Nieuwe World Press Photo Exhibition op indrukwekkende wijze geopend

Nieuwe World Press Photo Exhibition op indrukwekkende wijze geopend

Vrijdag 23 februari werd om 17.00 uur de World Press Photo Exhibition 2023 Helmond officieel geopend in het bijzijn van ruim 125 genodigden. Na de mooie woorden van verschillende betrokken sprekers, betraden de eerste bezoekers de expositieruimte in De Cacaofabriek. De tentoonstelling is vanaf nu dagelijks gratis te bezoeken t/m 24 maart 2024.

Uit maar liefst 127 landen worden wereldwijd, verdeeld over zes gebieden, 24 winnaars gekozen uit ruim 60.000 foto’s. De foto´s geven een beeld van verhalen waar wijzelf mee te maken hebben of waar we geen weet van hebben. De expositie opent onze blik en verruimt ons begrip. “De actuele internationale gebeurtenissen onderstrepen nogmaals het belang en noodzaak van fotojournalistiek, zoals World Press Photo die jaarlijks samenbrengt in een rondreizende tentoonstelling,” vertelt Julienne Tullemans, programmeur bij De Cacaofabriek Expo, in haar openingswoord.
 

“Misschien wel meer dan ooit is het van groot belang dat authentieke beelden vanuit de hele wereld ons bereiken, dankzij de foto’s van journalisten die soms hun leven op het spel zetten om de lokale verhalen te verspreiden.“ - Zeynep Özçelik, expositie-manager bij World Press Foundation. 

 

Wat de journalisten ons leren

Namens de onderwijspartners benadrukken Marvin Corneille en student Maaike Sleeuwe van Hogeschool De Kempel nogmaals het belang en de waarde van educatie in samenwerking met World Press Photo Helmond. Er staan maar liefst 80 rondleidingen voor ruim 2000 leerlingen uit Helmond op de planning de komende vier weken, Leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs gaan aan de slag met de wereldse verhalen door middel van verschillende opdrachten.

2096

Foto's: Laura Maessen @ ColorIsTheLimit Photography
 

Verhalen die raken 

Jeroen Driessen (CEO Driessen Groep en partner van World Press Photo Helmond) vertelt in zijn openingswoord bevlogen over een foto van de World Press Photo Story ‘New Capital’ door Nick Hannes, die hem persoonlijk raakt vanuit ondernemersperspectief. In Egypte wordt de nieuwe administratieve hoofdstad (NAC) gebouwd, waarbij werkomstandigheden en gelijkheid een onderwerp van discussie zijn.

 

“Er zijn foto’s die ons verdrietig maken of machteloos. Maar ook foto’s die een positief verhaal laten zien, bakens van hoop die getuigen van de menselijke kracht om naar oplossingen te zoeken.” – Julienne Tullemans

 

Extra aandacht voor Oekraïne

Tijdens deze opening van wederom een bijzondere editie van World Press Photo kreeg Oekraïne extra aandacht. Niet alleen door de World Press Photo of the Year 2023 ‘Mariupol Maternity Hospital Luchtaanval’ door Evgeniy Maloletka, waarvan ook de serie is te zien die hij in Marioepol maakte. De prachtige klanken van het Oekraïense koor Druzhba uit Helmond klonken als een gebed door de expo-ruimte. Tegelijkertijd is de tentoonstelling in de Lichtstraat van kunstenaar Sofia Shilova ‘Feel what I Feel - my War of Emotions’ geopend. Zij vluchtte uit Oekraïne en verwerkt haar gevoelens over de oorlog en haar persoonlijke situatie in haar schilderijen.

 

Laatste kans World Press Photo 2023 

De World Press Photo tentoonstelling 2023 maakt een reis over de hele wereld, van april tot maart. Helmond is dit jaar een bijzondere hekkensluiter en de laatste kans om deze expositie te bekijken. Marita van Lierop, wethouder Cultuur gemeente Helmond, opende op vrijdag 23 februari de volledige toegang tot de tentoonstelling. We nodigen iedereen uit te komen kijken!

 

World Press Photo Exhibition 2023 is van 24 februari t/m 24 maart 2024 dagelijks te zien in De Cacaofabriek Expo.
Maandag t/m vrijdag: 13.00 - 18.00 uur | Zaterdag & zondag: 10.00 - 18.00 uur. Gratis toegang!

Cacaofabriek logo

Kies een taal