24 feb - 24 mrt 2024

24 feb - 24 mrt 2024

Terugblik World Press Photo Exhibition 2023

Helmond 24 februari - 24 maart 2024

Dankzij de samenwerking met onze lokale partners was de World Press Photo-tentoonstelling voor het vierde jaar voor iedereen gratis toegankelijk in de expositieruimte van De Cacaofabriek. De indrukwekkende foto’s en soms aangrijpende verhalen werden wederom gepresenteerd in Helmond, als een impactvolle wereldreis in een notendop. We blikken terug op een drukbezochte en impactvolle editie.

2318
World Press Photo 2023 winnaars

De winnende foto’s vanuit de frontlinies van conflict, cultuur, identiteit, migratie, herinneringen aan verloren verleden en glimpen van nabije en verre toekomst, zijn geselecteerd uit meer dan 60.000 inzendingen door 3.752 deelnemers uit 127 landen. De 24 winnaars zijn gekozen door een onafhankelijke vakjury uit een van de zes regio’s: Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Eén van de 24 fotografen wint de prijs World Press Photo of the Year. De winnende werken vestigen de aandacht op enkele van de meest urgente kwesties waarmee de wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd.

1510

World Press Photo of the Year 2023 / Evgeniy Maloletka, Associated Press 
 

Officiële opening 

De expositie opent onze blik en verruimt ons begrip. “De actuele internationale gebeurtenissen onderstrepen nogmaals het belang en noodzaak van fotojournalistiek, zoals World Press Photo die jaarlijks samenbrengt in een rondreizende tentoonstelling,” vertelt Julienne Tullemans, programmeur bij De Cacaofabriek Expo, in haar openingswoord.

“Er zijn foto’s die ons verdrietig maken of machteloos. Maar ook foto’s die een positief verhaal laten zien, bakens van hoop die getuigen van de menselijke kracht om naar oplossingen te zoeken.” – Julienne Tullemans (programmeur De Cacaofabriek Expo)
 

“Misschien wel meer dan ooit is het van groot belang dat authentieke beelden vanuit de hele wereld ons bereiken, dankzij de foto’s van journalisten die soms hun leven op het spel zetten om de lokale verhalen te verspreiden”, aldus Zeynep Özçelik, expositie-manager bij World Press Foundation. Ook vanuit het onderwijs, door Marvin Corneille van Hogeschool de Kempel (pabo), en vanuit het bedrijfsleven, door Jeroen Driessen van Driessen Groep, werd toegelicht wat de toegevoegde waarde van World Press Photo is vanuit hun perspectief.

2320

Officiële opening World Press Photo Exhibition 2023 | foto's: door Laura Maessen @ ColorIsTheLimit Photography


Extra aandacht voor Oekraïne

Tijdens deze opening van wederom een bijzondere editie van World Press Photo kreeg Oekraïne extra aandacht. Niet alleen door de World Press Photo of the Year 2023 ‘Mariupol Maternity Hospital Luchtaanval’ door fotograaf  Evgeniy Maloletka, die hij in Marioepol maakte. De prachtige klanken van het Oekraïense koor Druzhba uit Helmond klonken als een gebed door de expo-ruimte en maakten veel indruk. Tegelijkertijd werd de tentoonstelling in de Lichtstraat van de Oekraïens-Helmondse kunstenaar Sofia Shilova geopend.

2321

De actualiteit was voelbaar aanwezig door de documentatie van de oorlog in Oekraïne die ten tijde van de opening precies twee jaar geleden begon.

 

Expositie Lichtstraat: Sofia Shilova

In de Lichtstraat van De Cacaofabriek was gedurende de periode van World Press Photo Helmond 2023 een presentatie te zien van Sofia Shilova met de alleszeggende titel ‘Feel what I Feel - my War of Emotions’. Zij vluchtte in het begin van de oorlog uit Oekraïne en kwam in Helmond terecht. Haar emoties over haar situatie vertaalt zij in persoonlijke schilderijen. Deze beelden vormden een bijzondere aanvulling op de foto’s over de oorlog in Oekraïne in World Press Photo 2023.


“Het is goed dat veel verschillende belangrijke onderwerpen onder de aandacht komen, zoals het klimaat, maar ook de oorlog in mijn thuisland. Ik hoop dat mensen die deze foto's zien daardoor meer begrip hebben voor onze situatie.” – Sofia Shilova
 

Lees hier het interview met Sofia Shilova in Eindhovens Dagblad van 24-02-2024.

2322

Deel van de expositie 'Feel what I Feel - my War of Emotions’ van Sofia Shilova, in de Lichtstraat van De Cacaofabriek 
 

Educatieprogramma

Dit jaar vonden er maar liefst 84 schoolrondleidingen plaats in de expositieruimte in De Cacaofabriek, inclusief opdrachten en workshops. Elke doordeweekse dag maakten in totaal zo’n 2.000 leerlingen van basisscholen, voorgezet onderwijs, MBO en HBO gedurende vier weken kennis met de wereldse beeldverhalen.
 

Het educatietraject bij World Press Photo in Helmond is uniek. Met dank aan Stichting OBSH, de OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo) en ROC ter Aa die als vaste onderwijspartners zijn ingestapt om ook vanuit het onderwijs aandacht te besteden aan fotojournalistiek, persvrijheid en wereldoriëntatie. Door het educatieprogramma ervaren jonge generaties des te meer hoe groot de impact van een beeld kan zijn.

2323

Aan de hand van de foto’s worden vragen gesteld ‘Wat zou de fotograaf bedoelen?’ of ‘Wat vertelt het beeld jou?’. “Daarna vertellen we het verhaal achter de foto”, vertelt Aart van der Aart, kunstvakdocent en rondleider voor het onderwijs. Leerlingen van verschillende leeftijden leren zich zo te verdiepen in het verhaal achter een foto en daarmee ook hun blik te verruimen op hun wereld.

“Eigenlijk hoort een tentoonstelling als deze bij de ontwikkeling van onze jeugd. Ze kijken naar geschiedenis die geschreven wordt terwijl zij jong zijn” - Ilse Verbeek (marketing De Cacaofabriek Expo)
 

Professioneel perspectief

In navolging van de vorige editie werden met partner Driessen Groep opnieuw een bijzondere bijeenkomst met diepgang en verbinding georganiseerd voor geïnteresseerden uit het publieke werkveld. Gasten werden meegenomen op een inspirerende reis met als doel de wereld verbinden met verhalen die ertoe doen. Mensen met betekenisvolle banen binnen de overheid, het onderwijs en de zorg in onze regio kregen een presentatie in de filmzaal van De Cacaofabriek, waarbij een extra inkijkje werd gegeven in de aanloop naar en de opzet van World Press Photo 2023. Daarna werd de tentoonstelling bezocht en aansluitend kregen de gasten verhalen uit de praktijk, verteld door René Manders, persfotograaf voor het Eindhovens Dagblad.

2324
Lokale verhalen

De beeldverhalen van World Press Photo roepen overal ter wereld een andere associatie op. Vanaf januari 2024 verscheen er in Eindhovens Dagblad - mediapartner van World Press Photo Helmond - regelmatig een tweeluik, waarin wereldse thema’s naar onze eigen regio werden doorvertaald. We delen ze hieronder graag digitaal met je.
 

 

In de media

De lokale pers deelde enthousiast het nieuws over World Press Photo Exhibition Helmond. Hieronder een kleine greep uit de verschenen artikelen, zowel in de krant als online.

2325
Tot slot: DANK!

We willen alle 7.648 geïnteresseerden bedanken voor hun bezoek. We sluiten tevreden af en bladeren met een warm gevoel terug in ons volgeschreven gastenboek. 

2326

Een groot dankjewel aan het hele team wat achter de schermen heeft gebouwd, georganiseerd, ontvangen, geschreven, gefotografeerd, rondgeleid, toegelicht, meegewerkt - zoals World Press Foundation, onze museumdocenten, medewerkers en vrijwilligers van De Cacaofabriek.

Bijzondere dank gaat uit naar alle lokale partners - Stichting Openbare Basisscholen Helmond, de OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo), ROC ter Aa, Driessen Groep, Eindhovens Dagblad en Visit Helmond - voor de betrokkenheid, het enthousiasme en de vastberadenheid waarmee we World Press Photo opnieuw naar Helmond wisten te halen. Dat is tevens gewaarborgd voor de komende jaren, waarbij we verder verdiepen en verankeren in de stad. Tot 2025: op 17 januari 2025 openen we de volgende editie!

 

Alle foto's en video's uit deze terugblik zijn vervaardigd door onze eigen beeldmakers. Met speciale dank aan Laura Maessen, Biek van Bree, Julienne Tullemans en Ilse Verbeek.

2327
Cacaofabriek logo

Kies een taal