Fabrique Classique - La Primavera

Klassiek

Fabrique Classique - La Primavera

i.s.m. Lambertus Concerten

Podium
Lambertus Concerten en De Cacaofabriek werken samen met als resultaat een aantal bijzondere klassieke concerten. Dit concert betreden live-tekenaar Gerard de Bruyne, Anabela Marcos – sopraan, Regina Albanez – theorbe en barokgitaar, Maaike Boekholt – viola da gamba het podium. La Primavera is een barokensemble dat al meer dan vijfentwintig jaar met veel liefde en plezier kwalitatief hoogstaande renaissance- en barokconcerten geeft in binnen- en buitenland.

De naam - Primavera is Spaans/Italiaans en Portugees voor lente - verwijst naar het muzikale voorjaar dat in de late renaissance ontsprong en tot bloei kwam in de barok. Centraal staan programma's die vol passie en vreugde en op een toegankelijke manier aan het publiek worden gebracht. Gerard de Bruyne is een veel gevraagde live tekenaar. Momenteel trekt hij het land door met het Matangi Quartet. Hij heeft gewerkt met vele uiteenlopende musici zoals Frank Groothof, het NedPho, RPHO, Janine Jansen, Phion, en leden van het Concertgebouworkest. Ter gelegenheid van de 350e sterfdag van Vermeer presenteert La Primavera samen met tekenaar Gerard de Bruyne de muzikaal-visuele voorstelling 'Transparanties'. 

Beginnend met twee lege canvassen, laat Gerard de Bruyne zich inspireren door een selectie van schilderijen van Vermeer en zijn Spaanse tijdgenoot Velazquez, die beiden via subtiele onthullingen/doorzichtigheden de innerlijke gevoelens en gedachten van de afgebeelde personen zo goed konden vastleggen. Zo ontstaan er in de loop van de voorstelling twee verschillende portretten: het zuidelijke licht in de schilderijen van Velazquez wordt gevangen in snelle en vrije penseel bewegingen. Dit wordt muzikaal vertaald door de gepassioneerde en ritmische muziek van Spaanse componisten als Jose Hidalgo, Jose Marin en Sebastian Duron. Tijdens de geraffineerde liederen en intieme verhaaltjes van de Nederlandse Constantijn Huygens, die mooi zouden kunnen klinken in de lumineuze noordelijke interieurs van Vermeer, creëert Gerard een ander portret, intiem/verfijnd en harmonisch. 

In 'Transparanties' (de mate waarin men door een materiaal heen kan kijken), gaan musici en tekenaar samen op zoek naar het licht en de emoties die de schilderijen en de muziek samen oproepen. Deze worden in de voorstelling verbonden aan het thema van de schoonheid van alledag, dat beide schilders zo mooi hebben vertolkt in de zogenaamde taferelen (Nederland) en bodegones (Spanje). Beelden en klanken complementeren elkaar in een vrije interpretatie en dynamische dialoog. Zij tonen niet alleen de verschillen maar ook de verwantschap van de muzikale werken en de schilderijen.

zo 01 dec.

Locatie

Popzaal Zitplaats

Aanvang

15:00

Verwacht einde

16:00

Wat vind je hiervan?

 • Fabrique Classique - 3VIOLAS

  Concert

  i.s.m. Lambertus Concerten

  09 zo feb.

  Fabrique Classique - 3VIOLAS
 • Fabrique Classique - Postcolonial Fandango

  Concert

  i.s.m. Lambertus Concerten

  17 za mei

  Fabrique Classique - Postcolonial Fandango
Cacaofabriek logo

Kies een taal