exposities in 2020

18 okt - 20 dec 2020 / Berlin Baustelle

Banner ter promotie van de expositie Berlin Baustelle in De Cacaofabriek expo in 2020

De expositie Berlin Baustelle heeft vanwege de nieuwe corona-maatregelen helaas haar deuren vroegtijdig moeten sluiten. De expositie is echter nog virtueel te bezoeken in de 360 graden video van Artland. Zie daarvoor de volgende link:

T/M 20 december zijn 14 kunstenaars uit Berlijn te gast in de expositieruimte in De Cacaofabriek.

Onder de titel Berlin Baustelle maken zij een presentatie van hun werk. De kunstenaars zijn geselecteerd door Bram Braam, zelf werkzaam als beeldend kunstenaar in Berlijn. Met deze tentoonstelling wil De Cacaofabriek podium bieden aan een groep internationale kunstenaars die verbonden worden door leven en werken in Berlijn. Berlijn heeft sinds de val van de muur in 1989 een enorme aantrekkingskracht op kunstenaars. Onder andere de mogelijkheid om voor weinig geld ruimtes te huren maakte dat kunstenaars zich in de stad gingen vestigen. Het gevolg was een inspirerende en bloeiende kunstscene.

De titel Berlin Baustelle verwijst naar de constante transformatie van de stad en naar de fysieke werkplaatsen van vele kunstenaars, een smeltkroes van kruisbestuivingen en verschillende invloeden die samen komen. Deze expositie laat een kleine doorsnede zien van deze wereld.

De keuze voor de verschillende kunstenaars komt voort uit het persoonlijk netwerk van Braam, met deze groep kunstenaars voelt hij een artistieke verwantschap. De stad, architectuur, het landschap en de natuur zijn terug kerende thema's die in veel van het werk zijn terug te zien. Deze kunstenaars zijn zich bewust van de omgeving waarin ze leven en werken en dit vertaalt zich in het werk dat ze maken. De tentoonstelling bestaat uit abstracte beelden, figuratief werk, fotografie, schilderkunst en sculpturale installaties.

Elke dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur

Brabant Cultureel schreef een mooi artikel over de expositie

bij het afspelen van deze video gaat u akkoord met het plaatsen van cookies, klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

Thema Berlijn in De Cacaofabriek

De expositie Berlin Baustelle is onderdeel van het Cacaofabriek-brede thema Berlijn. Er worden lezingen georganiseerd en films gedraaid met als aanleiding het onderwerp Berlijn.

Voor het complete programma zie deze link.

13 aug - 04 okt 2020 / Tussenhuids

Afbeelding ter promotie van de expositie Tussenhuids in De Cacaofabriek expo in 2019

Organisatoren Jos van der Sommen (NL) en Johan Kuipers Jager (NL) brengen hun eigen werk samen met dat van Frank Halmans (NL), Adelheid de Witte (B), Jet van Oosten (NL), en Marie Rosen (B) onder de noemer Tussenhuids.

De poëtische titel doet het bestaan van een afstand tussen verschillende huiden vermoeden, een suggestief gebied dat door het aanwezige werk in de tentoonstelling aangestipt wordt. In deze tussenruimte waar juist het onbenoembare een thuis vindt, komen deze kunstenaars elkaar tegen. De schilders in deze expositie delen een interesse in de technische gelaagdheid en dieptewerking van het schilderij. Ze spelen allen met de illusionistische dieptewerking en ons verlangen om niet alleen de huid van het doek af te tasten met de ogen, maar door de oppervlakte heen in deze werken te kunnen kijken als een kijkdoos. De illusionistische ruimte wordt in het werk van De Witte, Rosen, Kuipers Jager en Van der Sommen echter telkens doorbroken met schilderkunstige vondsten. Deze schilders breken graag met de wetten van het perspectief.

Het optische spel dat ontstaat door de stapelingen van verflagen, rasters en patronen wordt vernuftig gespeeld en het schilderij en haar fysieke verschijningsvorm worden al makend onderzocht. De oppervlakte van de sculpturen van Halmans en Van Oosten zijn tactiel door het gebruik van materiaal als textiel of paardenhaar en lokken uit tot aanraking, In de beeldtaal van Tussenhuids waart de geest en het gedachtengoed van het surrealisme rond; in het samenkomen van onverwachte elementen in het werk van Halmans en Van der Sommen, in de ongrijpbare vormentaal van de abstracties van Van Oosten en Kuipers Jager en in de unheimische universums van Rosen en De Witte.

08 jun - 09 aug 2020 / Lucas gassel

Afbeelding ter promotie van de expositie Lucas Gassel Revisited in De Cacaofabriek expo in 2019

Lucas Gassel Revisited
08-06 t/m 09-08

De Cacaofabriek in Helmond presenteert van 8 juni t/m 9 augustus de tentoonstelling Lucas Gassel Revisited. In het kader van het Lucas Gassel Jaar nodigde de Cacaofabriek hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om zich te laten inspireren door de 16e-eeuwse landschapsschilder. Daar is in groten getale gehoor aan gegeven. In totaal worden tijdens de tentoonstelling 22 werken getoond van vooraf geselecteerde kunstenaars. De tentoonstelling, bestaande uit schilderijen, ruimtelijk werk, fotografie, film en installaties, is te bezichtigen in de expositieruimte.

Deelnemende kunstenaars: Jacqueline Kooter, Reggie Voigtländer, Peter Vermeulen/Paul de Maat, Kristina Delmeire, Stefan Peters, Vincent van Ojen, Ine van de Ven, Jeanine Vloemans, Rien Claessen, Bo de Jong, Har van der Put, Francis Bekaert, Michiel van Bakel, Henrique van Putten, Casper ter Heerdt, Onno Lolkema, Marijke Breuers, Mariette van Erp, Barbara Witteveen, Anne Vincent Dijkstra, Barbara de vries, Marie Louise Elshout en Marlon Tielemans.

09 feb - 01 mrt 2020 / ’t Huis van de liefhebber

Afbeelding ter promotie van de expositie T huis van de liefhebber in De Cacaofabriek expo in 2020

Van 9 februari tot en met 1 maart staat de exporuimte in De Cacaofabriek in het teken van de onlangs overleden Tinus Derks. Onder de titel ’t Huis van de Liefhebber wordt er een tentoonstelling gemaakt over leven en werk van deze bijzondere Helmondse kunstenaar en kunstenmaker.

De titel verwijst naar een project waar Tinus Derks al een tijd mee bezig was: een huis in de stad waar mensen die een kunstvorm beoefenen hun werk kunnen tonen aan publiek. Het ideaal dat Tinus met dit project beoogde was een kunsthuis voor iedereen, professioneel of amateur (de liefhebber).
Tinus heeft het idee voor ’t huis van de Liefhebber niet meer in praktijk om kunnen zetten. De tentoonstelling in De Cacaofabriek is een postume eerste aanzet waarna er hopelijk een vervolg gaat komen.

Tinus was altijd bezig met kunst: hij schreef en discussieerde erover, was betrokken bij veel kunstprojecten en maakte eigen werk. Hij was een intense kijker en dat kijken ging door in zijn eigen huis. Hij maakte van zijn huis een kunstwerk, met bijzondere verzamelingen, gegroepeerd naar onderwerp, foto’s en zelfgemaakte lampen. Het interieur van zijn huis vormt het basismateriaal voor de tentoonstelling in de exporuimtes van De Cacaofabriek. De thema’s die in het leven van Tinus een grote rol hebben gespeeld: individualisme, fascinatie voor het lichaam en het verzamelen, zijn terug te vinden in de werken die worden getoond.

Graag laten we de bezoekers door de ogen van Tinus kijken naar kunst, zijn eigen kunst en de kunstzinnige voorwerpen die hij heeft verzameld. Bezoekers krijgen een herinnering mee én een uitnodiging om op de laatste dag van de tentoonstelling: 1 maart, een stuk naar keuze te komen ophalen.
Op 1 maart wordt er een discussiemiddag georganiseerd, geheel in de geest van Tinus. Gastheer is Wim Maasakkers en gasten tijdens deze middag zijn onder andere Hans van de Berkmortel en Esther Didden. De middag begint om 15.00 uur in filmzaal 4 en is gratis toegankelijk.

De tentoonstelling wordt samengesteld door: Ine van de Ven, Joke Smeulders en leden van familie Derks

zoek