exposities in 2023

16 okt - 26 nov 2023 / 'n - Paul van Dijk, Himmelsbach, Remy Neumann

‘n - Paul van Dijk, Domenique Himmelsbach de Vries, Remy Neumann

In de tentoonstelling met de naam ’n zijn kunstwerken te zien van drie kunstenaars: Paul van Dijk (1947), HIMMELSBACH (1983) en Remy Neumann (1988). De Cacaofabriek vroeg Paul van Dijk om een presentatie van zijn werk samen te stellen in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo. Daarbij stelden we hem voor om twee jonge kunstenaars uit te nodigen om gelijktijdig met hem tentoon te stellen. Dat werden Domenique Himmelsbach, oftewel HIMMELSBACH en Remy Neumann. De drie solo-presentaties onder de overkoepelende titel ’n zijn van 16 oktober t/m 26 november 2023 te zien in De Cacaofabriek Expo.

Op zondag 15 oktober 2023 om 15.00u wordt de tentoonstelling ‘n officieel geopend door filosoof, dichter en essayist Maarten Doorman die ingaat op ‘Kunst en Engagement’.

Interesse in een rondleiding? Stuur een e-mail naar expo@cacaofabriek.nl om te informeren en reserveren.

Paul van Dijk was lange tijd verbonden als docent aan ArtEZ University of the Arts. Vanuit die rol heeft hij contact gehad met veel jonge aankomende kunstenaars. Himmelsbach was in die tijd leerling van Paul van Dijk en studeerde in 2009 af in Zwolle. Remy Neumann studeerde in 2012 af aan de kunstacademie in Den Bosch. Van Dijk maakte kennis met het werk van Neumann via diverse Brabantse kunstinitiatieven, zoals de residency bij Kloosterhotel ZIN in Vught eerder dit jaar en als een van de kunstenaars bij talentontwikkelingstraject jump!.

Drie solopresentaties in één
Alle drie de kunstenaars maken niet te missen werk dat in onze monumentale ruimtes in een unieke presentatie samenkomt en – gratis – te bewonderen is. Het werk van Paul van Dijk wordt in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo tentoongesteld, het werk van Remy Neumann is te zien op de vide en HIMMELSBACH presenteert in de benedenruimte, en daarnaast is zijn project ‘Papieren Monument voor de Daklozen’ in de Lichtstraat van De Cacaofabriek te zien.

Lezing / Workshop HIMMELSBACH | zaterdag 4 november
Op zaterdag 4 november van 11.00-14.00 uur vindt er in De Cacaofabriek een lezing met aansluitend een workshop plaats van kunstenaar HIMMELSBACH. Het is een gezamenlijk initiatief van De Cacaofabriek en Museum Helmond. Meer informatie hierover volgt snel.


Over de kunstenaars van ‘n:

Paul van Dijk (1947)
is een veelzijdig kunstenaar die in uiteenlopende stijlen, technieken, materialen en disciplines zijn beeldende oeuvre tot stand brengt. Hij verhoudt zich in zijn werk actief met de ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst en neemt daarin steeds een persoonlijke positie in.

Stromingen als het minimalisme, conceptualisme en fundamentalisme zijn vormen van beeldende kunst waarmee hij zich op eigen wijze verhoudt. Hij laat zich kennen als een kunstenaar die op zoek is naar de overstijgende betekenis van die persoonlijke toon binnen wat hij ‘het raadsel van de inspiratie’ noemt. De resultaten zijn er niet op uit om spektakel te maken, maar roepen op tot een contemplatieve beschouwing ervan.

HIMMELSBACH (1983) is sociaal kunstenaar en ideeëngenerator. Hij maakt monumenten voor ongeschreven geschiedenissen en toekomsten, doet ludieke campagnes en pleegt guerrilla interventies. Zijn werk is opgenomen in de collecties van museum De Domijnen in Sittard en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Recentelijk won hij de Museum Het LAM’s Art Entrepreneur Award en omroep MAX televisie contest ‘De Nieuwe Vermeer’. Het werk van is gemaakt met het doel de wereld een beetje beter te maken. Hij werkt voor een van zijn projecten samen met vluchtelingen en maakte een standbeeld voor ‘Een Prima Mens’, een zes meter hoge gele opblaasster met opgestoken duimen.

Remy Neumann (1988) zijn schilderijen zijn aantrekkelijk door hun felle kleuren. Maar als je er goed naar kijkt, zie je vreemde en soms zelfs lugubere dingen: schedels of grimassende hoofden, insecten en maden, verwelkte bloemen en menselijke ingewanden. De schilderijen doen denken aan koortsachtige dromen en refereren aan wat er woelt in het onderbewuste. In een vrolijke cadeauverpakking biedt hij ons datgene aan waar we liever van wegkijken.

De schilderkunst is steeds de basis, maar hij zoekt daarbij naar andere manieren om zijn ideeën uit te drukken. Samen met filmmakers, musici, zangers en dansers maakt hij installaties die de zintuigen van de kijker op verschillende manieren prikkelen.

Drie werken van Paul van Dijk zijn in bruikleen genomen, met dank aan Museum Jan Cunen (Oss), Designmuseum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum (Den Bosch).

04 sep - 01 okt 2023 / Fresh Cacao

Fresh Cacao 2023

 

Laat je inspireren door vers academietalent! We presenteren zoals elk jaar in september een nieuwe lichting afgestudeerde jonge talenten. Van 4 september tot 1 oktober 2023 is het werk van de jonge kunstenaars dagelijks te zien in onze expositieruimte, onder de naam Fresh Cacao. Op zondag 1 oktober is er een bijzondere finissage van Fresh Cacao: één van de beloftes zal de Carat Lucas Gassel Prijs in ontvangst nemen. Hieronder stellen we de selectie graag aan je voor en natuurlijk nodigen we je uit om (gratis) onze expo te bezoeken.

Een podium voor jonge makers
De Cacaofabriek vindt het belangrijk om ruimte te geven aan jonge makers. Ruimte om zich te presenteren en verder te ontwikkelen. Daarom is de expositie Fresh Cacao elk najaar een vast onderdeel in het tentoonstellingsprogramma. Voor deze expositie worden eindexamenkandidaten van verschillende kunstacademies gescout en uitgenodigd om hun werk tentoon te stellen in de monumentale ruimtes van De Cacaofabriek.

Vers academietalent - lichting 2023
De artistieke commissie van De Cacaofabriek (bestaande uit Ageeth Boermans, Julienne Tullemans, Bert Loerakker en Sebastiaan Dijk) bezocht dit jaar de eindejaars exposities van de de AKI (Enschede), Sint Joost (Den Bosch en Breda), de HKU (Utrecht) en Sint Lucas Antwerpen. Uit deze bezoeken kwam een selectie van negen kunstenaars tot stand voor Fresh Cacao 2023. De commissie vond bij deze afstudeerders de overtuiging, potentie en kwaliteit die een startend kunstenaar nodig heeft en die de commissie nieuwsgierig maakt naar de toekomst. De tentoonstelling geeft een indruk van de veelzijdigheid van de hedendaagse jonge kunstenaars. Er zijn schilderijen, installaties, ruimtelijk werk, film, fotografie en tekeningen te zien.

Selectie 2023:

  • Bauke Driessens (Sint Lucas Antwerpen)
  • Bo Emmens (St. Joost Breda)
  • Joana Franco (AKI Enschede)
  • Berber Lambrechts (HKU Utrecht)
  • Twan Löwenthal (HKU Utrecht)
  • Niek Opstals (St. Joost Den Bosch)
  • Goan Restiau (Sint Lucas Antwerpen)
  • Rein Rodemeier (AKI Enschede)
  • Anouk Vasilda (St. Joost Den Bosch)

Fresh Cacao 2023 opening
Ondernemendheid & artisticiteit
“De samenwerking met Stichting Carat maakt dit project voor de voormalig studenten extra interessant,” licht Julienne Tullemans (programmeur expo De Cacaofabriek) toe. “Carat vertegenwoordigt ondernemendheid, heeft een breed netwerk in het cultureel geëngageerde bedrijfsleven en ziet kansen om financieel en in ondernemerschap te ondersteunen. De Cacaofabriek vertegenwoordigt de artistieke waarden en heeft een breed netwerk in de kunsten en het kunstonderwijs. De Cacaofabriek heeft alle faciliteiten en professionele ondersteuning in huis om talentvolle kunstenaars optimaal podium te bieden.”



Carat Lucas Gassel Prijs #6
Om deze aanmoediging van jong talent kracht bij te zetten wordt dit jaar voor de zesde keer aan één van de Fresh Cacao beloftes de Carat Lucas Gassel Prijs uitgereikt.  Op zondag 1 oktober wordt door de jury bekend gemaakt wie deze prijs in ontvangst mag nemen.

Dagelijks gratis te bezoeken
De expositie wordt officieel geopend op zondag 3 september om 15.00 uur, met DJ Max Kurosawa.
Daarna is de expositie gedurende vier weken dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur. Op zondag 1 oktober om 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats van de Carat Lucas Gassel Prijs 2023.

Lees hier het artikel op Brabant Cultureel

Lees hier het artikel in Eindhovens Dagblad

31 aug - 01 okt 2023 / From the Bronx to Helmond

Urban Matterz foto expositie van Joe Conzo en Hans v.d. Berkmortel

Expositie van New Yorkse fotograaf Joe Conzo Photography en Helmondse fotograaf Hans van den Berkmortel onthult de mens achter de Hiphop-iconen.

Op donderdag 31 augustus opent een bijzondere fototentoonstelling in de Lichtstraat van De Cacaofabriek in Helmond. De gerenommeerde New Yorkse fotograaf Joe Conzo en de getalenteerde Helmondse fotograaf Hans van den Berkmortel, bundelen hun krachten om bezoekers mee te nemen op een unieke reis door de wereld van oldskool HipHop iconen. De expositie is gratis toegankelijk voor publiek tijdens openingstijden van De Cacaofabriek en is onderdeel van het nog te lanceren randprogramma rondom Urban Matterz.

From the Bronx to Helmond

De expositie, getiteld ‘From the Bronx to Helmond,’ biedt een intieme kijk op de persoonlijkheden van een aantal legendarische Hiphop artiesten. Joe Conzo Jr., geboren en getogen in de Bronx, ontdekte zijn passie voor fotografie als 9-jarige knul. The New York Times, kondigde Conzo Jr aan als "The Man Who Took Hip-Hop's Baby Pictures." Als geen ander heeft Joe Conzo Jr. (NYC), de ontstaansgeschiedenis van HipHop, vastgelegd in New York. Zijn documentaire foto’s geven een mooi tijdsbeeld van 50 jaar HipHop geschiedenis.

Hans van den Berkmortel heeft samengewerkt met grootheden als T-La Rock, DJ TOO Tuff, Grandwizzard Theodore en Tony Scott. Hij staat bekend om zijn unieke vermogen om de artiesten in hun meest ontspannen, soms huiselijke omgeving vast te leggen. Hij onthult een kant van deze iconen die het grote publiek zelden te zien krijgt. De mens achter de artiest die zichzelf is: Hiphop helden van vroeger met een bijzonder randje. Met zijn kenmerkende stijl weet hij de ware emoties van de Hiphop iconen te vangen in zijn beelden. Zijn foto’s voegen een uniek Nederlands perspectief toe aan de tentoonstelling. Saillant detail is, dat alle artiesten in het verleden op het podium hebben gestaan van een van de UrbanMatterz Oldskool Hiphop Concerten.

50 jaar HipHop
Dit jaar viert HipHop haar gouden jubileum: wereldwijd eert men de helden en viert men 50 jaar Hiphop cultuur. Samen nemen Joe Conzo en Hans van den Berkmortel het publiek mee op een visuele ontdekkingsreis, waarbij ze een zeldzaam inkijkje geven in het even van de artiesten in en buiten de schijnwerpers.

Opening Lichtstraat Expo From the Bronx to Helmond

 

Spectaculaire opening

De opening van ‘From the Bronx to Helmond,’ op donderdagavond 31 augustus startte en eindigde in de foyer van De Cacaofabriek in Helmond (gratis toegankelijk voor publiek). Willem Brouwer, journalist van het Eindhovens Dagblad en coryfee op muziekgebied, verrichtte de opening. Chief Tony Scott sprak enkele inspirerende woorden en niemand minder dan Extince, de godfather van de Nederlandse rap, trakteerde ons op een mini-concert. De zeer getalenteerde dansers van dansschool Unity Eight, zorgden voor een visueel spektakel.

Lees hier het artikel in Eindhovens Dagblad.

Lees hier het artikel op Brabant Cultureel.

Lees hier het artikel van DitisHelmond.

Meer info over het UrbanMatterz Urban & HipHop Festival

Meer info over het UrbanMatterz Oldskool HipHop Concert

03 juli - 06 aug 2023 / Control Alt Delete - jeroen cremers

Zijn sculpturen van karton en keramiek verwijzen naar een fictief vervallen wereld die doet denken aan zowel oude culturen als een absurdistische cartooneske wereld. Het terugkerend thema in het werk van Jeroen Cremers is het voortdurende proces van verval en opbouw, waarnaar de titel dan ook verwijst. Control Alt Delete is van 3 juli tot 6 augustus 2023 dagelijks te bezoeken in De Cacaofabriek Expo.
 

Wil je een rondleiding? Mail dan naar onze programmeur Julienne Tullemans: expo@cacaofabriek.nl

‘Control-Alt-Delete’ is een toetsencombinatie die oorspronkelijk was bedoeld om de computer te resetten. Het commando ‘Ctrl+Alt+Del’ is een soft reboot (zachte herstart) en verwijst in deze tentoonstelling naar de menselijke neiging tot (zelf)destructie. Aangegrepen door ‘beeldenstorm’ en ‘iconoclasme’ onderzoekt Jeroen Cremers hoe mensen elkaar beïnvloeden en de wereld waarin ze leven opbouwen en afbreken. Zijn werk beslaat vaak lichamen of lichaamsdelen: het lijken overblijfselen van een strijdperk. Een aparte serie vormen de koppen, of tronies, refererend aan maskers van inheemse culturen en tegelijkertijd aan pure fantasie.

Grimmige koppen, fabeldieren, een zittende figuur zonder hoofd, van klein tot indrukwekkend groot formaat; de sculpturen van Jeroen Cremers lijken een vreemde, dystopische wereld te vormen. De monumentale kartonnen sculpturen van Cremers zijn het meest bekend. Het is geen voor de hand liggend materiaal, karton is tegelijkertijd stug en kwetsbaar. Cremers weet de eigenschappen van het materiaal optimaal in te zetten voor zijn werk. Naast de kartonnen sculpturen en koppen zijn er keramieken sculpturen en collages te zien in de expositie. Recentelijk heeft Cremers ook werk in brons laten gieten.

Jeroen Cremers woonde en werkte in Maastricht, Amsterdam, Berlijn en sinds kort in het zuiden van Frankrijk. Op elke plek waar hij neerstrijkt investeert hij in connectie met collega´s uit de omgeving. In 2020 liet hij zijn werk zien in De Cacaofabriek in de groepstentoonstelling Berlin Baustelle, met kunstenaars uit Berlijn. Nu is Cremers terug in De Cacaofabriek met de solotentoonstelling Control Alt Delete.

Brabant Cultureel schreef een artikel over deze expositie.

Foto's: Laura Maesssen @ ColoristheLimit Photography

27 mei - 28 jun 2023 / Nieuwe Patronen

Nieuwe Patronen - Paul van de Waterlaat & Haiko Sleumer

Wat trekken we aan als niemand kijkt? In de tentoonstelling 'Nieuwe Patronen' onderzoeken Haiko Sleumer en Paul van de Waterlaat het spanningsveld tussen kleding en identiteit, tussen wie we willen zijn en wie we laten zien. Ze ontleden hoe kleding ons tot man of vrouw maakt, en verkennen welke nieuwe mogelijkheden ontstaan als we gestolde ideeën van mannelijkheid en vrouwelijkheid loslaten. Een persoonlijke zoektocht, waarin de kunstenaars met behulp van textiel, collagekunst en fotomanipulatie een poging doen om het individuele en collectieve verleden te herschrijven. Op vrijdagavond 26 mei om 20.00 uur wordt Nieuwe Patronen officieel geopend.

Paul van de Waterlaat groeide op in Helmond in de jaren tachtig en negentig. Hij kleedde zich als jongen, maar als niemand keek trok hij stiekem de rokken van zijn moeder aan. Met behulp van diverse technieken probeert het makersduo in retrospectief een deel van de persoonlijke geschiedenis van Van de Waterlaat te repareren. Ze ontwierpen kinderkleding voor zijn vroegere zelf, bewerkten jeugdfoto’s uit het familiearchief en vroegen de moeder van Van de Waterlaat om een jurk voor haar zoon te maken als reparatieve handeling.

Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer binden zich niet aan een enkele kunstdiscipline maar werken medium overstijgend. Met hun conceptuele en kritische werkwijze weeft het makersduo hun achtergronden in theater, genderstudies, vormgeving en kunstgeschiedenis samen. Ze maken daarbij gebruik van feministische en filosofische inspiratiebronnen. Nieuwe Patronen is te zien in de benedenruimte van De Cacaofabriek Expo.

EXPO Nieuwe Patronen - Paul van de Waterlaat & Haiko Sleumer

Publieksprogramma
Tijdens de expositie zijn er extra activiteiten;

• Workshop Nieuwe Patronen
Op zaterdag 3 juni verzorgen Van de Waterlaat en Sleumer een workshop, waarin je zelf aan de slag gaat met collages, herstory (het vertellen van de geschiedenis vanuit vrouwelijk oogpunt) en het concept kleding. Deze workshop geeft de mogelijkheid om je eigen geschiedenis aan te vullen, te repareren en te herschrijven. Of gewoon leuker te maken.

• Artist Talk Nieuwe Patronen
Op zondag 11 juni is er een artist talk; hierbij wordt dieper ingegaan op het maakproces van Nieuwe Patronen. Van de Waterlaat en Sleumer geven inzicht in de gebruikte bronnen, van onder andere feministische denkers, filosofen en kunstenaars en is er ruimte voor het stellen van vragen.

Er verschenen ook twee artikelen: lees ze op Brabant Cultureel en Mestmag.nl.

06 mrt - 14 mei 2023: Tussenruimte

De tentoonstelling TUSSENRUIMTE, samengesteld door Ton Slits, is zondag 5 maart om 15.00 uur in onze exporuimte geopend door kunsthistoricus Rebecca Nelemans. De titel verwijst naar een betekenisvolle stilte in een muziekpartituur of een ruimtelijke uitsparing. In de stilte of de leegte kan er een inzicht gevend besef ontstaan. De expositie is van 6 maart t/m 14 mei 2023 dagelijks te zien in De Cacaofabriek Expo.

De Cacaofabriek nodigde beeldend kunstenaar Ton Slits uit om met zijn eigen werk als uitgangspunt een tentoonstelling samen te stellen. Na onderzoek, selectie en een tour langs ateliers ziet TUSSENRUIMTE het licht. Beeldend kunstenaar Ton Slits bezocht de drie andere kunstenaars van het kunstenaarskwartet in een ateliertour: Nathalie Brans, Tinka Pittoors (BE) en Leo Vroegindeweij. De vier kunstenaars van TUSSENRUIMTE maken allen zeer verschillend werk. Toch zijn de vele parallellen, die zichtbaar worden nu hun werk in De Cacaofabriek in samenhang wordt gepresenteerd, verrassend.

Schilderijen, fotografie, ruimtelijk werk, een veelheid aan verschillende materialen van zeer groot tot zo klein dat het onder een glazen stolp past; TUSSENRUIMTE biedt de toeschouwer een uitdagende visuele ervaring. Als bezoeker van de tentoonstelling word je uitgenodigd nieuwe verbanden te ontdekken tussen complementaire en verschillende artistieke ideeën. Verbeeldingskracht verandert de wereld niet per se in een betere wereld. Maar het maakt het wel mogelijk dat deze anders kan worden ervaren. En ook anders kan worden geïnterpreteerd en uiteindelijk ook anders zal worden doorgegeven.

De tentoonstelling TUSSENRUIMTE is een samenspel van vier kunstenaars met museale kwaliteit. Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Ton Slits en Rick Vercauteren. Het openingswoord van Rebecca Nelemans staat in deze PDF.

Op zondag 14 mei 2023 vond de finissage van TUSSENRUIMTE plaats. Het programma omvat een kunstenaarsgesprek tussen Leo Vroegindeweij en Tinka Pittoors, geleid door curator en exposant van deze expo: Ton Slits. De middag werd  afgesloten met muziek van harpiste Miriam Overlach uit de serie Reflex van De Link.
 

Foto's opening TUSSENRUIMTE


Over het werk van de kunstenaars van TUSSENRUIMTE:

Nathalie Brans
Het grote en kleine speelt in het partieel, repetitieve vocabulaire van alle vier de kunstenaars een grote rol. Nathalie maakt, door op schaal te werken het immense en ontzagwekkende bewust veel kleiner. Het universum wordt zo beheersbaar en hanteerbaar. Vaak gebruikt ze een zelfgebouwde pinhole-camera (een klein blik) om verrassenderwijs een omkering tot stand te brengen. Vanuit het piepkleine het immense observeren en tegelijk het licht maandenlang naturel binnen laten stromen. Het zonlicht brandt zichzelf in gevoelig fotopapier en materialiseert. Daarna volgt het transformeren en presenteren, telkens in andere formaten: kleine boekjes, tekeningen, foto’s, grote wandkleden en performances, waarbij Nathalie zelf acteert.

Leo Vroegindeweij
Leo op zijn beurt brengt dingen, groot en klein, conceptueel bij elkaar. Het is de motor van zijn omvangrijke oeuvre. Hij is een uitstekend waarnemer. Al van jongs af aan is hij bezig met wel/niet zien, probeert hij afstanden over water in te schatten en zich voor te stellen wat zich aan de andere zijde bevindt. Is dat anders of mogelijk hetzelfde? In zijn attitude als mens en als kunstenaar spreekt Leo graag over “rechtschapenheid” en “het is belangrijk hoe je beslissingen neemt.”. De werken van Leo zijn poëtisch van aard. Maar er spreekt ook een grote helderheid uit. Als kijker zie je materialen die je kent, maar die door Leo in een andere context bij elkaar zijn gebracht.

Tinka Pittoors (BE)
In de werken van Tinka wordt het microscopische en nietige (cellen, kernen en zaden) in hoogst-originele varianten doorvertaald en ook fors opgeschaald. Naast kleine, zeg gerust intieme werken in stolpen of aan de wanden, zijn er vele werken met enorme proporties. Wat daarbij iedere keer opvalt is dat rechte, rigide en strakke lijnen op gracieuze en sierlijke wijze worden omspeeld door buigingen en krommingen. Het is als het ware vrij tekenen in de lucht (in de ruimte).  Zij zet vraagtekens bij de veronderstelde greep van de mens op de natuur. Bij de objecten van Tinka Pittoors zijn deze existentiële vragen niet zwaar of ondoorzichtig, haar kleurrijke werk zorgt voor plezier en betovering.

Ton Slits
Ton speelt regelmatig met maat, proportie en schaal in zijn kunstwerken. Nu eens wordt het grote groter of het kleine kleiner. Vervolgens wordt er bewust twijfel gezaaid om zo de kijker extra alert te maken. Door weloverwogen met uiteenlopende modules en partikels speels te variëren of bewust te repeteren, verkrijgt Ton Slits een boeiende, picturale spanning in zijn composities. Maar op andere werken fungeert het hiervoor geschetste proces precies andersom. Daar ontstaat juist vanuit het limiet-loze en onbegrensde grote, het kleine en minieme. Alsof daar vanuit de kosmos wordt ingezoomd op de aarde en verder. Al verkennend van overzicht naar inzicht.
 



2024 - Van eind augustus tot half november 2024 is TUSSENRUIMTE met andere werken van de kunstenaars Tinka Pittoors, Nathalie Brans, Leo Vroegindeweij en Ton Slits te zien in IKOB Eupen (BE).

09 dec - 15 jan 2023 / Myths of the Near Future

Myths of the Near Future - Paul Segers in De Cacaofabriek Expo

De installaties en performances van Paul Segers confronteren het publiek vaak met surrealistisch aandoende situaties. Met zijn kunstenaarspraktijk Unlimited Dream Company presenteert hij van 10 december 2022 t/m 15 januari 2023 de solo-tentoonstelling Myths of the Near Future over de nabije toekomst, in De Cacaofabriek Expo.

Myths of the Near Future

In Myths of the Near Future brengt de Unlimited Dream Company nieuw werk samen dat de afgelopen drie jaar is ontstaan en waarvan de losse werken op verschillende plekken zijn getoond, maar nog niet in relatie tot elkaar. Met het samenbrengen van de werken gaat UDC op zoek naar die momenten, waarin werkelijkheid, metafoor en fictie elkaar overlappen en versterken. Manus Groenen schreef een tekst over het werk van Unlimited Dream Company, welke je hier kunt downloaden (PDF).


Tentoonstellingsvideo door Biek van Bree

Unlimited Dream Company

De kunstenaarspraktijk Unlimited Dream Company (UDC) is opgericht door Paul Segers in 2015 (in Edmonton, CA) en is momenteel gevestigd in Helmond. UDC produceert tekeningen, films, installaties en performances. Daarnaast geeft UDC kunstboeken uit.

De publicatie van Myths of the Near Future met foto's uit de expositie in De Cacaofabriek is nu te koop voor 25 euro in onze exppositieruimte of via UDC-Publishing (limited edition 100 stuks).

Mark Dery over UDC

De Amerikaanse auteur, cultuurcriticus en redacteur Mark Dery beschrijft het werk van Paul Segers/UDC als volgt: "Net als de personages in Ballards ficties, tuigt P. een eigen kosmologie op, op vrijwel dezelfde manier waarop hij zijn ad-hoc onderkomen, in 'Mark the Points of No Return', heeft gemaakt van afgedankte kunstwerken. In die zin is hij de bricoleur van Claude Lévi-Strauss, bijgewerkt voor het tijdperk van Twitter-mobs, drone-oorlogen en reality-tv-politiek, waarbij hij een systeem van mythen, symbolen en rituelen samenvoegt uit wat er ook maar voorhanden is, zoals het medialandschap, de gebouwde omgeving, de vloedgolf van beelden die het onbewuste van de massa overspoelen, de technologie die ons steeds meer naar haar eigen beeld herschept en steeds meer een eigen wil heeft, vrij zwevende angsten en complottheorieën, de overtuigingsindustrieën (PR, marketing, branding, reclame) en de psychopathologie van het dagelijks leven in een wereld die door info-duizeligheid van zijn as is afgedraaid."

De expositie Myths of the Near Future is officieel geopend op vrijdag 9 december 2022 met een nieuwe performance. De expositie is t/m zondag 15 januari 2023 dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur.

De tentoonstelling Myths of the Near Future van Unlimited Dream Company is tot stand gekomen met dank aan Gemeente Helmond en Mondriaan Fonds.

zoek