Exposities in 2015

Gedurende de jaren hebben tal van kunstenaars hun werken tentoongesteld in De Cacaofabriek. Per jaar worden er ongeveer 20 verschillende exposities en tentoonstellingen georganiseerd. Hieronder vindt u een overzicht van de 2015.

10 okt - 22 nov 2015 / Reggie Voigtlander - 40 titles II

Werk gemaakt door Reggie Voigtlander geexposeerd in De Cacaofabriek expo in 2015

Als audio-visueel kunstenaar werkt Reggie Voigtlander met fotografie, die resulteert in installaties en omgevingen. Zij gebruikt het alledaagse leven als inspiratiebron en gebruikt ‘gevonden voorwerpen en momenten’. Met haar werk bevraagt Voigtlander algemene aannames en onderzoekt zij universele aspecten van het menselijk bestaan. Na haar afstuderen aan de Academie voor kunst en Design in ’s Hertogenbosch voelde zij snel de behoefte om buiten de gebaande paden te werken. Voigtlander ging weer fotograferen en gebruikte foto’s en video om installaties mee te maken. Haar achtergrond als schilder en tekenaar blijft zichtbaar in haar recente werk. In de Cacaofabriek toont zij de resultaten van een werkperiode in China in 2014.

10 okt - 22 nov 2015 / Elise Tak - The baby dailies

Afbeelding van een werk van Elise Tak uit haar expositie the baby dailies in De Cacaofabriek expo in 2015

Elise Tak

Elise Tak (woont en werkt in Brooklyn, New York) maakt in haar werk gebruik van de beeldtaal van de film en de populaire cultuur om een fictieve en visionaire wereld te creëren waarin sociaal-politieke thema’s aan de orde worden gesteld. Al ruim 30 jaar werkt zij aan een steeds uitdijend oeuvre van filmposters, filmstills, studioportretten, trailers en biografieën die de carrières van tien fictieve, ‘wereldberoemde’filmacteurs illustreren. Zij maakt daarbij gebruik van zowel traditionele als moderne, digitale media. In de Cacofabriek laat zij werken zien die volledig op de computer zijn gemaakt via een revolutionair‘character creation script’, het Dolly Project, speciaal voor en in samenwerking met haar ontwikkeld door de Italiaanse Renderking. Vanuit twee 3D modellen, een universele man en vrouw, kan een oneindige variatie virtuele mensen worden gecreëerd. Het op de computer gemaakte werk wordt voor presentaties uitgevoerd als C-prints.

The Baby Dailies

De nadruk in de tentoonstelling ligt op twee verhalen: ‘The Baby Dailies’ over een ster in een reality show wiens hunker naar roem en rijkdom haar tragische einde veroorzaken.(het verhaal is onder andere gebaseerd op het leven van Anna Nicole Smith);en ‘The Nose’ naar het beroemde verhaal van de Russische schrijver Gogol, waarin een alcoholische kapper de neus van een klant, een pompeuse ambtenaar, in zijn ontbijt vindt.

Magnum on Set

Tegelijk met de presentatie in de Cacaofabriek is er ook werk van Elise Tak te zien in Gemeentemuseum Helmond in ‘Magnum on Set’, een fototentoonstelling die je meeneemt achter de schermen van legendarische films uit de periode 1952-1985.

20 sep - 30 okt 2015 / Urban Masterpieces

Afbeelding van de expositie Urban Masterpieces in De Cacaofabriek expo in 2015

21 aug - xx 2015 / Fresh Cacao

Afbeelding van de expositie Fresh Cacao in De Cacaofabriek in 2015

Het eindexamenwerk van 13 kunstenaars. Kunstinitiatief DE CACAOFABRIEK vindt het belangrijk dat jonge kunstenaars een podium krijgen en gunt ze een expositiekans direct na hun afstuderen. Deelnemende kunstenaars Fresh Cacao 2015.

Deelnemende kunstenaars Fresh Cacao 2015

Rizomorf, bestaande uit Merel Dames en Akke Houben, Apperaat: bestaande uit Tam Vibberstoft en Niels Gade, Coco Janssen, Nonie Buijze, Laura Schippers, Gijs Scholten, Bastiaan de Kramer, Tahne Kleijn, Lieke van der Made, Lisanne Ruim, Linde Bast

19 jun - 02 aug 2015 / verzamel expositie

Afbeelding van werk getoond in een groepsexpositie in De Cacaofabriek Expo in 2015

Peter de Bruin - Men kan de bruine wereld niet verlaten

Peter de Bruin toont het speciaal voor deze locatie vervaardigde kunstwerk 'Men kan de bruine wereld niet verlaten' in de Lichtstraat van De Cacaofabriek. Het kunstwerk bestaat uit 72 kartonnen delen die samen een beeld vormen. Geinspireerd door kunstenaarsgroep De Stijl zorgt Peter voor wat kleur in het bruine Helmond.

Het Nieuw Brabants Front

Het Nieuw Brabants Front is een internationaal netwerk van beeldend kunstenaars, vormgevers, filmmakers, meubelmakers, vrije culinairen, semi-managers en andere entrepreneurs die waar mogelijk en in wisselende samenstellingen samenwerken aan projecten, exposities, acties en andere ondernemingen in binnen en buitenland. Zij zijn gebonden door hun attitude ten opzichte van de kunst. Sinds de oprichting van het Front in 2006 door Paul Segers en Stan Wannet heeft het Front al meer dan 20 projecten gerealiseerd, veelal in het buitenland en varierend van grote site-specific groepsimprovisaties en publieke interventies tot workshops en gastdocentschappen.

Non-Fictie

Non-Fictie toont nieuwe werken van twaalf Frontleden die allemaal ingaan op het thema non-fictie: in de literatuur een referentie aan het realiteitsgehalte van het geschrevene: voor het Front een aanleiding om de realiteit zoals we die heden ten dage kennen weer eens goed aan de tand te voelen. Die realiteit zal vanuit zeer verschillende standpunten worden onderzocht, startend bij de realiteit van het Front op zich.

Deelnemende kunstnaars

Paul Segers, Stan Wannet, Ajla Steinvag, Marieke Verbiesen, Anthony Kleinepier, Truc Voo, Vincent Dams, Henny Overbeek, Leonard van Munster, Aaron van Erp, Josef Blersch, Mander Liefting.

12 apr - 31 mei 2015 / Framed

Afbeelding van Expositie Framed in De Cacaofabriek in 2015

Kunstinitiatief De Cacaofabriek heeft voor de expositie Framed in CACAO negen fotografen van diverse pluimage gevraagd om foto’s te tonen binnen de thema’s natuur, stilleven, portret en abstrahering. Acht fotografen zijn uitgekozen om hun boeiende vertaling van deze thema’s. De negende fotografe is met haar 16 jaar een talent in spé, gekozen uit een wedstrijd van ArtEvent Helmond, kunstpodium voor creatieve jonge talenten. Deze eerste editie laat zich lezen als een spannende tocht langs de bijzondere mogelijkheden van de hedendaagse fotografie.

Deelnemende fotografen: Hildegard Monssen, Margriet Luyten, Dave van Hout, Dré Didderiens, Michel van Weegberg, Suzanne Jongmans, Bob Negryn, Evelyne Hendrikx, Demi Manders.

10 feb - 28 mrt 2015 / Elvira Wersche

Afbeelding van Elvira Welsche in De Cacaofabriek in 2015

10 februari 2015 start de in Nuenen woonachtige Elvira Wersche met het maken van een gigantisch geometrisch patroon op de vloer van de bovenzaal van het kunstinitiatief.

Tijdens dit werkproces bent u van harte welkom om te komen kijken. Op zondag 22 februari om 15 uur vindt de opening plaats. Op de laatste dag van de expositie, 29 maart, verzorgt de Boliviaans/Braziliaanse kunstenares Ibelisse Guardia-Ferragutti een afsluitingsperformance. Zij danst op het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziekstuk ‘Weltenklank’, gespeeld door Horst Rickels en Robert Pravda op de klankinstallatie ‘The Leslies’.

28 dec 2014 - 08 feb 2015 / verzamel expositie

Afbeelding van groepsexpositie in De Cacaofabriek in 2015

Ad De Jong | Benedenzaal en foyer

Ad De Jong (woont en werkt in Amsterdam) wil met zijn monumentale en kleurige objecten een nieuwe kunstwereld ontsluiten. Hij ziet kunst als visuele kennis die kan inspireren en transformeren. Ad de Jong hangt twee recente grote objecten in de Cacaofabriek. In de benedenzaal een enorm zwevend object van meer dan 6 meter lang en drie meter doorsnee, ‘The Heat of Sand & Stars’. In de foyer komt het kleurrijke ‘Hermit 2100'. Sculpturen van transparant epoxy-hars met vette kleuren en spectaculair omdat ze zweven en aangeraakt mogen worden. Onbestemde vormen vol energie, voor een inclusieve nieuwe kunstwereld.

Alexandra Crouwers | Bovenzaal

Alexandra Crouwers (Cuyk, 1974) studeerde aan het Sandberg Instituut in Amsterdam en werkt overwegend in Antwerpen. Van oorsprong is Crouwers een schilder en tekenaar, maar door de jaren heen is het accent verschoven naar digitaal werk: prints en video-installaties. Daarbij werkt ze met 3D-animatie en videobewerkingsprogramma’s. Vaak wordt een videoloop op een monumentale wandschildering geprojecteerd of bestaat een videowerk uit meerdere projecties.

De werken hebben een ingebouwde traagheid. Ze handelen over architectuur of landschap als mentale ruimte, en bevatten soms bovennatuurlijke of science-fiction-achtige elementen. De mens komt zelden of nooit voor in het werk – de scenes tonen postapocalyptische werelden waarin de mensheid niet meer is dan een herinnering. De driekanaals video-installatie 'Inertia' is vanaf 28 december te zien in de bovenzaal van De Cacaofabriek

Selina Suominen en Marthe Zink | Vide en straat

Marthe Zink en Selina Suominen exposeren samen in ‘Textural Wasteland’. In hun werk abstraheren en transformeren zij ieder op eigen wijze wetenschappelijke en populaire cultuur in hun schilderijen.

zoek