control alt delete

Expo

control alt delete

Podium

CONTROL ALT DELETE - JEROEN CREMERS

Zijn sculpturen van karton en keramiek verwijzen naar een fictief vervallen wereld die doet denken aan zowel oude culturen als een absurdistische cartooneske wereld. Het terugkerend thema in het werk van Jeroen Cremers is het voortdurende proces van verval en opbouw, waarnaar de titel dan ook verwijst. Control Alt Delete is van 3 juli tot 6 augustus 2023 dagelijks te bezoeken in De Cacaofabriek Expo.

03 jul. - 06 aug.

2023

‘Control-Alt-Delete’ is een toetsencombinatie die oorspronkelijk was bedoeld om de computer te resetten. Het commando ‘Ctrl+Alt+Del’ is een soft reboot (zachte herstart) en verwijst in deze tentoonstelling naar de menselijke neiging tot (zelf)destructie. Aangegrepen door ‘beeldenstorm’ en ‘iconoclasme’ onderzoekt Jeroen Cremers hoe mensen elkaar beïnvloeden en de wereld waarin ze leven opbouwen en afbreken. Zijn werk beslaat vaak lichamen of lichaamsdelen: het lijken overblijfselen van een strijdperk. Een aparte serie vormen de koppen, of tronies, refererend aan maskers van inheemse culturen en tegelijkertijd aan pure fantasie.

Grimmige koppen, fabeldieren, een zittende figuur zonder hoofd, van klein tot indrukwekkend groot formaat; de sculpturen van Jeroen Cremers lijken een vreemde, dystopische wereld te vormen. De monumentale kartonnen sculpturen van Cremers zijn het meest bekend. Het is geen voor de hand liggend materiaal, karton is tegelijkertijd stug en kwetsbaar. Cremers weet de eigenschappen van het materiaal optimaal in te zetten voor zijn werk. Naast de kartonnen sculpturen en koppen zijn er keramieken sculpturen en collages te zien in de expositie. Recentelijk heeft Cremers ook werk in brons laten gieten.

Jeroen Cremers woonde en werkte in Maastricht, Amsterdam, Berlijn en sinds kort in het zuiden van Frankrijk. Op elke plek waar hij neerstrijkt investeert hij in connectie met collega´s uit de omgeving. In 2020 liet hij zijn werk zien in De Cacaofabriek in de groepstentoonstelling Berlin Baustelle, met kunstenaars uit Berlijn. Nu is Cremers terug in De Cacaofabriek met de solotentoonstelling Control Alt Delete.

Brabant Cultureel schreef een artikel over deze expositie.

Foto's: Laura Maesssen @ ColoristheLimit Photography

Foto's: Laura Maesssen @ ColoristheLimit Photography

Cacaofabriek logo

Kies een taal