If you want to see what I see, look towards the light.

Expo

If you want to see what I see, look towards the light.

Podium

Op zondag 10 juli om 15.00 uur opent in onze exporuimte de tentoonstelling IF YOU WANT TO SEE WHAT I SEE, LOOK TOWARDS THE LIGHT. Collectief SOLID onderzoekt hiermee het samenspel van licht, materiaal, oppervlakte en volume, dat in de beeldhouwkunst van oudsher een belangrijke rol speelt. De tentoonstelling is deze zomer (tot en met 21 augustus) dagelijks te zien in De Cacaofabriek te Helmond. 

19 jun. - 24 jun.

2022

Internationaal collectief Solid 
SOLID is een internationaal collectief, bestaande uit Selina Baumann (CH), Romina Farkas (DE), Anneke Kleimann (DE), Margot Zweers (NL) ‘De kunstenaars ontwikkelden speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe sculpturen van zowel monumentaal als subtiel formaat. In de tentoonstelling voegen de werken van de vier kunstenaars en het overal aanwezige daglicht in de exporuimte zich samen tot een totaalinstallatie, die de bezoekers van De Cacaofabriek uitnodigt om de ruimte op een nieuwe manier te ervaren,’ aldus Julienne Tullemans, programmeur exposities in De Cacaofabriek. Met deze tentoonstelling laten de vrouwelijke beeldhouwers voor het eerst hun gezamenlijke werk zien in Nederland.

Ruimte licht en reflectie als uitgangspunt 
Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg. Vanuit de verwantschap in hun werk besluiten ze om een collectief te vormen. In deze samenwerking staat de beleving van de ruimte, het sturen van de blik van de toeschouwer én het spel met verschillende volumes, materialen en oppervlaktes centraal. ‘Een glanzend object reflecteert niet alleen het licht, maar kaatst eveneens onze blik terug; de ruimte die zich om het object heen bevindt is zichtbaar in de weerspiegeling. En een sculptuur uit kleurloos transparant materiaal toont ons de binnenste kern, maar de buitengrens is vele malen minder geaccentueerd,’ aldus Margot Zweers, co-founder van het collectief en één van de vier kunstenaars wiens werk te zien is in IF YOU WANT TO SEE WHAT I SEE, LOOK TOWARDS THE LIGHT.

De kunstenaars van solid 
Margot Zweers 
Margot Zweers is gevestigd in Breda en zoekt met haar werk tussen subjectieve waarneming en realiteit naar meerduidige, poëtische situaties. In de tentoonstelling zijn onder andere de ‘Flat Objects’ te zien, geometrische sculpturen die de vele nuances van een enkele kleur tonen.

Selina Baumann 
De Zwitserse Selina Baumann werkt het liefst met keramiek. Haar sculpturen fascineren door hun uitgebreide repertoire aan vormen, die zowel uit het verleden als uit de toekomst zouden kunnen komen. Voor de tentoonstelling heeft ze tekeningen op keramiek en nieuwe werken van stof gemaakt.

Romina Farkas 
Romina Farkas (Duitsland) houdt zich bezig met het ontdekken en weergeven van subjectieve en culturele waarnemingen van de natuur. In de tentoonstelling toont zij een grootschalige modulaire installatie die de voorstelling en het effect van het hemeldak aan de orde stelt.

Anneke Kleimann 
De werken van de eveneens Duitse Anneke Kleimann materialiseren non-visuele fenomenen. Een belangrijk thema is haar fascinatie met tijd. Voor deze tentoonstelling onderzoekt ze de golfvorm van licht, waaruit een monumentale wandinstallatie ontstaat.

De expositie wordt officieel geopend op zondag 10 juli om 15.00u en is daarna gedurende zes weken dagelijks te zien.

Cacaofabriek logo

Kies een taal