eerste afbeelding van artiest
tweede afbeelding van artiest
expositie dave van hout - shot but still (a)live
Shot But Still Alive - 15 jaar Popfotografie van Dave van Hout
240 minuten
Geen voorstellingen gevonden

Van vrijdag 9 december tot en met zondag 15 januari 2023 is een overzicht van zijn werk te bewonderen in de Helmondse Cacaofabriek. Zowel binnen als buiten. Wat het tot een erg bijzondere expositie maakt.

“Ik ga altijd voor foto’s met een verhaal”

Bruce Springsteen, Foo Fighters, Pearl Jam, Neil Young, je kunt bijna geen naam van een band of artiest noemen, of ze zijn ooit en ergens wel ‘geschoten’ door Dave van Hout. Hoewel Dave (51) ook uitblinkt in zakelijke portretten, dierenfotografie en vrij werk, ligt zijn hart toch vooral bij de muziek. Al jaren struint hij de Nederlandse poppodia, theaters en allergrootste festivals af om zijn muzikale helden te vereeuwigen. “Muziek is voor mij echt een eerste levensbehoefte. Het feit dat ik die liefde voor muziek kan delen met mijn andere passie, fotografie, maakt mij tot een gezegend mens. Ik kan me geen leven zonder muziek voorstellen. Muziek is emotie. Het brengt me vreugde, maar soms ook tranen, letterlijk. Ik ben dan ook een gevoelsmens. Muziek kan me raken tot in de kern. Daarom ben ik waarschijnlijk ook in staat om de juiste momenten vast te leggen. De muziek goed aanvoelen en de juiste timing, dat is denk ik mijn kracht.”

Foto’s met een verhaal
Leg de foto’s naast het werk van andere willekeurige concertfotografen en je ziet al snel een verschil met het werk van Dave. De ‘shots’ van Dave laten niet alleen de artiest in kwestie in volle glorie zien, maar hebben ook een echte ‘Van Hout-signatuur’. “Ik vind foto’s het mooist als ze ook werkelijk een verhaal vertellen. “Het is vaak een combinatie van factoren die een foto af maakt. De foto moet je laten voelen alsof je er zelf bij bent geweest. Je moet het zweet bijna kunnen ruiken en de ontroering in de blik van de artiest moet je raken als je naar de foto kijkt. Dan is mijn missie geslaagd. Je gaat in principe elke keer op jacht naar de mooiste plaat. Vandaar ook de titel Shot but still (a)live. In de nabewerking geef je de foto vaak nog dat laatste zetje. Je eigen stijl of handtekening, zeg maar. Dan is de foto echt af.”

Gratis toegankelijk
De expositie ‘Shot but Still (A)live: 15 jaar popfotografie’ in de Cacaofabriek is te bezoeken vanaf vrijdag 9 december tot en met zondag 15 januari 2023 tijdens de openingstijden van de Cacaofabriek. De toegang is geheel gratis. De projecties buiten zijn doordeweeks elke avond te zien van 16.30 – 23.00 uur en in het weekend van 16.30 – 00.00 uur.

zoek