Welkom in het verheden

Expo

Welkom in het verheden

Podium

Op 12 december zou in de Cacao Expo de tentoonstelling ‘Welkom in het Verheden’ van start gaan maar helaas gooit de pandemie weer roet in het eten en is de tentoonstelling gesloten. De expositie is georganiseerd door studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in samenwerking met De Cacaofabriek, Museum Helmond, kunstenaar Stijn Peeters en studenten van de Radboud Universiteit. Omdat de expo niet fysiek bezocht kan worden, presenteren we hieronder een online versie van de tentoonstelling en hoor en zie je via QR codes (scan ze met je smartphone) en video’s de verhalen van de kunstenaars zelf. Veel plezier met luisteren en kijken!

12 dec. - 14 jan.

2021

859

Sade Schijf
Titel: Cocon (2021)
Stalen geraamte met vilt bekleed.
Beluister het audiofragment

Romy Gommers
Titel: Vloed (2021)
Video-installatie monotype
Beluister het audiofragment

860

Kinga Kurek
Titel: Anoniem (2021)
Analoge fotografie
Beluister het audiofragment

861

Aaron van Erp
Titel: Sensatiezoekers (2021)
Acrylverf op doek
Beluister het audiofragment

862

Epril Gerber
Titel: Amsterdam en Marrakech (2021)
Fotografie
Beluister het audiofragment

863

Jamie Heeren
Titel: Culprit (2021)
Digitale print
Beluister het audiofragment

864

Evie van Gerwen
Titel: Unlimited zonden (2021)
Monotypes
Beluister het audiofragment

865

Famke Riemersma
Titel: Faces (2021)
Collagetechniek bedrukt op spiegel
Beluister het audiofragment

866

Stijn Peeters
Titel: In Defense of Sentimentality (2021)
Acrylverf en olieverf op doek(300 cm x 450 cm)

De exposanten nemen in hun werk een standpunt in tegenover actuele problematiek en verbeelden mogelijke toekomstscenario's. Het publiek wordt door de begeleidende teksten uitgenodigd een positie ten aanzien van actualiteit, het verleden en de toekomst in te nemen.

Opmaat van de tentoonstelling vormt het immense doek ‘In Defense of Sentimentality’ (2021) van Stijn Peeters. Vanuit zijn engagement met maatschappelijke, hedendaagse problematiek gaat hij in op de schaarste van grondstoffen die door het Westen worden uitgebuit en rijkelijk ingezet in de kapitalistische, digitale consumptiemaatschappij. Met behulp van kunsthistorische bronnen actualiseert hij voorstellingen uit het verleden en vermengt die met afbeeldingen uit de hedendaagse media. Ook binnen zijn docentschap deelt hij de reikwijdte van de beeldcultuur als rijke voedingsbodem met de studenten van de Academie voor Beeldende Vorming (ABV). Het resultaat daarvan is deze expositie waar hij jonge, talentvolle studenten hun eigen beeldende interpretatie op het thema vorm laat geven. Het resulteert in een gevarieerd tentoonstellingsaanbod aan technieken en (persoonlijke) contexten.

Opdrachtgever voor deze expositie is De Cacaofabriek. De Cacaofabriek is een belangrijk podium voor kunst en cultuur in de omgeving van Helmond en biedt bij elke tentoonstelling een educatief programma. Organiserend partner is Museum Helmond, die haar kunstcollectie heeft opengesteld om zo het bronnenonderzoek voor dit project mogelijk te maken. Door de presentatie van een viertal foto’s uit de collectie van Museum Helmond wordt het post humanistisch toekomstbeeld binnen de expositie verduidelijkt. Zowel de studenten van de ABV als de studenten van de Radboud Universiteit worden in dit project begeleidt door Stijn Peeters en kunsttheoreticus Christianne Niesten.

Cacaofabriek logo

Kies een taal