exposities in 2021

05 sep - 03 okt 2021 / Fresh Cacao editie 2021

De expositie Fresh Cacao te zien in De Cacaofabriek Expo van 05 september tot en met 03 oktober 2021

Het is weer tijd voor Fresh Cacao, de jaarlijks terugkerende tentoonstelling met werk van afgelopen zomer afgestudeerde jonge kunstenaars. De Cacaofabriek vindt het belangrijk om jonge kunstenaars de ruimte te bieden om zich te presenteren en verder te ontwikkelen. Er zijn 11 kunstenaars van vijf academies geselecteerd: Breda en Den Bosch (AKV Sint Joost), AKI Enschede, Utrecht (HKU) en academie Maastricht.

Tijdens deze editie van Fresh Cacao zie je het werk van Marloes Roeper, Jerrold Saija, Julia Hooy, Niels Roest, Cas van der Steen, Lukas Malzan, Thijs Segers, Christy Westhovens, Matthijs Jeuring, Jochem Mestriner en Nicky Goldsteen.

Carat en de Cacaofabriek hebben zich met hun samenwerking ten doel gesteld talentvolle kunstenaars op artistiek vlak en op het gebied van financiën en ondernemerschap te ondersteunen. Een bijzonder element van de tentoonstelling is dat een van de exposerende kunstenaars de Carat Lucas Gassel Prijs zal krijgen. Deze Helmondse kunstprijs is in het leven geroepen door stichting Carat met als doel één van de startende kunstenaars een financiële impuls te geven.

De prijsuitreiking van de Carat Lucas Gassel Prijs vindt op zondag 3 oktober om 15.00 uur plaats . De juryleden voor de Carat Lucas Gasselprijs zijn: Curator Noord-Brabants museum Hans November, Fabienne Swinkels van Stichting Carat en beeldend kunstenaar Ajla R. Steinvag.

01 aug - 28 aug 2021 / JUMP!

De expositie Jump! Te zien in De Cacaofabriek Expo van 1 tot en met 28 augustus 2021

Wat krijg je als je galeries, musea en andere kunstinstellingen laat samenwerken met jonge talenten op het gebied van beeldende kunst? Dan krijg je jump! Tijdens deze derde editie presenteren elf kunstenaars voor het eerst samen hun werk in De Cacaofabriek expo ruimte. Tegelijkertijd volgen ze een traject van anderhalf jaar; Ze krijgen de ruimte om zich op artistiek vlak te ontwikkelen en te exposeren op verschillende locaties onder begeleiding van verschillende professionals. Door het volgen van cursussen en trainingen kunnen zij zich vaardigheden eigen maken die ondersteunend zijn in het opbouwen van hun beroepspraktijk.

De deelnemende kunstenaars zijn: Sanne Bax, Femke Dekkers, Mike Dings, Mirte van Duppen, H.U.T. Kollektief (Koen Reijnen en Thomas Koevoets), Martijn Linssen, Ema Vanekova, Teun Welten, Wessel Verrijt, Zoë d’Hont en Nina van de Ven.

Lees de recensie in het Eindhovens Dagblad via deze link

Deze elf jonge beeldend kunstenaars zijn gekozen uit een lange lijst van talenten. Deze longlist werd aan de hand van enkele criteria samengesteld door professionals afkomstig uit het kunstvakonderwijs, musea, presentatie-instellingen en door individuele kunstenaars. De tentoonstelling in De Cacaofabriek wordt gecureerd door Ageeth Boermans en Bert Loerakker.

Deze editie zijn Galerie Mieke van Schaijk (’s-Hertogenbosch), Luycks Gallery (Tilburg) en Galerie Nasty Alice (Eindhoven) net zoals de vorige editie van de partij. Nieuw zijn Museum Jan Cunen (Oss) en Make Eindhoven. Pennings Foundation (Eindhoven) sluit als presentatie instelling aan. De coördinatie is in handen van ervaringsdeskundigen Petra Cardinaal en Merel van den Nieuwenhof. Bijzonder aan jump! is dus dat drie galeries, een museum, een werkplaats en een presentatie-instelling hierin samenwerken en kennis en netwerk beschikbaar stellen. De Cacaofabriek is als expositie venue aangesloten bij het project.

jump! maakt deel uit van TalentHub Brabant, ontwikkeld door de Brabantse professionele kunst- en cultuursector, Kunstloc en de provincie Noord-Brabant met als doel talenten na hun academische opleiding verder te helpen in hun ontwikkeling en te ondersteunen in het opbouwen van hun beroepspraktijk.

 

25 jan - 04 jul 2021 / Tentoonstelling in Talloze Aktes

bij het afspelen van deze video gaat u akkoord met het plaatsen van cookies, klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

 

Wat is het fijn, we mogen alsnog open met Tentoonstelling In Talloze Aktes. Bezoekers kunnen ter plekke – bij de ingang aan de kanaalkant – een plekje reserveren en naar binnen vanaf zaterdag 5 juni. We hopen dat jullie genieten van de expo!

Wat gebeurt er als je de twee werelden van beeldende kunst en theater dichter naar elkaar toe schuift, zodat ze gaan overlappen? Die overlap is er vanzelf al, bijvoorbeeld in de gelijkenis tussen de vormgeving van een theaterstuk (decors, rekwisieten, kleding) en een installatie in een kunstruimte waar je als bezoeker in kan stappen of doorheen kan lopen. Maar in dit grensgebied tussen twee werelden is nog veel meer te ontdekken. Vier kunstenaars nemen je mee op avontuur in hun Tentoonstelling in Talloze Aktes: Maurice Bogaert, Roos van Haaften, Peter de Kimpe en Jan Klatter. Ze laten elk hun eigen werk zien, maar de tentoonstelling is een totaalervaring: door de kruisbestuiving vervagen ook de grenzen tussen hun werk.

Roos van Haaften

Roos van Haaften (1983) maakt installaties met reflecties en schaduw. Daarbij maakt ze gebruik van onder meer spiegels, glas en gevonden objecten. Ze is gefascineerd door wat er gebeurt als tastbare objecten door belichting worden getransformeerd tot een schaduwbeeld. Sommige werken komen op locatie tot stand als ruimtevullende installaties, andere zijn kleine intieme werken aan de muur.

Maurice Bogaert

Maurice Bogaert (1975) laat architectuur, film, tekst en beeldende kunst samenkomen in totaalbeleving. Soms zijn dat grote installaties waar je doorheen kan lopen, soms juist heel kleine schaalmodellen. Daarbij vertaalt hij de technieken van film, met belichting, montage en camerabeweging, naar een fysieke ruimte

Peter de Kimpe

Peter de Kimpe (1951) werkte als ontwerper / scenograaf voor theatergezelschappen in Nederland, België en Duitsland. Ook maakt hij tentoonstellingsontwerpen voor o.a. het Van Goghmuseum, het Groninger Museum en de Neue Galerie in New York. In 2007 richtte hij de opleiding Scenografie op aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, waar hij tot 2017 als artistiek leider aan verbonden bleef.

Jan Klatter

Jan Klatter (1948) maakte ontwerpen voor diverse theatergezelschappen, waaronder Onafhankelijk Toneel, Stadstheater Stockholm en Toneelgroep Amsterdam. Hij doceerde aan de opleiding Scenografie van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Als beeldend kunstenaar maakt hij onder meer sculpturale installaties, veelal van hout, gebaseerd op foto’s van ruimtes en objecten.

Lees de artikelen die diverse media over onze expositie publiceerden:
Het Eindhovens Dagblad: Stilstand en beweging
Het Eindhovens Dagblad: Straatafval tot kunst verheven
Brabant Cultureel

Met dank aan:

logo stimuleringsfonds creatieve industrie   Logo Prins Bernard Fonds

Tekst bij de expositie: Anneke van Wolfswinkel.

zoek

Coronamaatregelen

een afbeelding van een tekstballon met inhoud onze corona maatregelen uitgelegd