Sofia Shilova toont emoties over de oorlog in Oekraïne in persoonlijke schilderijen

Sofia Shilova toont emoties over de oorlog in Oekraïne in persoonlijke schilderijen

In de Lichtstraat van De Cacaofabriek is vanaf 24 februari een presentatie te zien van Sofia Shilova (Charkov, Oekraïne, 2001). Zij vluchtte in het begin van de oorlog uit Oekraïne en kwam in Helmond terecht. Haar emoties over haar situatie vertaalt zij in persoonlijke schilderijen. Deze beelden zijn een bijzondere aanvulling op de foto’s over de oorlog in Oekraïne in World Press Photo 2023.

Sofia Shilova studeerde af aan de kunstacademie en vervolgens ging ze naar de universiteit om grafisch ontwerper te worden. En toen kwam de oorlog…
 

“Toevallig verhuisde ik met een vrijwilligers-bus naar Helmond, niet wetende wat er daarna zou gebeuren. In Helmond werd ik opgewacht door een warme Nederlandse familie; het is voor mij onmogelijk om in woorden uit te drukken hoe dankbaar ik ben voor alles wat ze me hebben geboden.”


Sofia Shilova deed veel vrijwilligerswerk, o.a. op een school met Oekraïense kinderen, volgde lessen in 3D aan het St. Lucascollege in Eindhoven , verdedigde haar proefschrift op afstand en ronde haar studie aan de Oekraïense universiteit af in de graad beeldende kunst. Sinds begin 2024 is ze onderwijsassistent- techniek bij Jan van Brabant College – Gasthuisstraat.


De schilderijen van Sofia Shilova zijn een reactie op de oorlog, haar manier om haar emoties te delen. Ze dragen niet alleen kunst uit, maar ook een boodschap over de realiteit die Oekraïners elke dag ervaren. 


De tentoonstelling is vanaf 24 februari tot en met 5 april 2024 te zien in De Lichtstraat tijdens openingstijden van De Cacaofabriek (gratis toegang).

2025

Bezoek ook World Press Photo! 


Sofia’s kunst over oorlog in Oekraïne hangt in de Lichtstraat van de Cacaofabriek, gelijktijdig met de World Press Photo Exhibition 2023 die in de expo-ruimte hangt. “Het is goed dat veel verschillende belangrijke onderwerpen onder de aandacht komen, zoals het klimaat, maar ook de oorlog in mijn thuisland. Ik hoop dat mensen die deze foto's zien daardoor meer begrip hebben voor onze situatie.”

Lees hier het hele interview in Eindhovens Dagblad van 24-02-2024.


World Press Photo Exhibition 2023 is van 24 februari t/m 24 maart 2024 dagelijks te zien in De Cacaofabriek Expo.
Maandag t/m vrijdag: 13.00 - 18.00 uur | Zaterdag & zondag: 10.00 - 18.00 uur. Gratis toegang!

Cacaofabriek logo

Kies een taal