Meltingpot

Expo

Meltingpot

Podium

MELTINGPOT: URBAN EXPO CURATED BY KOOL KOOR
De expositie MELTINGPOT is het resultaat van de samenwerking tussen UrbanMatterz en De Cacaofabriek. UrbanMatterz bestaat vijf jaar en dat is reden genoeg voor een speciale expo. In de tentoonstelling is onder andere werk te zien van twee belangrijke graffiti kunstenaars van het eerste uur: Kool Koor, die zijn carrière begon in de jaren 80 in New York en Hugo Kaagman, een van de pioniers van de Nederlandse graffitiscene.

Streetart is van subcultuur mainstream geworden. Elke stad heeft tegenwoordig metershoge murals die worden gemaakt door de nieuwe generatie street artists. Een aantal van deze mural kunstenaars  hebben we uitgenodigd voor de tentoonstelling in De Cacaofabriek. Studio Giftig en Robin Nas hebben inmiddels een monumentale muurschildering in Helmond gerealiseerd. Samen met Collin van der Sluijs en Dave de Leeuw laten zij hun werk zien.

Om de Melting Pot compleet te maken hebben we old-school graffiti uit twee particuliere collecties in de tentoonstelling opgenomen, met werken van Rammelzee, Quick en Seen.

De ontstaansgeschiedenis van de Streetart, zo verbonden met Hiphop is vastgelegd door Joe Conzo, fotograaf van het eerste uur in New York. Zijn documentaire foto’s geven, samen met foto’s van HipHop artiesten van Hans van den Berkmortel, een mooi tijdsbeeld van 30 jaar HipHop geschiedenis.

Jeroen Staarink selecteerde voor de tentoonstelling videoclips van de afgelopen jaren. Deze zijn in een doorgaande loop te zien en te horen in de tentoonstelling.

In de lichtstraat van De Cacaofabriek zijn de winnende foto’ s te zien van een publiekswedstrijd: Wie maakte DE foto van het UrbanMatterz festival de afgelopen edities? Een jury selecteerde vijf winnaars. Hun foto’s zijn op groot formaat geprint.

MELINGPOT is samengesteld door Kool Koor, graffitikunstenaar uit Brussel.

Meer info over het UrbanMatterz Festival


FILM: STYLEWARS
In het kader van het voorprogramma van Urban Matterz draait de Cacaofabriek Style Wars, een bekroonde documentaire over de hiphopcultuur in New York City in de jaren '70 en '80.

Style Wars is een must see voor elke graffiti- of hip hop-fan waarin de scene op een geweldige manier wordt weergegeven. Vette oldskool throw up's, pieces en burners van onder meer Skeme, Seen, en Futura 2000 en hip hop-muziek van The Rock Steady Crew en anderen.

Voorafgaand aan de film zal Robin Vermeulen een inleiding verzorgen. Robin Vermeulen is museoloog en cultuureducator. Binnen zijn onderzoekswerk richt hij zich vaak op de buitenstaander en de periferie, omdat hij ziet dat daar de meest interessante verhalen te vinden zijn. In 2015 studeerde Robin af aan de Reinwardt Academie (AHK) in de richting Cultureel Erfgoed met een onderzoek naar het behoud van graffiti in Amsterdam. Hiermee won hij de Van Menschprijs en werd hij genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs. In 2017 is hij afgestudeerd aan de Master Education in Arts aan het Piet Zwart Institute (WdKA) in Rotterdam met een onderzoek over Learning Communities in musea. Na een periode in Tanger (Marokko) woont en werkt hij nu in Amsterdam.

18 aug. - 06 okt.

2019

Cacaofabriek logo

Kies een taal