LET OP: DEZE EXPOSITIE IS VERLENGD TOT 13 FEBRUARI!
Van 12 december tot en met 13 februari is in de Cacao Expo ruimte van De Cacaofabriek in Helmond de expositie ‘Wat een werk!’ te zien. Zowel Jan Vriends als Medy Oberendorff geven met deze expositie met o.a. originele tekeningen een inkijkje in hun werkwijze: het ambacht van de illustrator. Hoewel beiden een heel andere tekenstijl hanteren, is de natuur een overeenkomstig thema.
Met oneindig veel geduld en in een geheel eigen stijl zoomt Medy Oberendorff in op de dieren en planten die wij dagelijks om ons heen hebben maar waar we zo vaak aan voorbij lopen. Juist door haar verfijnde en zeer gedetailleerde weergave van de realiteit toont ze ons de schoonheid van een dood vogeltje, het vangmasker van een libellenlarve of het vernuft van een mestkever. Voor Lannoo maakte ze Wonderbos, bekroond met een Zilveren Griffel en het met Vlag en Wimpel bekroonde Het Wonderlijke Insectenboek.
Jan Vriends is sinds 1991 professioneel spreker, schrijver en stripmaker. Hij schreef en tekende voor diverse tijdschriften, waaronder Libelle, Nieuwe Revu, Webber, Fancy en Zo Zit Dat en publiceert sinds 2007 wekelijks zijn strip “Roos Vink” in tijdschrift Tina. In de laatste 30 jaar heeft Jan honderden pagina’s geschreven en getekend. In de Cacaofabriek wordt een selectie van originele Roos Vink-pagina’s getoond van de laatste 15 jaar en originele pagina’s en een 5 meter panorama-illustratie van een boswandeling uit de avonturen van Janjaap.
Lees de artikelen die diverse media over onze expositie publiceerden: Brabant Cultureel
Tijdens Under The Rainbow bewonder je in de Lichtstraat van De Cacaofabriek de expositie 'Iedereen Mag Er Zijn'. De tentoonstelling bestaat uit een serie portretten en verhalen van oudere LGBTQ+'ers uit Brabant. Zij zijn prachtig vastgelegd door fotograaf Karin Jonkers en geïnterviewd door Eric Alink, de stadsdichter van Den Bosch. De portretserie is een initiatief van Stichting Roze 50+, een samenwerking tussen ANBO en COC.
bij het afspelen van deze video gaat u akkoord met het plaatsen van cookies, klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken
Op 12 december zou in de Cacao Expo de tentoonstelling ‘Welkom in het Verheden’ van start gaan maar helaas gooit de pandemie weer roet in het eten en is de tentoonstelling gesloten. De expositie is georganiseerd door studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in samenwerking met De Cacaofabriek, Museum Helmond, kunstenaar Stijn Peeters en studenten van de Radboud Universiteit. Omdat de expo niet fysiek bezocht kan worden, presenteren we hieronder een online versie van de tentoonstelling en hoor en zie je via QR codes (scan ze met je smartphone) en video’s de verhalen van de kunstenaars zelf. Veel plezier met luisteren en kijken!
Sade Schijf Titel: Cocon (2021) Stalen geraamte met vilt bekleed. Beluister het audiofragment
Romy Gommers Titel: Vloed (2021) Video-installatie monotype Beluister het audiofragment
Kinga Kurek Titel: Anoniem (2021) Analoge fotografie Beluister het audiofragment
Thel van Dijk Titel: Adonys 2021 Beluister het audiofragment
Aaron van Erp Titel: Sensatiezoekers (2021) Acrylverf op doek Beluister het audiofragment
Epril Gerber Titel: Amsterdam en Marrakech (2021) Fotografie Beluister het audiofragment
Jamie Heeren Titel: Culprit (2021) Digitale print Beluister het audiofragment
Evie van Gerwen Titel: Unlimited zonden (2021) Monotypes Beluister het audiofragment
Famke Riemersma Titel: Faces (2021) Collagetechniek bedrukt op spiegel Beluister het audiofragment
Stijn Peeters Titel: In Defense of Sentimentality (2021) Acrylverf en olieverf op doek(300 cm x 450 cm)
De exposanten nemen in hun werk een standpunt in tegenover actuele problematiek en verbeelden mogelijke toekomstscenario's. Het publiek wordt door de begeleidende teksten uitgenodigd een positie ten aanzien van actualiteit, het verleden en de toekomst in te nemen.
Opmaat van de tentoonstelling vormt het immense doek ‘In Defense of Sentimentality’ (2021) van Stijn Peeters. Vanuit zijn engagement met maatschappelijke, hedendaagse problematiek gaat hij in op de schaarste van grondstoffen die door het Westen worden uitgebuit en rijkelijk ingezet in de kapitalistische, digitale consumptiemaatschappij. Met behulp van kunsthistorische bronnen actualiseert hij voorstellingen uit het verleden en vermengt die met afbeeldingen uit de hedendaagse media. Ook binnen zijn docentschap deelt hij de reikwijdte van de beeldcultuur als rijke voedingsbodem met de studenten van de Academie voor Beeldende Vorming (ABV). Het resultaat daarvan is deze expositie waar hij jonge, talentvolle studenten hun eigen beeldende interpretatie op het thema vorm laat geven. Het resulteert in een gevarieerd tentoonstellingsaanbod aan technieken en (persoonlijke) contexten.
Opdrachtgever voor deze expositie is De Cacaofabriek. De Cacaofabriek is een belangrijk podium voor kunst en cultuur in de omgeving van Helmond en biedt bij elke tentoonstelling een educatief programma. Organiserend partner is Museum Helmond, die haar kunstcollectie heeft opengesteld om zo het bronnenonderzoek voor dit project mogelijk te maken. Door de presentatie van een viertal foto’s uit de collectie van Museum Helmond wordt het post humanistisch toekomstbeeld binnen de expositie verduidelijkt. Zowel de studenten van de ABV als de studenten van de Radboud Universiteit worden in dit project begeleidt door Stijn Peeters en kunsttheoreticus Christianne Niesten.
Coeur de Parisienne is een dialoog tussen de schilderijen van Helma Michiels en de keramische sculpturen van Janina Frye, Boris van Hoof en Sabina Timmermans. Het werk van Michiels bestaat uit expressieve, geabstraheerde schilderijen en tekeningen waarin ze de kracht van de vrouw laat doorklinken. Vele wegen in Michiels’ werk leiden naar Parijs. Het is de stad waar in de achttiende eeuw tijdens de Franse Revolutie het moderne feminisme werd geboren, waar Van Gogh en zijn laat negentiende-eeuwse tijdgenoten naartoe trokken voor inspiratie en ervaring, en waar in 2016 het Klimaatakkoord werd getekend. Het moderne Parijs is nog steeds een stad waar kunst de efficiëntie van het moderne leven ontstijgt en tot de verbeelding blijft spreken.
Europees Keramisch Werkcentrum Coeur de Parisienne is een samenwerking tussen De Cacaofabriek in Helmond en Sundaymorning@ekwc in Oisterwijk. De Cacaofabriek nodigde Helma Michiels uit voor deze expositie en nodigde het keramisch centrum uit om kunstenaars naar aanleiding van een werkperiode in het EKWC aan te dragen als aanvullingen op Michiels’ werk. Directeur Ranti Tjan en projectleider Nico Thöne kozen drie kunstenaars: Janina Frye, Boris van Hoof en Sabina Timmermans. Zij zagen in het werk van deze drie kunstenaars echo’s van het vrije, fysieke werk van Michiels.
In Coeur de Parisienne vormen de schilderijen en tekeningen van Michiels de rode draad. Het keramiek van Frye, van Hoof en Timmermans verhoudt zich daarmee inhoudelijk en visueel op eigen wijze.
Lees de recensie in het Eindhovens Dagblad via deze link
Mijn werken zijn gestoeld op architectuur ontleende beeldelementen zoals deuren, ramen, bogen, cirkels en ruiten, maar ook op organische vormen uit de natuur. Het concept van het samenvoegen van de kleine doeken tot een groot werk was voor mij ook een verrassing. Bij het zien van een wand met meer als 60 doeken, viel het mij op dat er een verwantschap was tussen de afbeeldingen, het samenvoegen als een compositie was geboren. De schilderijen werk ik eerst uit op papier, daarna schilder ik meerdere kleintjes als dat nodig is, zodat ik voldoende kan wisselen voor de compositie voor het groot werk.
“Een oppervlakkig beschouwer zal door zijn werk aan ‘de goede oude tijd’ worden herinnerd: een mythisch Brabants reservaat van voorbije warmte en gemoedelijkheid. Maar wie echt kijkt, weet beter.”
Het werk van Theo van Keulen is altijd een spel met illusies en realiteit geweest. Zijn vroegere assemblage-schilderijen - waarin de geschilderde werkelijkheid met reële voorwerpen werd gecombineerd - hebben zich ontwikkeld tot complexe installaties met fotografische en video-elementen. En de laatste jaren speelt de herinnering aan zijn jeugd een grote rol erin - een jeugd die bepaald geen folkloristisch paradijs was. “Van Keulens installaties gaan over macht, over onderdrukking door familie, kerk en sekse. Ze gaan over het menselijk bestaan, waarin een kruis, een kinderwagen of een koe een wapen kan zijn. Ze berichten compromisloos en onsentimenteel over zijn eigen leven, het leven van anderen en over dat van de dieren waarmee de mens samenleeft.”
Lees de recensie in het Eindhovens Dagblad via deze link Lees wat Brabant Cultureel schreef over het boek van Theo van Keulen via deze link
Het is weer tijd voor Fresh Cacao, de jaarlijks terugkerende tentoonstelling met werk van afgelopen zomer afgestudeerde jonge kunstenaars. De Cacaofabriek vindt het belangrijk om jonge kunstenaars de ruimte te bieden om zich te presenteren en verder te ontwikkelen. Er zijn 11 kunstenaars van vijf academies geselecteerd: Breda en Den Bosch (AKV Sint Joost), AKI Enschede, Utrecht (HKU) en academie Maastricht.
Tijdens deze editie van Fresh Cacao zie je het werk van Marloes Roeper, Jerrold Saija, Julia Hooy, Niels Roest, Cas van der Steen, Lukas Malzan, Thijs Segers, Christy Westhovens, Matthijs Jeuring, Jochem Mestriner en Nicky Goldsteen.
Carat en de Cacaofabriek hebben zich met hun samenwerking ten doel gesteld talentvolle kunstenaars op artistiek vlak en op het gebied van financiën en ondernemerschap te ondersteunen. Een bijzonder element van de tentoonstelling is dat een van de exposerende kunstenaars de Carat Lucas Gassel Prijs zal krijgen. Deze Helmondse kunstprijs is in het leven geroepen door stichting Carat met als doel één van de startende kunstenaars een financiële impuls te geven. De prijsuitreiking van de Carat Lucas Gassel Prijs vindt op zondag 3 oktober om 15.00 uur plaats . De juryleden voor de Carat Lucas Gasselprijs zijn: Curator Noord-Brabants museum Hans November, Fabienne Swinkels van Stichting Carat en beeldend kunstenaar Ajla R. Steinvag.
Wat krijg je als je galeries, musea en andere kunstinstellingen laat samenwerken met jonge talenten op het gebied van beeldende kunst? Dan krijg je jump! Tijdens deze derde editie presenteren elf kunstenaars voor het eerst samen hun werk in De Cacaofabriek expo ruimte. Tegelijkertijd volgen ze een traject van anderhalf jaar; Ze krijgen de ruimte om zich op artistiek vlak te ontwikkelen en te exposeren op verschillende locaties onder begeleiding van verschillende professionals. Door het volgen van cursussen en trainingen kunnen zij zich vaardigheden eigen maken die ondersteunend zijn in het opbouwen van hun beroepspraktijk.
De deelnemende kunstenaars zijn: Sanne Bax, Femke Dekkers, Mike Dings, Mirte van Duppen, H.U.T. Kollektief (Koen Reijnen en Thomas Koevoets), Martijn Linssen, Ema Vanekova, Teun Welten, Wessel Verrijt, Zoë d’Hont en Nina van de Ven.
Deze elf jonge beeldend kunstenaars zijn gekozen uit een lange lijst van talenten. Deze longlist werd aan de hand van enkele criteria samengesteld door professionals afkomstig uit het kunstvakonderwijs, musea, presentatie-instellingen en door individuele kunstenaars. De tentoonstelling in De Cacaofabriek wordt gecureerd door Ageeth Boermans en Bert Loerakker. Deze editie zijn Galerie Mieke van Schaijk (’s-Hertogenbosch), Luycks Gallery (Tilburg) en Galerie Nasty Alice (Eindhoven) net zoals de vorige editie van de partij. Nieuw zijn Museum Jan Cunen (Oss) en Make Eindhoven. Pennings Foundation (Eindhoven) sluit als presentatie instelling aan. De coördinatie is in handen van ervaringsdeskundigen Petra Cardinaal en Merel van den Nieuwenhof. Bijzonder aan jump! is dus dat drie galeries, een museum, een werkplaats en een presentatie-instelling hierin samenwerken en kennis en netwerk beschikbaar stellen. De Cacaofabriek is als expositie venue aangesloten bij het project. jump! maakt deel uit van TalentHub Brabant, ontwikkeld door de Brabantse professionele kunst- en cultuursector, Kunstloc en de provincie Noord-Brabant met als doel talenten na hun academische opleiding verder te helpen in hun ontwikkeling en te ondersteunen in het opbouwen van hun beroepspraktijk.
Wat is het fijn, we mogen alsnog open met Tentoonstelling In Talloze Aktes. Bezoekers kunnen ter plekke – bij de ingang aan de kanaalkant – een plekje reserveren en naar binnen vanaf zaterdag 5 juni. We hopen dat jullie genieten van de expo!
Wat gebeurt er als je de twee werelden van beeldende kunst en theater dichter naar elkaar toe schuift, zodat ze gaan overlappen? Die overlap is er vanzelf al, bijvoorbeeld in de gelijkenis tussen de vormgeving van een theaterstuk (decors, rekwisieten, kleding) en een installatie in een kunstruimte waar je als bezoeker in kan stappen of doorheen kan lopen. Maar in dit grensgebied tussen twee werelden is nog veel meer te ontdekken. Vier kunstenaars nemen je mee op avontuur in hun Tentoonstelling in Talloze Aktes: Maurice Bogaert, Roos van Haaften, Peter de Kimpe en Jan Klatter. Ze laten elk hun eigen werk zien, maar de tentoonstelling is een totaalervaring: door de kruisbestuiving vervagen ook de grenzen tussen hun werk.
Roos van Haaften (1983) maakt installaties met reflecties en schaduw. Daarbij maakt ze gebruik van onder meer spiegels, glas en gevonden objecten. Ze is gefascineerd door wat er gebeurt als tastbare objecten door belichting worden getransformeerd tot een schaduwbeeld. Sommige werken komen op locatie tot stand als ruimtevullende installaties, andere zijn kleine intieme werken aan de muur.
Maurice Bogaert (1975) laat architectuur, film, tekst en beeldende kunst samenkomen in totaalbeleving. Soms zijn dat grote installaties waar je doorheen kan lopen, soms juist heel kleine schaalmodellen. Daarbij vertaalt hij de technieken van film, met belichting, montage en camerabeweging, naar een fysieke ruimte
Peter de Kimpe (1951) werkte als ontwerper / scenograaf voor theatergezelschappen in Nederland, België en Duitsland. Ook maakt hij tentoonstellingsontwerpen voor o.a. het Van Goghmuseum, het Groninger Museum en de Neue Galerie in New York. In 2007 richtte hij de opleiding Scenografie op aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, waar hij tot 2017 als artistiek leider aan verbonden bleef.
Jan Klatter (1948) maakte ontwerpen voor diverse theatergezelschappen, waaronder Onafhankelijk Toneel, Stadstheater Stockholm en Toneelgroep Amsterdam. Hij doceerde aan de opleiding Scenografie van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Als beeldend kunstenaar maakt hij onder meer sculpturale installaties, veelal van hout, gebaseerd op foto’s van ruimtes en objecten.
Lees de artikelen die diverse media over onze expositie publiceerden: Het Eindhovens Dagblad: Stilstand en beweging Het Eindhovens Dagblad: Straatafval tot kunst verheven Brabant Cultureel
Met dank aan:
Tekst bij de expositie: Anneke van Wolfswinkel.
Meld je aan en ontvang ons laatste expo nieuws!