Expo-ruimte wordt verduurzaamd  - tijdelijk gesloten

Expo-ruimte wordt verduurzaamd - tijdelijk gesloten

Onze expositieruimte is vanaf nu tijdelijk gesloten tot 26 augustus 2024. De komende periode wordt de ruimte verbouwd vanwege een verduurzamingsoperatie op initiatief van de gemeente Helmond.

Verduurzaming

De verduurzaming houdt in dat er in de ruimte een voorzetwand geplaatst wordt om de buitenmuur en de ramen- met het enkel glas in de betonnen kozijnen- te isoleren. Het is een ingrijpende verandering die zeker impact zal hebben op de ruimte.


Afscheid van CACA-kunstwerk

Deze verbouwing leidt er ook toe dat we afscheid moeten nemen van het kunstwerk van Anna Lange. Twintig jaar geleden maakte zij een neon voor het toenmalige kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek. Deze neon met de tekst ‘CACA melanine amylase’ sierde de buitengevel aan de Engelse weg tot 2012. Na de verbouwing kwam de neon terug aan de wand binnen in de expositieruimte.
De betekenis van de neon is een verwijzing naar de cacaoproductie die vroeger plaatsvond in De Cacaofabriek: CACA is het Mexicaans-Spaanse woord voor cacao. Melanine Amylase is de stof die de cacao haar kleur en stimulerende werking geeft. De vormgeving van de letters CACA is een verwijzing naar chocoladereclames uit het verleden. De neon gaat nu terug naar de kunstenaar en er zal een nieuwe en passende bestemming voor gevonden worden.

2501

Neon van Anna Lange in oorspronkelijke vorm aan de buitenzijde van de expo-ruimte.

 

Heropening

Na de verbouwing openen we op 25 augustus met een fotografie-tentoonstelling met werk van René Manders en Jasper Groen.


10 jaar Cacaofabriek

De Cacaofabriek bestaat dit jaar in haar huidige verschijningsvorm als cultuurhuis voor pop, film én expo 10 jaar! De afgelopen jaren hebben er veel prachtige exposities plaatsgevonden in onze expositieruimte. Een mooi moment nu om terug te kijken in ons archief: zie hieronder.

Cacaofabriek logo

Kies een taal