar elkaar toe schuift, zodat ze gaan overlappen? Vier kunstenaars, Maurice Bogaert, Roos van Haaften, Peter de Kimpe en Jan Klatter, namen bezoekers mee op avontuur.

Van subtiele licht- en schaduwprojecties tot aan een groot, hangend bureau midden in de ruimte; de werken gingen perfect samen met de industriële uitstraling van De Cacaofabriek. Klatter maakt onder meer miniatuurruimtes, die in deze expositie een prominente plek innamen.

2021|Tentoonstelling in Talloze Aktes
2021|Tentoonstelling in Talloze Aktes

2022|IF YOU WANT TO SEE WHAT I SEE, LOOK TOWARDS THE LIGHT

SOLID

Internationaal collectief SOLID, bestaande uit Selina Baumann (CH), Romina Farkas (DE), Anneke Kleimann (DE), Margot Zweers (NL), ontwikkelde speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe sculpturen van zowel monumentaal als subtiel formaat. 

SOLID onderzoekt hiermee het samenspel van licht, materiaal, oppervlakte en volume, dat in de beeldhouwkunst van oudsher een belangrijke rol speelt. In De Cacaofabriek lieten de vrouwelijke beeldhouwers voor het eerst hun gezamenlijke werk zien in Nederland.

2022|IF YOU WANT TO SEE WHAT I SEE, LOOK TOWARDS THE LIGHT
2022|IF YOU WANT TO SEE WHAT I SEE, LOOK TOWARDS THE LIGHT

Meer terugblikken?

We zouden nog veel meer willen uitlichten. Gelukkig hebben we nog een archief en ook op Instagram kun je heel wat jaren terugkijken. We zijn benieuwd wat jouw favoriete moment of hoogtepunt was in 10 jaar de Cacaofabriek Expo. Ondertussen bouwen we weer aan nieuwe tentoonstellingen: op naar nog 10 mooie jaren vol kunst en cultuur! 

Cacaofabriek logo

Kies een taal