Activistische kunst met HIMMELSBACH

Activistische kunst met HIMMELSBACH

Wat een activisme en engagement zit er in de workshopdeelnemers die geïnspireerd door de lezing van kunstenaar HIMMELSBACH zelf aan de slag mochten met activistische kunst. De lezing/workshop 'Wildplakken met HIMMELSBACH' werd zaterdag 4 november goed bezocht en is een gezamenlijk initiatief van De Cacaofabriek Expo en Museum Helmond, waar HIMMELSBACH momenteel ook op beide plekken exposeert. "Je kunt nooit genoeg doen binnen activisme."

LEZING 

HIMMELSBACH start met hoe hij als beginnend activist 'op fabrieken’ ging in plaats van 'op kamers' zoals studiegenoten. Hij gaf in de fabriek concertjes en begon - ook samen met anderen - met posters te maken en in de stad te plakken. "Ik leerde heel groot te werken met weinig middelen. Ik leerde lassen, maakte stencilkunst." Op academie verkent HIMMELSBACH de rollen van een kunstenaar: "Ik wilde uit het atelier, uit de expositieruimte, de vrije ruimte in! Daar bereik je mensen met je boodschap en reageren mensen. Dus ging ik op zoek naar plekken waar mensen kijken en zien."

"Binnen het activisme kun je nooit genoeg doen. Er is zoveel ellende en soms is het ook een ver van je bed show. Anders dan met de mainstream meegaan kun je met activisme toch iets bijdragen en teweeg brengen." HIMMELSBACH vertelt over zijn manifest waarbij hij een groot spandoek over een billboard hing "Ik ben begaan met jullie ellende". Na op het grote billboard geklommen te zijn werd hij er na 4 uur afgehaald, maar haalde wel de voorpagina van de krant. "Het kreeg veel aandacht, bracht wat teweeg. Maar dacht ook: hoe kan ik het meer van monoloog naar dialoog brengen?"

Links: Domenique Himmelsbach geeft lezing over activistische kunst | Rechts: 'Een Papieren Monument voor de papierlozen' - HIMMELSBACH in de Lichtstraat van De Cacaofabriek

Er kwam meer maatschappelijke betrokkenheid bij en HIMMELSBACH bood een dag gratis hulp aan via een video-oproep om zo deelgenoot van de stad (Amsterdam) te worden. Door zijn spot kwam hij met alle lagen van de bevolking in gesprek. "Het werd een soort ongeziene performance. Ik heb aan alle 52 verzoeken in twee maanden tijd gehoor gegeven. De unieke inkijk en gesprekken in het leven van mensen over wat hen echt bezighield was heel waardevol."

Politici bereiken mensen gemakkelijker dan kunstenaars. Dus toen Geert Wilders in 2012 grote invloed had wilden we juist van een probleem (Wilders wilde geen subsidies meer voor kunstenaars; ze moeten zelf hun broek ophouden) een kans maken. Omarmen. Dus ging HIMMELSBACH met nog twee kunstenaars geld verdienen met de Wilderswebwinkel.nl. Bekijk dit filmpje eens van Pownews:

HIMMELSBACH vertelt over zijn werk Het Monument voor Prima Mensen. "Monumenten worden vaak gemaakt voor bekende, goede mensen (ook al blijken ze na 50 jaar fout te zijn…), maar andere prima mensen verdienen ook een monument." Hij maakte daarom een betonnen pentagram met twee opgestoken duimen in het geografish middelpunt van Nederland, waar mensen in een tegel vereeuwigd kunnen worden, als ze voorgedragen worden. In De Cacaofabriek Expo staat nu een opblaasbaar monument (te zien t/m 26 november 2023) waar je middels een formulier mensen kunt nomineren.

Links: de HIMMELSBACH ideeën catalogus | Rechts: Opblaasbaar Monument voor Prima Mensen

Engagement in de activistische kunst

HIMMELSBACH wilde aandacht vragen voor de mensen die tussen grenzen vallen. Het papieren monument voor de Papierlozen groeide sinds 2013 van community art workshops uit tot een internationale wildplakactie om als poëtisch monument zichtbaarheid te genereren voor identiteits-papierloze vluchtelingen. Met houstneden geeft hij met hulp van 19 kunstenaars deze papierlozen een gezicht. Dit kunstwerk is nu zowel in De Cacaofabriek Expo als in Museum Helmond te zien. En: de workshop-deelnemers ontvangen ook een poster om ergens in de vrije ruimte te gaan wildplakken.

Want ja; activistische kunst, kunst in de vrije ruimte, zonder dat je direct een ton geld hebt, draagt bij aan de maatschappij. "Van 'what the f*ck' naar een 'aha-belevenis": het mag opvallen, op plekken waar mensen de kunst, de interventie zien. En je doet het niet voor niets en kunt nooit genoeg doen. Maar je kunt bijdragen! Er zijn interventies en ideeën genoeg te bedenken (kijk ook in de expositie 'n , waar HIMMELSBACH 120 ideeën voor interventies toont): soms hoeft het niet uitgevoerd te worden, maar de ideeën prikkelen al om anders te kijken naar de mainstream boodschappen in de publieke ruimte."

 

WORKSHOP 'WILDPLAKKEN'

HIMMELSBACH zet de workshopdeelnemers aan het werk: "Wat triggert je, waar erger je aan of welk vraagstuk raakt je? Ga eens omdenken: doe iets anders dan de grote bedrijven of overheden zouden doen. Organiseer bijvoorbeeld een 'wereldvervuildag' of doe een interventie bij het stoplicht 'Druk hier voor wereldvrede'." De kunstenaar weet iedereen te motiveren en geeft volop tips als "Ga plakken rond avondeten tijd" of "Gebruik schildertape" en nog veel meer insidertips. In de beperkte tijd gaat iedereen aan de slag met ideeën en letterlijke inventies. Zie hieronder enkele resultaten en wie weet... kom je in Helmond of andere plekken in Nederland binnenkort meer activistische kunst tegen.

De tentoonstelling 'n is te zien t/m 26 november 2023 in De Cacaofabriek Expo.

1414
Cacaofabriek logo

Kies een taal