World Press Photo 2023 | 24 feb - 24 mrt 2024

World Press Photo Helmond is een jaarlijks terugkerend event. De wereldse tentoonstelling is sinds 23 februari 2024 terug in Helmond, in de expositieruimte van De Cacaofabriek. 

 

Kom langs tussen 24 februari en 24 maart 2024 en laat je grijpen door de beste journalistieke foto’s en documentairefotografie van het jaar 2022. Indrukwekkende foto’s met elk een eigen verhaal. 

2098

Foto: Laura Maessen @ ColorIsTheLimit Photography
 

Exhibition 2023

De winnende werken van de World Press Photo Contest 2023, die belangrijke nieuwsgebeurtenissen en over het hoofd geziene momenten van het jaar 2022 vertegenwoordigen, vestigen de aandacht op enkele van de meest urgente kwesties waarmee de wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd. Dit varieert van de verwoestende documentatie van de oorlog in Oekraïne en historische protesten in Iran, tot de realiteit in door de Taliban gecontroleerd Afghanistan, en de vele aspecten van de klimaatcrisis in landen als Marokko, Australië, Peru en Kazachstan. 


World Press Photo winnaars

De 24 winnaars, die verhalen beslaan vanuit de frontlinies van conflict, cultuur, identiteit, migratie, herinneringen aan verloren verleden en glimpen van nabije en verre toekomst, zijn geselecteerd uit meer dan 60.000 inzendingen door 3.752 deelnemers uit 127 landen. De winnaars zijn gekozen door een onafhankelijke vakjury uit en/of werkzaam in de betreffende regio. Van de 24 regionale winnaars in elk van de vier categorieën werden vier wereldwijde winnaars gekozen: de World Press Photo of the Year, de World Press Photo Story of the Year, de World Press Photo Long-Term Project Award en de World Press Photo Open Format Award. 

World Press Photo of the Year 2023 / Evgeniy Maloletka, Associated Press

World Press Photo of the Year 2023 / Evgeniy Maloletka, Associated Press
 

Lokale verhalen

De beeldverhalen van World Press Photo roepen overal ter wereld een andere associatie op. Vanaf 22 januari 2024 is er in Eindhovens Dagblad - mediapartner van World Press Photo Helmond - regelmatig een tweeluik verschenen, waarin wereldse thema’s naar onze eigen regio werden doorvertaald. We delen ze hieronder graag digitaal met je.

1935
Educatief programma

Het educatietraject bij World Press Photo is uniek voor Helmond. Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs, MBO en HBO volgen een rondleiding en gaan daarna aan de slag met de foto’s en onderwerpen. Dit jaar komen nog meer klassen de expositie bekijken; er staan al 80 rondleidingen gepland voor het onderwijs - met name in de ochtenduren kun je ze tegenkomen. Met dank aan Stichting OBSH, de OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo) en ROC ter Aa die als vaste onderwijspartner zijn ingestapt om ook vanuit het onderwijs aandacht te besteden aan persvrijheid en burgerschap. Door het educatieprogramma ervaren jonge generaties des te meer hoe groot de impact van een beeld kan zijn.
 

Gratis toegankelijk

Dankzij een goede partnersamenwerking zijn ook in 2024 de indrukwekkende foto’s in Helmond gratis te bezichtigen. Dat is niet overal in de wereld zo! Samen met Helmondse partners lukt het om de expositie toegankelijk te maken voor iedereen die deze wil zien, van jong tot oud. De expositie wordt officieel geopend op vrijdag 23 februari 2024 om 17.00u. Daarna is de expositie gedurende 4 weken dagelijks te zien in De Cacaofabriek Expo.


Dagelijks geopend 24 februari t/m 24 maart 2024

Maandag t/m vrijdag: 13.00 - 18.00 uur
Zaterdag & zondag: 10.00 - 18.00 uur


TIP: neem je smartphone en oortjes mee en luister naar de achtergrondverhalen die de fotografen vertellen bij hun werk door de QR-code te scannen in de expo-ruimte. 

Geprogrammeerd bij World Press Photo

 • 20 Days In Mariupol

  Film

  Documentaire

  03 zo mrt.

  20 Days In Mariupol
 • Io Capitano

  Film

  Drama

  17 za feb.

  Io Capitano

Eerdere edities van World Press Photo Helmond

Cacaofabriek logo

Kies een taal