De cursus Filosofilm gaat over net wat meer dan het kijken naar een film. Wat voor achterliggende kwesties worden in de film vertoond? Komen deze overeen met ons moraal en hoe vallen deze films binnen de 21e eeuw? Als het gaat om de combinatie van films en filosofie bestaan er minstens twee typen films: Films die een filosofische kwestie als onderwerp hebben en dit met een beeldverhaal tot leven brengen en films die met hun materiaal iets filosofisch duidelijk maken—over films. Dr. Rob van Gerwen gaat met ons in gesprek over de betreffende filosofische kwesties van de film.
06 FEB | CODE INCONNU
In het centrum van Parijs gooit een gefrustreerde jongen een papiertje in de schoot van een illegale bedelares. Als een verontwaardigde getuige hem wil dwingen zijn excuses aan te bieden onstaat er een felle ruzie. De politie bemoeit zich ermee, met als resultaat dat de twee kemphanen mee moeten naar het bureau en de illegale vrouw het land wordt uitgezet.
Onderwerp: zoveel levens zoveel perspectieven
Hoe vertel je meerdere verhalen die niets met alkaar te maken hebben, maar elkaar wel raken? Welke keuzes worden gemaakt bij het in beeld brengen daarvan en wat ziet de kijker uiteindelijk?
Meer info & tickets
20 FEB | DISGRACE
Een wetenschapper, werkzaam aan de universiteit maar in ongenade gevallen door een affaire met een studente, trekt zich terug op de afgelegen boerderij van zijn dochter. Hij hoopt enig evenwicht in zijn leven aan te kunnen brengen. Maar de harde werkelijkheid rukt meedogenloos op en verstoort alle broze relaties. Hij wordt samen met zijn dochter het slachtoffer van een gewelddadige actie.
Onderwerp: na de apartheid
Wanneer is liefde mooi en wat maakt iets tot een schande? Hoe cultuur de kaders bepaalt en het persepectief beïnvloedt, zien we in dit ingewikkelde verhaal. De strijd tussen blank en zwart is nog niet gestreden.
06 MRT | IDA
Polen 1962. Anna is een wees die groot wordt gebracht door nonnen in het klooster. Van Wanda, haar nog enige levende familielid, hoort Anna dat ze Joods is en eigenlijk Ida heet. Beide vrouwen beginnen vervolgens een reis om achter het tragische verhaal van hun familie te komen en te ontdekken wie ze werkelijk zijn en waar ze thuishoren.
Onderwerp: het nu en religieuze perspectieven
Welke plek nemen geloof, hoop, houvast en hogere machten in binnen de verhalen die in film worden verteld? En vanuit welk religieus perspectief wordt er verteld, gekeken of gekanteld?
20 MRT | PERSONA
De jonge zuster Alma neemt de actrice Elisabeth Vogler onder haar hoede, hoewel ze volstrekt gezond is, omdat Vogler weigert te praten. Alma praat de hele tijd tegen haar, maar Vogler geeft geen antwoord, totdat ze uiteindelijk haar belastende geheim vertelt.
Onderwerp: het zelf en de ander
Iedereen heeft een zelf. Hoe komen we daaraan? Zien we het in de spiegel, hebben we het gecreëerd? Is het aangeboren of ontstaat het in interactie met anderen, is het aangeleerd?
03 APR | IN THE MOOD FOR LOVE
In het Hongkong van 1962 worden meneer Chow en mevrouw Chan buren. Wanneer ze beseffen dat hun echtgenoten waarschijnlijk een affaire met elkaar hebben, beramen ze een wraakcomplot; ze beginnen een relatie met elkaar. Maar kan hun relatie bestaande uit behoefte en verlangen stand houden?
Onderwerp: hoe liefde ontwaakt
In the mood for love is een Chinese film, en dat merk je aan de kleinste details. Toch heeft regisseur Wai cinematografische ingrepen toegepast, die ons minder vreemd aanvoelen...
17 APR | JAGTEN
Lucas is net gescheiden en heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool. Wanneer een 5-jarige leerling Lucas beschuldigt van misbruik is de kleuterschool in diepe shock. Al gauw worden er vermoedens gewekt jengens Lucas, die zich door het dorp verspreiden.
Onderwerp: leugen en werkelijkheid
Wat is waar? Wanneer worden feiten sociaal gedragen? En wat maakt dat misinformatie of leugens worden verspreid? Een blik op leugen en werkelijkheid.