exposities in 2022

10 juli – 21 aug: If you want to see what I see, Look towards the light

de expositie If you want to see what I see, look towards the light in De Cacaofabriek Expo

Op zondag 10 juli om 15.00 uur opent in onze exporuimte de tentoonstelling IF YOU WANT TO SEE WHAT I SEE, LOOK TOWARDS THE LIGHT. Collectief SOLID onderzoekt hiermee het samenspel van licht, materiaal, oppervlakte en volume, dat in de beeldhouwkunst van oudsher een belangrijke rol speelt. De tentoonstelling is deze zomer (tot en met 21 augustus) dagelijks te zien in De Cacaofabriek te Helmond. Wilt u een rondleiding? Mail dan naar onze programmeur expo: juliennetullemans@cacaofabriek.nl.

Internationaal collectief Solid

SOLID is een internationaal collectief, bestaande uit Selina Baumann (CH), Romina Farkas (DE), Anneke Kleimann (DE), Margot Zweers (NL) ‘De kunstenaars ontwikkelden speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe sculpturen van zowel monumentaal als subtiel formaat. In de tentoonstelling voegen de werken van de vier kunstenaars en het overal aanwezige daglicht in de exporuimte zich samen tot een totaalinstallatie, die de bezoekers van De Cacaofabriek uitnodigt om de ruimte op een nieuwe manier te ervaren,’ aldus Julienne Tullemans, programmeur exposities in De Cacaofabriek. Met deze tentoonstelling laten de vrouwelijke beeldhouwers voor het eerst hun gezamenlijke werk zien in Nederland.

Ruimte licht en reflectie als uitgangspunt

Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg. Vanuit de verwantschap in hun werk besluiten ze om een collectief te vormen. In deze samenwerking staat de beleving van de ruimte, het sturen van de blik van de toeschouwer én het spel met verschillende volumes, materialen en oppervlaktes centraal. ‘Een glanzend object reflecteert niet alleen het licht, maar kaatst eveneens onze blik terug; de ruimte die zich om het object heen bevindt is zichtbaar in de weerspiegeling. En een sculptuur uit kleurloos transparant materiaal toont ons de binnenste kern, maar de buitengrens is vele malen minder geaccentueerd,’ aldus Margot Zweers, co-founder van het collectief en één van de vier kunstenaars wiens werk te zien is in IF YOU WANT TO SEE WHAT I SEE, LOOK TOWARDS THE LIGHT.

De kunstenaars van solid

Margot Zweers
Margot Zweers is gevestigd in Breda en zoekt met haar werk tussen subjectieve waarneming en realiteit naar meerduidige, poëtische situaties. In de tentoonstelling zijn onder andere de ‘Flat Objects’ te zien, geometrische sculpturen die de vele nuances van een enkele kleur tonen.

Selina Baumann
De Zwitserse Selina Baumann werkt het liefst met keramiek. Haar sculpturen fascineren door hun uitgebreide repertoire aan vormen, die zowel uit het verleden als uit de toekomst zouden kunnen komen. Voor de tentoonstelling heeft ze tekeningen op keramiek en nieuwe werken van stof gemaakt.

Romina Farkas
Romina Farkas (Duitsland) houdt zich bezig met het ontdekken en weergeven van subjectieve en culturele waarnemingen van de natuur. In de tentoonstelling toont zij een grootschalige modulaire installatie die de voorstelling en het effect van het hemeldak aan de orde stelt.

Anneke Kleimann
De werken van de eveneens Duitse Anneke Kleimann materialiseren non-visuele fenomenen. Een belangrijk thema is haar fascinatie met tijd. Voor deze tentoonstelling onderzoekt ze de golfvorm van licht, waaruit een monumentale wandinstallatie ontstaat.

De expositie wordt officieel geopend op zondag 10 juli om 15.00u Daarna is de expositie gedurende zes weken dagelijks te zien.

19 – 24 juni / Rode Wangen - Cacao TakeOver door FHK studenten

Rode Wangen- Take over door FHK studenten van 19 tot en met 24 juni 2022

Op zondag 19 juni om 15.00 opent de tentoonstelling RODE WANGEN in de expositieruimte van De Cacaofabriek in Helmond. RODE WANGEN is de gemeenschappelijke noemer waaronder derdejaars studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) Academie voor Beeldende Vorming (ABV) zullen exposeren. Zij worden opgeleid tot docent beeldende kunst en vormgeving en nemen met RODE WANGEN de leiding over de organisatie, communicatie en curatie van een expositie. RODE WANGEN is van 19 tot en met 24 juni in De Cacaofabriek te bezoeken.

De beleving van een fysieke kunstervaring

RODE WANGEN verwijst naar de reactie die zowel het maken als het beschouwen van kunst kan opwekken. Daarmee wordt gedoeld op een atmosfeer die samenhangt met een hier-en-nu ervaring van een kunstwerk. Kunst kan iets bij je losmaken of iets in beweging zetten, jou in het moment absorberen, en de tijd even laten vertragen. Na een tijd van afstand houden en gesloten musea, koesteren de studenten opnieuw de beleving van een fysieke kunstervaring. Waar word je warm van, wat laat je blozen? Wanneer ervaar je ongemak, wanneer kook je van woede? In de expositie RODE WANGEN tonen de studenten allen hun fascinaties, gedachtenspinsels en zielenroerselen.

De studenten FHK Academie voor Beeldende Vorming (ABV) op een rij:

Renske van de Mortel
Renske toont de negatieve ervaring die specifieke geluiden kunnen oproepen in een staat van hyperfocus. Daarmee refereert zij aan misofonie, waar het lijnenspel een visuele reactie vormt op ongewenst geluid.
Do Klar
de sculpturen van Do stralen menselijke lichamelijkheid uit. De binnenkant lijkt langzaam naar buiten te komen, waarmee de toeschouwer geconfronteerd wordt met een kijkje onder de huid.
Annika Aretz
het werk van Annika vormt een verbeelding van momentopnames uit haar jeugd. Door gebruik van textiel creëert ze een onderhuids karakter.
Sanne van Noorden
voor Sanne is tekst het medium om mentale problemen te uiten. Met haar teksten gaat zij op zoek naar herkenning, en verbreekt daarmee ook taboes door hier woorden aan te geven.
Elke Sijbers
de zelfportretten van Elke laten kwetsbaarheid zien. Door het broze keramische materiaal lijken de afbeeldingen te schipperen tussen zichtbaarheid en verborgenheid.
Epril Majida Gerber
de textiele installatie van Epril toont de ruimte tussen verschillende (culturele) identiteiten. De rituele handeling van het natuurlijk kleuren van de doeken verwijst naar tradities uit de Marokkaanse cultuur.
Sacha Koonings
de foto’s van Sacha tonen hoe verschillende informatiestromen het hoofd kunnen binnen dringen, en hoe deze bij overprikkeling in elkaar over kunnen lopen.
Sade Louise
de textiele installaties vormen samen het helingsproces van een cultureel traumatisch verleden. Zowel de onveilige ‘black box’ als een warme, veilige thuishaven worden verbeeld.
Thomas de Jong
het werk van Thomas ligt op de scheidingslijn van natuurlijk en industrieel. Hij zet natuurlijke elementen naar eigen hand, en vormt daarmee een stukje maakbare cultuur.
Thel van Dijk
Thel onderzoekt de tijdloosheid van de mannenliefde, en doet een hedendaagse interpretatie van het klassieke verhaal van Apollo en Hyacinthus.
Evie van Gerwen
de achterglasschilderingen van Evie tonen de menselijkheid van zondigen in de hedendaagse maatschappij.
Nathalie Geurts
Nathalie maakt gebruik van onbewerkte, natuurlijke materialen, en toont in deze expositie de herwaardering van de doorgaans hardnekkige en ongewenste brandnetel.
Latifa Foujay
het onderzoek van Latifa toont het resultaat van oncontroleerbare experimenten met glazuur.
Lieke Mangindaan
Lieke bevraagt in wat voor wereld wij leven wanneer de samenleving allergisch wordt voor elektromagnetische straling. Het werk toont dat scenario: een rustplaats voor stralingsgevoeligen om te kunnen ontladen.
Lucie de Groen
door het natuurgebied ’t Zwin te portretteren, probeert Lucie grip te krijgen op persoonlijke herinneringen die daar hebben plaatsgevonden.
Larre
een deelnemende maker van buiten de FHK stelt een werk tentoon over drankgebruik binnen de hiphopcultuur. Daarnaast is Larre verantwoordelijk voor de signage van de expositie, wat oorspronkelijk zijn vak is.

Opening Expositie Rode Wangen

De expositie RODE WANGEN wordt officieel geopend op zondag 19 juni om 15.00. Deze opening zal gevuld worden met een kunstzinnig programma, waaronder muziek door studenten, een performance, een veiling en rondleidingen op aanvraag. Daarna is de expositie tot en met 24 juni te zien in de Cacaofabriek in Helmond.

06 mrt - 29 mei: Aquavit

Aquavit, een expositie over de hedendaagse aquarel in De Cacaofabriek Expo

Op zondag 6 maart om 15.00 uur opent in de Cacao Expo ruimte van De Cacaofabriek in Helmond de tentoonstelling Aquavit. De tentoonstelling geeft met het werk van 12 kunstenaars en meer dan 100 aquarellen een overzicht van de vitaliteit van de hedendaagse aquarel. De tentoonstelling loopt tot en met 29 mei. Wilt u een rondleiding? Mail dan naar onze programmeur Expo: juliennetullemans@cacaofabriek.nl

Aquavit is een lofzang op een medium dat in de negentiende eeuw furore maakte onder grote kunstenaars zoals William Turner, maar nu vooral bekend staat als een medium voor amateurkunstenaars. Samenstellers Ludo van Halem (curator) en Caren van Herwaarden (beeldend kunstenaar) vinden het daarom de hoogste tijd voor een grootse rehabilitatie.

Voor Aquavit selecteerden zij 12 gerenommeerde kunstenaars: Nour-Eddine Jarram (geëngageerde series van vluchtelingen-portretten), Paul Faassen (een installatie met vogelportretten), Maria Roosen (intense kleurexplosies van aquarel met zelfontworpen lijsten van glas en eieren), Aline Thomassen (monumentale portretten van vrouwen), Joris Geurts (zinderende, subtiele landschappen), Nan Groot Antink (studies van zeewieren uit de Venetiaanse lagune op basis van zelfgemaakt pigment), Caren van Herwaarden (drieluik met honderden paarden die elkaar beklimmen), Henri Jacobs (ingenieuze rasterpatronen uit de serie ‘Journaaltekeningen’), Arno Kramer (sensitieve verbeeldingen van mens en dier in met aquarel gemengde technieken) Q.S. Serafijn (serie aquarellen met onder meer zwevende badpakken), Jolanda Schouten (slingerende, woekerende natuur op groot formaat) en Ina van Zyl (reeksen van kleurige, alledaagse voorwerpen).

Aquavit geeft met meer dan 100 aquarellen een breed overzicht van verschillende thema’s en benaderingen binnen het medium, van politiek tot filosofisch, met de mens of de natuur als onderwerp, figuratief of juist balancerend op de grens van abstractie.

XL
Tot voor kort vroeg de aquarel vanwege haar specifieke eigenschappen om een bescheiden formaat: het opspannen van natgemaakt papier op handzame houten panelen zorgt voor een gelijkmatige opdroging van de verf. Inmiddels is aquarelpapier verkrijgbaar op zeer grote formaten – tot aan rollen van 1.5 x 10 meter – die niet meer opgespannen kunnen worden. De ruimtelijke kwaliteit en het heldere licht in De Cacaofabriek in Helmond maken het mogelijk om onverwachte, verrassende aspecten van de hedendaagse aquarel te laten zien op zowel de allergrootste formaten als in omvangrijke reeksen en ensembles.

Educatief randprogramma
Tijdens de duur van Aquavit organiseert De Cacaofabriek rond de aquarel een scala van (educatieve) activiteiten zoals workshops, lezingen, portfoliobesprekingen en rondleidingen. De deelnemende kunstenaars spelen hierin een actieve rol.

Bekijk het aanbod

bij het afspelen van deze video gaat u akkoord met het plaatsen van cookies, klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

 

Logo's van sponsors van de expositie Aquavit

zoek