exposities in 2023

06 mrt - 14 mei 2023: Tussenruimte

De tentoonstelling TUSSENRUIMTE, samengesteld door Ton Slits, is zondag 5 maart om 15.00 uur in onze exporuimte geopend door kunsthistoricus Rebecca Nelemans. De titel verwijst naar een betekenisvolle stilte in een muziekpartituur of een ruimtelijke uitsparing. In de stilte of de leegte kan er een inzicht gevend besef ontstaan. De expositie is van 6 maart t/m 14 mei 2023 dagelijks te zien in De Cacaofabriek Expo.

Interesse in een rondleiding? Stuur een e-mail naar expo@cacaofabriek.nl om te informeren en reserveren.

De Cacaofabriek nodigde beeldend kunstenaar Ton Slits uit om met zijn eigen werk als uitgangspunt een tentoonstelling samen te stellen. Na onderzoek, selectie en een tour langs ateliers ziet TUSSENRUIMTE het licht. Beeldend kunstenaar Ton Slits bezocht de drie andere kunstenaars van het kunstenaarskwartet in een ateliertour: Nathalie Brans, Tinka Pittoors (BE) en Leo Vroegindeweij. De vier kunstenaars van TUSSENRUIMTE maken allen zeer verschillend werk. Toch zijn de vele parallellen, die zichtbaar worden nu hun werk in De Cacaofabriek in samenhang wordt gepresenteerd, verrassend.

Schilderijen, fotografie, ruimtelijk werk, een veelheid aan verschillende materialen van zeer groot tot zo klein dat het onder een glazen stolp past; TUSSENRUIMTE biedt de toeschouwer een uitdagende visuele ervaring. Als bezoeker van de tentoonstelling word je uitgenodigd nieuwe verbanden te ontdekken tussen complementaire en verschillende artistieke ideeën. Verbeeldingskracht verandert de wereld niet per se in een betere wereld. Maar het maakt het wel mogelijk dat deze anders kan worden ervaren. En ook anders kan worden geïnterpreteerd en uiteindelijk ook anders zal worden doorgegeven.

De tentoonstelling TUSSENRUIMTE is een samenspel van vier kunstenaars met museale kwaliteit. Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Ton Slits en Rick Vercauteren. Het openingswoord van Rebecca Nelemans staat in deze PDF.

Foto's opening TUSSENRUIMTE


Over het werk van de kunstenaars van TUSSENRUIMTE:

Nathalie Brans
Het grote en kleine speelt in het partieel, repetitieve vocabulaire van alle vier de kunstenaars een grote rol. Nathalie maakt, door op schaal te werken het immense en ontzagwekkende bewust veel kleiner. Het universum wordt zo beheersbaar en hanteerbaar. Vaak gebruikt ze een zelfgebouwde pinhole-camera (een klein blik) om verrassenderwijs een omkering tot stand te brengen. Vanuit het piepkleine het immense observeren en tegelijk het licht maandenlang naturel binnen laten stromen. Het zonlicht brandt zichzelf in gevoelig fotopapier en materialiseert. Daarna volgt het transformeren en presenteren, telkens in andere formaten: kleine boekjes, tekeningen, foto’s, grote wandkleden en performances, waarbij Nathalie zelf acteert.

Leo Vroegindeweij
Leo op zijn beurt brengt dingen, groot en klein, conceptueel bij elkaar. Het is de motor van zijn omvangrijke oeuvre. Hij is een uitstekend waarnemer. Al van jongs af aan is hij bezig met wel/niet zien, probeert hij afstanden over water in te schatten en zich voor te stellen wat zich aan de andere zijde bevindt. Is dat anders of mogelijk hetzelfde? In zijn attitude als mens en als kunstenaar spreekt Leo graag over “rechtschapenheid” en “het is belangrijk hoe je beslissingen neemt.”. De werken van Leo zijn poëtisch van aard. Maar er spreekt ook een grote helderheid uit. Als kijker zie je materialen die je kent, maar die door Leo in een andere context bij elkaar zijn gebracht.

Tinka Pittoors (BE)
In de werken van Tinka wordt het microscopische en nietige (cellen, kernen en zaden) in hoogst-originele varianten doorvertaald en ook fors opgeschaald. Naast kleine, zeg gerust intieme werken in stolpen of aan de wanden, zijn er vele werken met enorme proporties. Wat daarbij iedere keer opvalt is dat rechte, rigide en strakke lijnen op gracieuze en sierlijke wijze worden omspeeld door buigingen en krommingen. Het is als het ware vrij tekenen in de lucht (in de ruimte).  Zij zet vraagtekens bij de veronderstelde greep van de mens op de natuur. Bij de objecten van Tinka Pittoors zijn deze existentiële vragen niet zwaar of ondoorzichtig, haar kleurrijke werk zorgt voor plezier en betovering.

Ton Slits
Ton speelt regelmatig met maat, proportie en schaal in zijn kunstwerken. Nu eens wordt het grote groter of het kleine kleiner. Vervolgens wordt er bewust twijfel gezaaid om zo de kijker extra alert te maken. Door weloverwogen met uiteenlopende modules en partikels speels te variëren of bewust te repeteren, verkrijgt Ton Slits een boeiende, picturale spanning in zijn composities. Maar op andere werken fungeert het hiervoor geschetste proces precies andersom. Daar ontstaat juist vanuit het limiet-loze en onbegrensde grote, het kleine en minieme. Alsof daar vanuit de kosmos wordt ingezoomd op de aarde en verder. Al verkennend van overzicht naar inzicht.

Interesse in een rondleiding door TUSSENRUIMTE?
Stuur een e-mail naar expo@cacaofabriek.nl om te informeren en reserveren.2024 - Van eind augustus tot half november 2024 is TUSSENRUIMTE met andere werken van de kunstenaars Tinka Pittoors, Nathalie Brans, Leo Vroegindeweij en Ton Slits te zien in IKOB Eupen (BE).

09 dec - 15 jan 2023 / Myths of the Near Future

Myths of the Near Future - Paul Segers in De Cacaofabriek Expo

De installaties en performances van Paul Segers confronteren het publiek vaak met surrealistisch aandoende situaties. Met zijn kunstenaarspraktijk Unlimited Dream Company presenteert hij van 10 december 2022 t/m 15 januari 2023 de solo-tentoonstelling Myths of the Near Future over de nabije toekomst, in De Cacaofabriek Expo.

Myths of the Near Future

In Myths of the Near Future brengt de Unlimited Dream Company nieuw werk samen dat de afgelopen drie jaar is ontstaan en waarvan de losse werken op verschillende plekken zijn getoond, maar nog niet in relatie tot elkaar. Met het samenbrengen van de werken gaat UDC op zoek naar die momenten, waarin werkelijkheid, metafoor en fictie elkaar overlappen en versterken. Manus Groenen schreef een tekst over het werk van Unlimited Dream Company, welke je hier kunt downloaden (PDF).


Preview video door Biek van Bree

Unlimited Dream Company

De kunstenaarspraktijk Unlimited Dream Company (UDC) is opgericht door Paul Segers in 2015 (in Edmonton, CA) en is momenteel gevestigd in Helmond. UDC produceert tekeningen, films, installaties en performances. Daarnaast geeft UDC kunstboeken uit.

Mark Dery over UDC

De Amerikaanse auteur, cultuurcriticus en redacteur Mark Dery beschrijft het werk van Paul Segers/UDC als volgt: "Net als de personages in Ballards ficties, tuigt P. een eigen kosmologie op, op vrijwel dezelfde manier waarop hij zijn ad-hoc onderkomen, in 'Mark the Points of No Return', heeft gemaakt van afgedankte kunstwerken. In die zin is hij de bricoleur van Claude Lévi-Strauss, bijgewerkt voor het tijdperk van Twitter-mobs, drone-oorlogen en reality-tv-politiek, waarbij hij een systeem van mythen, symbolen en rituelen samenvoegt uit wat er ook maar voorhanden is, zoals het medialandschap, de gebouwde omgeving, de vloedgolf van beelden die het onbewuste van de massa overspoelen, de technologie die ons steeds meer naar haar eigen beeld herschept en steeds meer een eigen wil heeft, vrij zwevende angsten en complottheorieën, de overtuigingsindustrieën (PR, marketing, branding, reclame) en de psychopathologie van het dagelijks leven in een wereld die door info-duizeligheid van zijn as is afgedraaid."

De expositie Myths of the Near Future wordt officieel geopend op vrijdag 9 december 2022 om 19.00 uur met een nieuwe performance. Daarna is de expositie t/m zondag 15 januari 2023 dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur.

Wil je een rondleiding? Stuur dan even een mail met een voorstel-datum naar: juliennetullemans@cacaofabriek.nl.

De tentoonstelling Myths of the Near Future van Unlimited Dream Company is tot stand gekomen met dank aan Gemeente Helmond en Mondriaan Fonds.

zoek