What the Helmond?!

Expo lokaal

What the Helmond?!

in de Lichtstraat

Podium

New Colors Collective laat Helmond opnieuw ontdekken

Op vrijdag 4 juli om 20.00 uur opent een bijzondere tentoonstelling in de Lichtstraat van De Cacaofabriek in Helmond: What the Helmond?! New Colors Collective bestaat uit jonge, creatieve makers uit Helmond en omgeving. Dit multidisciplinair collectief trok met negen kunstenaars individueel of samen verschillende wijken van Helmond in. Met kunst, design, performance en ander artistiek makerschap werpt New Colors Collective een bijzondere blik op de stad – van wijkverhalen tot persoonlijke herinneringen.

De expositie is gratis toegankelijk voor publiek tijdens openingstijden van De Cacaofabriek t/m 21 augustus 2025.

 

‘What the Helmond?!’ is ontstaan vanuit interesse in onze eigen stad en de diversiteit van alle wijken die er zijn. 

- Daisy Roefs

04 jul. - 21 aug.

2025

Gratis

Niet alleen de verschillende persoonlijke verhalen uit Helmond komen bijeen, ook presenteert New Colors Collective de kracht van de eigen community door verschillende kunstdisciplines met elkaar te verbinden in de expositie in de Lichtstraat van De Cacaofabriek.
 

Mierlo Hout 
- Tobias Sanders en Luba Pikulina

In de wijk het Hout viel tijdens de Tweede Wereldoorlog een bom op een woonhuis. Vandaag keren wij terug naar die gebeurtenissen via kunst. Ons project toont vier gezichten van de oorlog: de fascist, de pastoor, de boer en de bevrijder van het Engelse leger. Via dans, visuele beelden en sfeer vertellen we over gevoelens.

Dit is geen reconstructie — dit is onze visie. Een artistieke beleving van wat er ooit gebeurde in het Hout, gezien door de ogen van jonge makers van nu.


Dierdonk 
- Bram Mooren

Een verloren hart van de wijk. In Dierdonk, een wijk aan de rand van Helmond, was de supermarkt meer dan een winkel. Het was een ankerpunt een plek waar buren elkaar troffen, waar de wijk even ademhaalde. Nu de deuren gesloten zijn, blijft het gemis voelbaar. Niet alleen van een voorziening, maar van een ritme, een ritueel, een ontmoetingsplek.


't Hout
- Julia Windt

Vier jaar geleden is Julia voor de liefde verhuisd naar Helmond. Opgegroeid in de randstad, is ze op zoek naar haar eigen identiteit en routine in de regio. Met deze intieme reeks illustraties vat ze haar ervaringen samen over het leven in de wijk.


Brandevoort
- Tobias Sanders en Luba Pikulina

Wandel door Brandevoort en je voelt het meteen: dit is geen gewone wijk. Gebouwd als een ‘nieuwe oude stad’, met middeleeuwse vibes en moderne energie. Smalle straatjes, kleurrijke gevels, gezellige pleinen - alles ademt sfeer. Een plek waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten, waar je zomaar even stil wil staan om te kijken.


Industriegebied Zuid
- Kyell de Haas, Daisy Roefs en August Auberdine

In de installatie van deze kunstenaars komt de fascinatie voor Vlisco, een iconisch bedrijf in Helmond, echt tot leven. Hoewel dit bedrijf midden in de stad ligt, blijft het vaak onopgemerkt voor veel Helmonders. Door verschillende Helmonders van alle leeftijden op diverse manieren te portretteren, wordt de verbinding tussen de stad, de gemeenschap en het bedrijf versterkt. 


Het Haagje
- Maartje Smits en Chino van Lieshout

In een buurt waar veel is gebeurd en die voor velen bekend terrein is, willen Maartje en Chino juist het stille, liefdevolle verhaal vertellen dat vaak wordt vergeten. Het ‘poezenvrouwtje’, de mevrouw die jarenlang straatkatten voerde en daarmee een warme indruk achterliet in de buurt, wordt geëerd. Haar liefde en toewijding vormen de kern in aquarellen, waar gevoel centraal staat. 

In een videocompositie krijgt haar aanwezigheid een nieuwe vorm. Door de ogen van een kat ervaar je de buurt - nieuwsgierig, zachtaardig, verbonden met de omgeving. Dansers belichamen deze blik: speels, ritmisch en liefdevol. Zo wordt haar verhaal opnieuw verteld, in beeld én in beweging.


Stiphout
- Loes Heijnen

Loes ging vroeger met haar beste vriendin naar de aardbeienboer in Stiphout om stiekem van de zoete vruchten te snoepen. In dit project gaat ze terug naar de boer om het na 13 jaar goed te maken.


Warande
- Maartje Smits en Chino van Lieshout

In aquarellen brengen Maartje en Chino hun energie overbrengen die in de Warande hangt - een plek die door de jaren heen bijna onveranderd is gebleven. Het is een locatie die herinneringen draagt van generaties bezoekers: groen, dieren, rust en verbondenheid.

Ze laten die herinneringen niet alleen zien in beeld, maar verbeelden ze ook in dans. In een video-installatie representeren dansers de schaduw van het verleden: fluïde, subtiel, maar altijd aanwezig. Hun bewegingen maken de ongrijpbare energie van de Warande tastbaar, alsof herinneringen even tot leven komen in het ritme van het lichaam.


Binnenstad
- Loes Heijnen en Tobias Sanders

Zoals veel mensen hebben Tobias en Loes elkaar leren kenen in een kroeg, in de binnenstad. Dit project is een ode aan de mensen die je ontmoet. De bekende onbekende…

Cacaofabriek logo

Kies een taal