21 jan - 19 feb 2023

21 jan - 19 feb 2023

Terugblik World Press Photo Exhibition 2022

Helmond 21 januari - 19 februari 2023

Ondanks de weerbarstige omstandigheden van de eerste twee edities in 2020 en 2022 wist World Press Photo Helmond een ijzersterke indruk achter te laten. Dankzij een stevige samenwerking met lokale partners was de wereldse tentoonstelling weer te zien op het oorspronkelijke honk – in de expositieruimte van De Cacaofabriek – en konden zo’n 7500 nieuwsgierige bezoekers gratis een kijkje nemen.

1511
Officiële opening 

“Om het wereldnieuws nog beter te vertegenwoordigen en relevant te blijven is er binnen World Press Photo veel veranderd,"  aldus Julia Kozakiewicz (expositie-manager en curator World Press Foundation) tijdens de officiële opening van World Press Photo Exhibition 2022 op vrijdagavond 20 januari 2023. “We worden ons steeds bewuster van onze westerse blik op de wereld en de noodzaak om die blik te bevragen in deze tijden van transitie,” licht Julienne Tullemans (programmeur De Cacaofabriek Expo) toe. Dat is ook precies wat je terugzag in deze expositie, die na de mooie woorden van verschillende betrokken sprekers door zo’n 100 genodigden als eerste werd bezocht.

1512

Officiele opening World Press Photo Exhibition 2022 door  Julia Kozakiewicz (expositie-manager en curator World Press Foundation), Julienne Tullemans (programmeur De Cacaofabriek Expo), Jochem Otten (directeur Het Speelhuis en De Cacaofabriek), Marvin Corneille (coördinator educatie World Press Photo Helmond), Sanae Yahia (gemeenteraadslid Helmond en student bestuurskunde), Damon Prinsen (student pabo Hogeschool de Kempel) en basisschoolleerlingen Julie, Kail & Dyke (OBS ’t Hout).​
 

Nieuwe impuls aan World Press Photo

Om diversiteit en representatie te vergroten heeft de World Press Photo Foundation ervoor gekozen hun thema’s los te laten en in plaats daarvan te gaan werken met regio’s. Zowel de wedstrijd als de tentoonstelling is verdeeld in zes regio’s (Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en Oceanië) en vier categorieën (Singles, Stories, Long-Term Projects en Open Format). Van 24 regionale winnaars in vier categorieën worden vier wereldwijde winnaars gekozen. Julia Kozakiewicz: “Hiermee zijn veel meer perspectieven vertegenwoordigd, waardoor lokale verhalen overal verteld worden. Je ziet nu de hele wereld in één uur.”

1513

“Maak je blik groter! Dat is waar de World Press Photo aan bijdraagt,” licht Cathalijne Dortmans, wethouder en locoburgemeester Gemeente Helmond, toe. Zij opende hiermee de tentoonstelling en nodigde iedereen uit te komen kijken. 
 

2000 rugzakken gevuld

Elke doordeweekse dag vonden er educatieve rondleidingen plaats in De Cacaofabriek. Tijdens deze editie maakten maar liefst 2000 leerlingen van basisscholen, voorgezet onderwijs en dit jaar voor het eerst ook studenten van de pabo gedurende vier weken kennis met de wereldse beeldverhalen. In totaal vonden er meer dan 70 schoolrondleidingen plaats in de expositieruimte in De Cacaofabriek, inclusief opdrachten en workshops.

1514

Aan de hand van de foto’s worden vragen gesteld ‘Wat zou de fotograaf bedoelen?’ of ‘Wat vertelt het beeld jou?’. “Daarna delen we het verhaal achter de foto”, vertelt Aart van der Aart, kunstvakdocent en rondleider voor het onderwijs. Het educatietraject bij World Press Photo is uniek voor Helmond. Leerlingen en studenten van verschillende leeftijden leren zich te verdiepen in het verhaal achter een foto en daarmee ook hun blik te verruimen. Hun rugzak gevuld met nieuwe bagage keerden de 2000 leerlingen en studenten weer huiswaarts. 
 

Blik op de wereld

In de Lichtstraat van De Cacaofabriek was tijdens de periode van World Press Photo Helmond ook de fotopresentatie 'Blik op de Wereld' te zien; het educatietraject van groepen 7 en 8 van Stichting Openbare Basisscholen Helmond. Aan de hand van een thema uit de Exhibition 2022 gingen deze leerlingen zelf aan de slag met fotografie. Zo leerden ze over standpunt en compositie en kozen ze een thema, zoals natuur, een emotie of een kleur. Geïnspireerd gingen ze in groepjes de straat op, gewapend met een polaroidcamera. Moeilijkheidsgraad? Je hebt met dit apparaat maar één kans. 
 

1515

Lokale beeldverhalen door de ogen van leerlingen uit groep 7 en 8 worden aan de hand van polaroids getoond tijdens de expositie ‘Blik op de wereld’ in de Lichtstraat van De Cacaofabriek. 
 

Professioneel perspectief

In navolging van de vorige editie werden met partner Driessen Groep opnieuw bijzondere bijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden uit het publieke werkveld. Op twee namiddagen kregen zo’n 50 professionals met betekenisvolle banen binnen de overheid, het onderwijs en de zorg in onze regio een presentatie op maat. Gevolgd door een vrij bezoek aan de expositie en een borreltje in de brasserie werd er onderling volop nagepraat over de indrukwekkende beelden, die hier en daar ook herkenbaar waren.  
 

Oud nieuws?

CultuurContact publiceerde naar aanleiding van de expositie een 'Oud Nieuws'-krant, waarin verschillende Helmonders vertellen over het nieuwsbeeld van hun leven – het beeldverhaal wat zij nooit zullen vergeten. Bezoekers van De Cacaofabriek konden deze krant gratis meenemen. 

1516
Verhalen van hier

De beeldverhalen van World Press Photo roepen overal ter wereld een andere associatie op. Eindhovens Dagblad - mediapartner van World Press Photo Helmond - bracht zes tweeluiken uit, waarin wereldse thema’s naar onze eigen regio werden doorvertaald. 

In de media

De lokale pers deelde enthousiast het nieuws over World Press Photo Exhibition Helmond. Hieronder een kleine greep uit de verschenen artikelen, zowel in de krant als online.

1517
Tot slot: dank!

Een groot dankjewel aan alle 7500 geïnteresseerden die de expositie hebben bezocht. En natuurlijk aan het hele team wat achter de schermen heeft gebouwd, georganiseerd, ontvangen, geschreven, gefotografeerd, rondgeleid, toegelicht, meegewerkt - zoals World Press Foundation, De Museumdocent, medewerkers en vrijwilligers van De Cacaofabriek en Lang Leve Cultuur/ CultuurContact. Wat een wervelende vier weken waren dit. We sluiten tevreden af en bladeren met een warm gevoel terug in ons volgeschreven gastenboek. 
 

Bijzondere dank gaat uit naar alle lokale partners - Stichting Openbare Basisscholen Helmond, de OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo), ROC ter Aa, Driessen Groep, Eindhovens Dagblad en Helmond Marketing - voor de betrokkenheid, het enthousiasme en de vastberadenheid waarmee we World Press Photo opnieuw naar Helmond wisten te halen. Tot 2024!


Alle foto's en video's uit deze terugblik zijn vervaardigd door onze eigen beeldmakers. Met speciale dank aan Laura Maessen, Biek van Bree, Ilse Verbeek en Dave van Hout.

1518
Cacaofabriek logo

Kies een taal