Theo van Keulen

Expo

Theo van Keulen

Podium

Mijn werken zijn gestoeld op architectuur ontleende beeldelementen zoals deuren, ramen, bogen, cirkels en ruiten, maar ook op organische vormen uit de natuur. Het concept van het samenvoegen van de kleine doeken tot een groot werk was voor mij ook een verrassing. Bij het zien van een wand met meer als 60 doeken, viel het mij op dat er een verwantschap was tussen de afbeeldingen, het samenvoegen als een compositie was geboren. De schilderijen werk ik eerst uit op papier, daarna schilder ik meerdere kleintjes als dat nodig is, zodat ik voldoende kan wisselen voor de compositie voor het groot werk.

Over het oeuvre van Theo van Keulen
“Een oppervlakkig beschouwer zal door zijn werk aan ‘de goede oude tijd’ worden herinnerd: een mythisch Brabants reservaat van voorbije warmte en gemoedelijkheid. Maar wie echt kijkt, weet beter.”

Het werk van Theo van Keulen is altijd een spel met illusies en realiteit geweest. Zijn vroegere assemblage-schilderijen - waarin de geschilderde werkelijkheid met reële voorwerpen werd gecombineerd - hebben zich ontwikkeld tot complexe installaties met fotografische en video-elementen. En de laatste jaren speelt de herinnering aan zijn jeugd een grote rol erin - een jeugd die bepaald geen folkloristisch paradijs was.
“Van Keulens installaties gaan over macht, over onderdrukking door familie, kerk en sekse. Ze gaan over het menselijk bestaan, waarin een kruis, een kinderwagen of een koe een wapen kan zijn. Ze berichten compromisloos en onsentimenteel over zijn eigen leven, het leven van anderen en over dat van de dieren waarmee de mens samenleeft.”

Lees de recensie in het Eindhovens Dagblad via deze link
Lees wat Brabant Cultureel schreef over het boek van Theo van Keulen via deze link

08 nov. - 27 nov.

2021

Cacaofabriek logo

Kies een taal