RODE WANGEN

Expo

RODE WANGEN

Cacao takeover door FHK studenten

Film

Op zondag 19 juni om 15.00 opent de tentoonstelling RODE WANGEN in de expositieruimte van De Cacaofabriek in Helmond. RODE WANGEN is de gemeenschappelijke noemer waaronder derdejaars studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) Academie voor Beeldende Vorming (ABV) zullen exposeren. Zij worden opgeleid tot docent beeldende kunst en vormgeving en nemen met RODE WANGEN de leiding over de organisatie, communicatie en curatie van een expositie. RODE WANGEN is van 19 tot en met 24 juni in De Cacaofabriek te bezoeken.

De beleving van een fysieke kunstervaring
RODE WANGEN verwijst naar de reactie die zowel het maken als het beschouwen van kunst kan opwekken. Daarmee wordt gedoeld op een atmosfeer die samenhangt met een hier-en-nu ervaring van een kunstwerk. Kunst kan iets bij je losmaken of iets in beweging zetten, jou in het moment absorberen, en de tijd even laten vertragen. Na een tijd van afstand houden en gesloten musea, koesteren de studenten opnieuw de beleving van een fysieke kunstervaring. Waar word je warm van, wat laat je blozen? Wanneer ervaar je ongemak, wanneer kook je van woede? In de expositie RODE WANGEN tonen de studenten allen hun fascinaties, gedachtenspinsels en zielenroerselen.

De studenten FHK Academie voor Beeldende Vorming (ABV) op een rij:
Renske van de Mortel
Renske toont de negatieve ervaring die specifieke geluiden kunnen oproepen in een staat van hyperfocus. Daarmee refereert zij aan misofonie, waar het lijnenspel een visuele reactie vormt op ongewenst geluid.

Do Klar
de sculpturen van Do stralen menselijke lichamelijkheid uit. De binnenkant lijkt langzaam naar buiten te komen, waarmee de toeschouwer geconfronteerd wordt met een kijkje onder de huid.

Annika Aretz
het werk van Annika vormt een verbeelding van momentopnames uit haar jeugd. Door gebruik van textiel creëert ze een onderhuids karakter.

Sanne van Noorden
voor Sanne is tekst het medium om mentale problemen te uiten. Met haar teksten gaat zij op zoek naar herkenning, en verbreekt daarmee ook taboes door hier woorden aan te geven.

Elke Sijbers
de zelfportretten van Elke laten kwetsbaarheid zien. Door het broze keramische materiaal lijken de afbeeldingen te schipperen tussen zichtbaarheid en verborgenheid.

Epril Majida Gerber
de textiele installatie van Epril toont de ruimte tussen verschillende (culturele) identiteiten. De rituele handeling van het natuurlijk kleuren van de doeken verwijst naar tradities uit de Marokkaanse cultuur.

Sacha Koonings
de foto’s van Sacha tonen hoe verschillende informatiestromen het hoofd kunnen binnen dringen, en hoe deze bij overprikkeling in elkaar over kunnen lopen.

Sade Louise
de textiele installaties vormen samen het helingsproces van een cultureel traumatisch verleden. Zowel de onveilige ‘black box’ als een warme, veilige thuishaven worden verbeeld.

Thomas de Jong
het werk van Thomas ligt op de scheidingslijn van natuurlijk en industrieel. Hij zet natuurlijke elementen naar eigen hand, en vormt daarmee een stukje maakbare cultuur.

Thel van Dijk
Thel onderzoekt de tijdloosheid van de mannenliefde, en doet een hedendaagse interpretatie van het klassieke verhaal van Apollo en Hyacinthus.

Evie van Gerwen
de achterglasschilderingen van Evie tonen de menselijkheid van zondigen in de hedendaagse maatschappij.

Nathalie Geurts
Nathalie maakt gebruik van onbewerkte, natuurlijke materialen, en toont in deze expositie de herwaardering van de doorgaans hardnekkige en ongewenste brandnetel.

Latifa Foujay
het onderzoek van Latifa toont het resultaat van oncontroleerbare experimenten met glazuur.

Lieke Mangindaan
Lieke bevraagt in wat voor wereld wij leven wanneer de samenleving allergisch wordt voor elektromagnetische straling. Het werk toont dat scenario: een rustplaats voor stralingsgevoeligen om te kunnen ontladen.

Lucie de Groen
door het natuurgebied ’t Zwin te portretteren, probeert Lucie grip te krijgen op persoonlijke herinneringen die daar hebben plaatsgevonden.

Larre
een deelnemende maker van buiten de FHK stelt een werk tentoon over drankgebruik binnen de hiphopcultuur. Daarnaast is Larre verantwoordelijk voor de signage van de expositie, wat oorspronkelijk zijn vak is.

Opening Expositie Rode Wangen
De expositie RODE WANGEN wordt officieel geopend op zondag 19 juni om 15.00. Deze opening zal gevuld worden met een kunstzinnig programma, waaronder muziek door studenten, een performance, een veiling en rondleidingen op aanvraag. Daarna is de expositie tot en met 24 juni te zien in de Cacaofabriek in Helmond.

Cacaofabriek logo

Kies een taal