eerste afbeelding van artiest
tweede afbeelding van artiest
derde afbeelding van artiest
wk 1974 - met johnny rep, rene vd kerkhof en wim rijsbergen
Theatercollege WK 1974 - mmv Johnny Rep, Rene vd Kerkhof en Wim Rijsbergen
90 minuten
zo 11 dec 2022 - 15:30 - CineLive Zaal seated

Het Nederlands elftal is vanaf 25 november actief op het WK in Qatar, maar in de geschiedenis van Oranje spreekt het WK van 1974 veruit het meest tot de verbeelding Tussen de kwartfinales en de halve finales van het WK Voetbal van nu kun je vanmiddag het WK 1974 herbeleven, samen met enkele heren die erbij waren.

Dat iconische toernooi, in West-Duitsland, krijgt een unieke herbeleving in het theater. Drie spelers van toen, Johnny Rep, Wim Rijsbergen en René van Kerkhof, kijken onder leiding van presentator/bedenker Eddy van der Ley terug op het toernooi dat Oranje eeuwige roem opleverde, maar net geen wereldtitel.

Oranje had in 1974 de uitgelezen kans wereldkampioen voetbal te worden. In West-Duitsland maakte het Nederlands elftal van aanvoerder Johan Cruijff furore met het hooggeprezen ‘totaalvoetbal’. In de finale tegen het gastland zou de bekroning moeten volgen, maar het liep anders. Toch gaat het WK van 1974 als iconisch de boeken in, als de doorbraak van Nederland als mondiaal toonaangevend voetballand. 48 jaar later komt het toernooi in de setting van het theater tot leven.

Johnny Rep en de ex-Helmond Sport-spelers Wim Rijsbergen en René van de Kerkhof nemen de bezoekers, aan de hand van beelden en uitgedaagd door Eddy van der Ley, mee op een sentimental journey. Ze geven verrassende antwoorden op priemende vragen. Over de totstandkoming van het ‘totaalvoetbal’, de legendarische wedstrijd tegen topfavoriet Brazilië, de relletjes, de hand van bondscoach ‘IJzeren’ Rinus Michels en het hoe en waarom van de verloren finale. Uiteraard recenseren ze ook de prestaties van het huidige Oranje op het WK in Qatar. Na de pauze is er voor de bezoekers gelegenheid tot het stellen van vragen en na afloop is er een meet & greet met de topvoetballers van weleer.

Zaal open vanaf 15.00 uur; show start om 15.30 uur.
Tickets kosten 15 euro.

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek