22 jan - 13 feb 2022: World Press Photo Exhibition Helmond

Vanwege de verlengde lockdown is het niet mogelijk om de World Press Photo Exhibition dit jaar plaats te laten vinden in De Cacaofabriek in Helmond. De tentoonstelling zal daarom in zijn geheel verhuizen naar het glazen paviljoen van theater Het Speelhuis. De 120 meter lange glaswand zal dan dienen als decor voor de foto’s die naar buiten toe worden tentoongesteld.

Alle foto’s van de tentoonstelling zullen vanaf buiten te zien zijn voor voorbijgangers en geïnteresseerden, van 22 januari tot en met 13 februari. Voor wie wil kan de tentoonstelling ook in de avonduren bezocht worden. Overdag zijn de foto’s het beste te bekijken. “Het is heel erg fijn dat ondanks de moeilijke omstandigheden voor de cultuursector op dit moment deze belangrijke expositie tóch te zien is in Helmond”, aldus Julienne Tullemans, programmeur expo van De Cacaofabriek. De tentoonstelling zou oorspronkelijk al gratis toegankelijk zijn voor iedereen, maar op deze manier zijn de drempels nog lager. Altijd bereikbaar en veilig te beleven vanuit de buitenlucht.

Klik hier voor de looproute van World Press Photo Helmond bij theater Het Speelhuis.

Van binnen naar buiten
Het Speelhuis heeft met de 120 meter aan glazen buitenwand een ideale mogelijkheid om de World Press Photo Tentoonstelling in deze tijden toch op een veilige manier te laten zien. Hiermee wordt het alzijdige glazen paviljoen rondom het Helmondse theater een grote vitrine. Jochem Otten (directeur van De Cacaofabriek en Het Speelhuis) vertelt daarover: “Het was een grote tegenvaller toen we in maart 2020 de tentoonstelling al na een paar dagen moesten sluiten vanwege de eerste lockdown. In 2021 durfden we een tweede editie daarom niet aan. Maar 2022 moest toch weer lukken hebben we gedacht. Toen we geconfronteerd werden met toch weer een lockdown hebben we alle creativiteit uit de kast gehaald om de tentoonstelling doorgang te kunnen laten vinden. Toen we zagen dat de tentoonstelling 120 strekkende foto-meters betrof viel het kwartje. De glazen omarming van Het Speelhuis is immers exact 120 meter. We hebben toen een proefopstelling gemaakt en dat zag er prachtig uit. Het is een lastige tijd waarin weinig kan. Maar dit voelt niet als een compromis. Het is mooi om zo’n prestigieuze tentoonstelling op deze manier aan iedereen te kunnen laten zien. We zijn blij voor onze partners uit het onderwijs en bedrijfsleven. Dat we met zoveel support en ondernemerschap cultuur een plek kunnen blijven geven, juist in deze tijd.”

Campagnebeeld van de World Press Photo Expositie in Helmond

Jeugdige blik op de wereld
Al sinds het begin van dit schooljaar zijn diverse groepen 7 en 8 van OBS Brandevoort, OBS De Straap, OKC De Bundertjes, OKC De Lindt, KC De Rakt, OKC De Stroom en OBS ‘t Hout zelf aan de slag met visuele journalistiek en verhalen die ertoe doen middels educatieproject ‘Blik op de wereld’. Ook hun foto’s zijn te bewonderen vanuit de glazen wand van Het Speelhuis. Geïnspireerd door stichting Openbare Basisscholen Helmond zijn ook andere onderwijsinstellingen uit Helmond aangehaakt bij het educatietraject dat de scholenstichting zelf heeft ontwikkeld. Marvin Corneille van Stichting OBS Helmond: “We hebben een onderwijsprogramma ontworpen, waarmee we de leerlingen betrekken bij de expo. Dit gaan we middels een onderwijsfilm doen die speciaal hiervoor gemaakt is. Tevens komt er een onderwijshandleiding waardoor leerlingen zelf met hun ouders de expo kunnen bezoeken.”

Download en print educatieve route

Speciaal voor de editie van de World Press Photo tentoonstelling is er een educatieve route ontworpen voor de jeugd. De route leidt je door de fototentoonstelling heen en je geeft antwoord op de vragen die gesteld worden. De vragen laten je nadenken over de achtergrond van de foto's en dat wil zeggen dat de antwoorden die je geeft nooit 'fout' kunnen zijn, omdat het je eigen mening is. Deze educatieve route kun je samen met je ouders, vrienden, klasgenoten of wie dan ook lopen. Hij is te printen via onderstaande link. Heel veel plezier! Mocht je vragen hebben over de educatieve route, neem contact op met: cultuurbeginthier@obsh.nlDownload de educatieve route hier.

Voor iedereen
De Cacaofabriek vindt het belangrijk dat elke inwoner van Helmond de mogelijkheid krijgt om de tentoonstelling te beleven. Ook ouderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar Het Speelhuis te komen. Speciaal voor hen ontwikkelde Lang Leve Cultuur/Werkgroep Aandacht voor Ouderen een programma, waarbij De Museumdocent bij de zorginstellingen op locatie in gesprek gaat met ouderen aan de hand van een World Press Photo afbeelding. “We praten over de beelden uit de tentoonstelling, maar ook over andere beelden in het nieuws die zij nooit zijn vergeten. De verhalen die bovenkomen worden vastgelegd en later dit jaar gepubliceerd in een mooie krant,” aldus Annique van den Heuvel (CultuurContact).

Actueel tijdsbeeld
World Press Photo verbindt de wereld al sinds 1955 met verhalen die ertoe doen. De tentoonstelling laat confronterende en ontroerende foto’s zien van de belangrijkste en meest nieuwswaardige verhalen van het jaar. Exhibition 2021 blikt terug op nieuwsjaar 2020, een bewogen jaar met grootse thema’s als Covid-19, black lives matter, de klimaatcrisis, transgender rechten en territoriale conflicten. Een onafhankelijke jury van 28 fotografiespecialisten stond onder leiding van NayanTara Gurung Kakshapati en koos de beste foto’s en verhalen van 2020 in 8 categorieën. Er werden maar liefst 74.470 foto’s van 4315 fotografen beoordeeld. Er zijn 45 winnende fotografen uit 28 verschillende landen gekozen. Van hen zijn maar liefst 60 beelden te zien in de etalage van theater Het Speelhuis.

World Press Photo of the Year

De Deense fotojournalist Mads Nissen ontving dit jaar de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie; zijn ‘The First Embrace’ werd uitgeroepen tot World Press Photo van het Jaar. Dit iconische Covid-19-beeld werd op 5 augustus 2020 geschoten in een bejaardentehuis in Brazilië. De foto toont een 85-jarige Rosa Luzia Lunardi die stevig wordt geknuffeld door verpleegkundige Adriana Silva da Costa Souza. “Dit buitengewoon krachtige beeld laat ons zien hoe je eenzaamheid kunt genezen,” aldus het jurylid Pilar Olivares.

The First Embrace door Mads Nissen

‘The First Embrace’, - Mads Nissen, Politiken, Panos Pictures

Logos van partners en sponsoren die World Press Photo in de Cacaofabriek mede mogelijk maken.

zoek