18 jan - 16 feb 2025

18 jan - 16 feb 2025

Terugblik World Press Photo Exhibition 2024

Helmond 18 januari - 16 februari 2025

Voor de vijfde keer streek de World Press Photo-tentoonstelling neer in Helmond. Een editie die opnieuw diepe indruk maakte: krachtige, aangrijpende en hoopvolle beeldverhalen vulden de expositieruimte van De Cacaofabriek. De combinatie van journalistieke topfotografie en maatschappelijke impact trok maar liefst 5.700 bezoekers, aangevuld met nog eens 2.500 leerlingen en studenten die deelnamen aan het educatieprogramma. Dit succes was mede mogelijk dankzij de inzet van onze lokale partners!

3754
Wereldpersfotografie van het hoogste niveau

De tentoonstelling bracht de 24 regionale winnaars van de World Press Photo Contest 2024 samen, geselecteerd uit meer dan 61.000 inzendingen uit 130 landen. De hoogste onderscheiding van de World Press Photo Contest van 2024 is toegekend aan fotografie die onomkeerbaar persoonlijk verlies in Gaza, familie en dementie in Madagaskar, het leven van migranten in Mexico en het trauma van de oorlog in Oekraïne documenteert. Bij de beoordeling van de inzendingen wordt uitgegaan van de regio waar de foto’s en series zijn vastgelegd.

3755

World Press Photo of the Year 2024 📸 ‘A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece’ – Mohammed Salem, Reuters

“Een fotoverhaal kan ons aan het denken zetten, empathie oproepen en ons motiveren om in actie te komen. De verhalen in de tentoonstelling zijn meer dan alleen maar krachtige beelden. We hopen dat de verhalen gesprekken op gang brengen, dat ze verandering teweegbrengen en dat men bewust wordt van het belang van persvrijheid en dat deze niet vanzelfsprekend is. Ook niet in Nederland.”

– Babette Warendorf (directeur Exhibitions & Partnerships, World Press Photo Foundation)


Een indrukwekkende opening

Op vrijdagmiddag 17 januari 2025 werd de expositie officieel geopend. Tijdens een rondleiding door Babette Warendorf kregen de genodigden een inkijkje in de meest aangrijpende fotoprojecten. Ook Julienne Tullemans (hoofd exposities & educatie De Cacaofabriek) en wethouder cultuur Marita van Lierop deelden hun favoriete foto’s en persoonlijke reflecties.

3757

🎤 Julienne Tullemans over ‘The Two Walls’ (Alejandro Cegarra)
"Hoe ingewikkeld en weerbarstig de omstandigheden ook zijn, liefde en familie blijven altijd bestaan. Dat is wat ons als mensen overal ter wereld verbindt. Niet voor niets een van de terugkerende thema’s in deze editie van World Press Photo."

🎤 Marita van Lierop over ‘Returning Home from War’ (Vincent Haiges)
“Dit beeld symboliseert de diepe menselijke behoefte aan verbinding, de kracht van vrijheid en de schoonheid van eenvoud. Het herinnert ons eraan om elkaar vast te houden, letterlijk en figuurlijk.”

 

Extra aandacht voor persvrijheid

Met de tentoonstelling werd ook stilgestaan bij de toenemende bedreigingen voor persvrijheid wereldwijd. In samenwerking met het project ‘A Safer World for the Truth’ was er een speciaal memoriam ingericht ter nagedachtenis aan journalisten die omkwamen tijdens hun werk. Volgens het laatste rapport van Reporters Without Borders is het met de wereldwijde persvrijheid slechter gesteld dan ooit in de afgelopen twintig jaar.

3758
Educatieprogramma: 2.500 leerlingen en studenten geraakt

Helmond heeft een uniek educatieprogramma rondom World Press Photo, met een sterke focus op visuele journalistiek in het onderwijs. In 84 schoolrondleidingen maakten leerlingen van basisschool tot HBO kennis met de kracht van beeld. Leerlingen leren hoe beeld een verhaal kan vertellen dat soms meer zegt dan woorden. Eerst luisteren ze naar de achtergrond van de beelden, en daarna trekken de foto's zelf hun aandacht – ze prikkelen nieuwsgierigheid en nodigen uit om écht te gaan lezen en begrijpen. Het is een eye-opener: sommige leerlingen reageren verbaasd of geëmotioneerd, anderen opgelucht. “Wat hebben we toch goed in Nederland.”

Dank aan Stichting OBSH, OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo) enTer Aa die als vaste onderwijspartners zijn ingestapt om ook vanuit het onderwijs aandacht te besteden aan fotojournalistiek, persvrijheid en wereldoriëntatie. Door het educatieprogramma ervaren jonge generaties des te meer hoe groot de impact van een beeld kan zijn.

3759
Parallelle expositie: ‘Belonging – Portrait Stories’

Tegelijkertijd met World Press Photo was in de Lichtstraat van De Cacaofabriek de expositie ‘Belonging – Portrait Stories’ te zien. In dit project werkten techniekstudenten van Rijn IJssel KansRIJk samen met fotograaf Maaike van Esch aan zelfportretten in metaal en beeld. Binnen dit onderwijsconcept dat een diverse groep studenten verwelkomt, werkt Van Esch met studenten die vaak als nieuwkomers, minderheden of outsiders worden gezien. De studenten vertegenwoordigen een brede culturele diversiteit dankzij hun afkomst uit zo’n 30 verschillende landen. Voor Van Esch vertegenwoordigen deze studenten echter een enorme rijkdom aan perspectieven en verhalen, vaak met een niet-westerse achtergrond. 

"Belonging is recht doen aan mens zijn - een fundamenteel verlangen om erbij te horen zonder concessies te doen aan je eigenheid." 

Hun verhalen over identiteit en verbondenheid sluiten naadloos aan op een van de terugkerende thema’s van World Press Photo: migratie. Tegenover al het nieuws over vluchtelingen en asielcrisis is deze tentoonstelling een warm tegenwicht over jonge mensen met hun dromen en verlangens en hun behoefte aan veiligheid en een thuis bij familie.  

3760
Lokale verhalen die raken

De lokale pers deelde enthousiast het nieuws over World Press Photo Exhibition Helmond. In samenwerking met Eindhovens Dagblad verschenen wekelijks ‘tweeluiken’, waarin inwoners van Helmond en omgeving zich herkenden in foto’s uit de tentoonstelling:

3766
Bedankt, en tot 2026!

Ruim 8.200 bezoekers, jong en oud, lieten zich raken door de tentoonstelling. We kijken zeer tevreden terug. In de presentatie bij de expositie van CultuurContact werden mooie, persoonlijke verhalen over ‘Oud Nieuws’ gedeeld. En in ons gastenboek is het meest geschreven woord: INDRUKWEKKEND! 

Een groot dankjewel aan het team achter de schermen – van de World Press Photo Foundation, museumdocenten, medewerkers en vrijwilligers van De Cacaofabriek en een bijzondere dank aan alle lokale partners - Stichting Openbare Basisscholen Helmond, de OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo), ROC ter Aa, Eindhovens Dagblad, CultuurContact en Visit Helmond - voor de betrokkenheid, het enthousiasme en de vastberadenheid waarmee we World Press Photo opnieuw naar Helmond wisten te halen. 
 

Save the date: 28 februari 2026!

Dan openen we de World Press Photo Exhibition 2025 in Helmond, én vieren we het 70-jarig bestaan van World Press Photo!
 

Alle foto's en video's uit deze terugblik zijn vervaardigd door onze eigen beeldmakers. Met speciale dank aan Laura Maessen, Biek van Bree, Julienne Tullemans en Ilse Verbeek.

3761
Cacaofabriek logo

Kies een taal