Een bankstel voor boven het schilderij

Expo

Een bankstel voor boven het schilderij

Podium

‘Een bankstel voor boven het schilderij’ viert het werk van beeldend kunstenaarsechtpaar Maria van Heeswijk en Dick Verdult. De tentoonstelling geeft de bezoeker inzicht in twee individuele werelden, die hun origine hebben in een leven aan gedeelde ervaringen. Het veelvormige kakofonische werk van Verdult en de indrukwekkende landschappen van Van Heeswijk zijn altijd los van elkaar, maar in nabijheid ontstaan. Nu zijn ze in een eerste gezamenlijke tentoonstelling naast elkaar te zien.

De titel van de expositie – levensgroot verbeeld bij de entree – lijkt uit de koker te komen van Verdult, die in zijn werk de uitvergroting en omdraaiing niet schuwt. Het is een vuistslag met een glimlach, waarmee de bezoeker wordt uitgenodigd het perspectief ten opzichte van decoratie in de kunst om te keren.

18 nov. - 30 dec.

2018

Dick Verdult
Aan het vrolijk anarchistische werk van Verdult proef je in alles het Parijs van de jaren 60, bezien door de ogen van een jonge reiziger die wereldwijs genoeg is om te snappen dat de waarheid niet ligt in welke vertaling van Marx je leest. Die jongen is inmiddels op leeftijd, maar als instrument hanteert Verdult de belezen ironie nu misschien wel als nooit tevoren. In het huwelijk van cultuurtheorie en wansmaak is de bulderlach nooit ver weg.

836

Maria van Heeswijk
Net als Verdult is ook Van Heeswijk een reiziger. En waar ze komt, legt ze de omgeving vast in olieverf: “Als ik het niet geschilderd heb, heb ik het niet gezien”. Om de door mensen veroorzaakte misère van de twintigste eeuw te bezweren, verbande ze de mens uit de woeste natuur en creëerde zo in haar schilderijen van indrukwekkende omgevingen van Spitsbergen tot Vuurland een overtuigend anathema op de zorgbarende werkelijkheid.

‘Een bankstel voor boven het schilderij’ illustreert het verschijnsel dat twee mensen dezelfde indrukken op een heel andere manier kunnen verwerken. Daarbovenop zijn Dick Verdult en Maria van Heeswijk samen in staat gebleken hun beider werelden voor de bezoeker toegankelijk te maken.

Reinier Vriend

Cacaofabriek logo

Kies een taal