Paul van Dijk was lange tijd verbonden als docent aan ArtEZ University of the Arts. Vanuit de academie heeft hij contact gehad met veel jonge aankomende kunstenaars, waaronder Himmelsbach die in 2009 afstudeerde in Zwolle. Remy Neumann studeerde in 2012 af aan de kunstacademie in Den Bosch. Van Dijk maakte kennis met het werk van Neumann via diverse Brabantse kunstinitiatieven, zoals de residency bij Kloosterhotel ZIN in Vught eerder dit jaar en als een van de kunstenaars bij talentontwikkelingstraject jump!.
Expo
'n
'n - PAUL VAN DIJK, HIMMELSBACH, REMY NEUMANN
In de tentoonstelling met de naam ’n zijn kunstwerken te zien van drie kunstenaars: Paul van Dijk (1947), HIMMELSBACH (1983) en Remy Neumann (1988). De Cacaofabriek vroeg Paul van Dijk om een presentatie van zijn werk samen te stellen in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo. Daarbij stelden we hem voor om twee jonge kunstenaars uit te nodigen om gelijktijdig met hem tentoon te stellen. Dat werden Domenique Himmelsbach, oftewel HIMMELSBACH en Remy Neumann. De drie solo-presentaties onder de overkoepelende titel ’n zijn van 16 oktober t/m 26 november 2023 te zien in De Cacaofabriek Expo.
16 okt. - 26 nov.
2023
Drie solopresentaties in één
Alle drie de kunstenaars maken niet te missen werk dat in onze monumentale ruimtes in een unieke presentatie samenkomt en – gratis – te bewonderen is. Het werk van Paul van Dijk wordt in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo tentoongesteld, het werk van Remy Neumann is te zien op de vide en HIMMELSBACH presenteert in de benedenruimte, en daarnaast is zijn project ‘Papieren Monument voor de Papierlozen’ in de Lichtstraat van De Cacaofabriek te zien.
Lezing / Workshop ‘Wildplakken met HIMMELSBACH’ | zaterdag 4 november
Op zaterdag 4 november vond er in De Cacaofabriek een lezing met aansluitend een workshop 'Wildplakken' plaats van kunstenaar HIMMELSBACH. Het is een gezamenlijk initiatief van De Cacaofabriek en Museum Helmond, waar hij tegelijkertijd exposeert in de tentoonstelling Resilient Rebels. HIMMELSBACH staat bekend om zijn wild geplakte guerrillakunst-houtsneden in zowel Amsterdam als andere Europese steden. Gedurende de lezing en workshop deelt hij zijn artistieke, enigszins ondeugende avonturen. Aansluitend is het de beurt aan de deelnemers om in actie te komen. Benieuwd? Lees de terugblik op deze bijzondere lezing / workshop hier.
Finissage met performance Remy Neumann | zondag 26 november
De finissage van ❜𝒏 vindt plaats op zondag 26 november 2023 in de expositieruimte in aanwezigheid van de drie kunstenaars. Vervolgens zal kunstenaar Remy Neumann zijn poppenspel 'All Hope Is Not Abandoned Yet' om 16.00 uur als afsluiting van de middag opvoeren in de Popzaal van De Cacaofabriek opvoeren, met een live soundtrack door Jornt Duyx.
Over de kunstenaars van ‘n:
Paul van Dijk (1947) is een veelzijdig kunstenaar die in uiteenlopende stijlen, technieken, materialen en disciplines zijn beeldende oeuvre tot stand brengt. Hij verhoudt zich in zijn werk actief met de ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst en neemt daarin steeds een persoonlijke positie in.
Stromingen als het minimalisme, conceptualisme en fundamentalisme zijn vormen van beeldende kunst waarmee hij zich op eigen wijze verhoudt. Hij laat zich kennen als een kunstenaar die op zoek is naar de overstijgende betekenis van die persoonlijke toon binnen wat hij ‘het raadsel van de inspiratie’ noemt. De resultaten zijn er niet op uit om spektakel te maken, maar roepen op tot een contemplatieve beschouwing ervan.
HIMMELSBACH (1983) is sociaal kunstenaar en ideeëngenerator. Hij maakt monumenten voor ongeschreven geschiedenissen en toekomsten, doet ludieke campagnes en pleegt guerrilla interventies. Zijn werk is opgenomen in de collecties van museum De Domijnen in Sittard en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.
Recentelijk won hij de Museum Het LAM’s Art Entrepreneur Award en omroep MAX televisie contest ‘De Nieuwe Vermeer’. Het werk van is gemaakt met het doel de wereld een beetje beter te maken. Hij werkt voor een van zijn projecten samen met vluchtelingen en maakte een 'Monument voor Prima Mensen’, een vijf meter hoge betonnen ster met opgestoken duimen, die in het midden van Nederland staat. Een gele opblaasster met posters van het monument is een reizende variant hierop.
Remy Neumann (1988) zijn schilderijen zijn aantrekkelijk door hun felle kleuren. Maar als je er goed naar kijkt, zie je vreemde en soms zelfs lugubere dingen: schedels of grimassende hoofden, insecten en maden, verwelkte bloemen en menselijke ingewanden. De schilderijen doen denken aan koortsachtige dromen en refereren aan wat er woelt in het onderbewuste. In een vrolijke cadeauverpakking biedt hij ons datgene aan waar we liever van wegkijken.
De schilderkunst is steeds de basis, maar hij zoekt daarbij naar andere manieren om zijn ideeën uit te drukken. Samen met filmmakers, musici, zangers en dansers maakt hij installaties die de zintuigen van de kijker op verschillende manieren prikkelen.
Drie werken van Paul van Dijk zijn in bruikleen genomen, met dank aan Museum Jan Cunen (Oss), Designmuseum Den Bosch en Het Noordbrabants Museum (Den Bosch).
Lees hier het artikel op Brabant Cultureel