eerste afbeelding van artiest
tweede afbeelding van artiest
derde afbeelding van artiest
flairck
Flairck - Back Alive Tour 2020 - 2021
90 minuten
Geen voorstellingen gevonden

Vijfenveertig lentes jong telt Flairck en na een sabbatical is het legendarische gezelschap back alive & kickin’. Ze zijn ook echt toe aan een vitale toer door het jubelende land om haar gloednieuwe (vijfentwintigste) CD te presenteren. Met concerten waarin ze kersverse composities van de nieuwe CD afwisselt met successen die de tand des tijds glansrijk doorstonden.

Dus de echte fans kunnen rekenen op verplichte klassiekers als 'De Stoomwals’, ‘Houten Bruiloft’ en, als uitsmijter, haar ultieme masterpiece ‘Variaties Op Een Dame‘.
Flairck 2.0 dus.

Hoe begon het ook alweer? Bij haar ontwaken medio jaren zeventig ontketend Flairck een ware muziekhype onder jong en oud. Vier Nederlandse studenten met een akoestisch, instrumentaal repertoire zonder vocalen. Was het modern klassiek, Celtic Irish folk, wereldmuziek, free jazz? Samen met bands als Ekseption, Focus en (van over de grens) Emerson, Lake & Palmer doorbrak Flairck die Hollandse hokjesgeest. Om een vlag te vinden die in één woord de lading dekte speelde de vakpers leentje buur bij het Engels: onbegrensde cross-over, dat was wat het was.

Van de bezetting van het eerste uur is inmiddels niemand meer binnenboord. Die besloeg de broers Erik en Hans Visser (gitaar), Peter Weekers (fluiten) en Judy Schomper (viool). Wisselingen volgden elkaar rap op, hoewel violiste Sylvia Houtzager een gereputeerde staat van dienst uitbouwde en sterkhouders Erik Visser en Peter Weekers de tand des tijds lang doorstonden. Tot een paar jaar terug beide grondleggers wegens fysiek ongemak noodgedwongen de handdoek in de ring wierpen. Spelen in Flairck is als topsport bedrijven en na dik 40 jaar het uiterste van hun kunnen en krachten te hebben gevergd protesteerde bij beide het lichaam ten teken dat de pijp op weg was leeg te raken.
Daarop zagen de ontredderd achterblijvende Mexicaanse gitarist Pablo Ortiz en de vanuit populaire Brabantse feestband Pater Moeskroen overgestoken fluitist Jeroen Goossens zich voor de uitdaging gesteld om voor twee schier onvervangbare klasbakken die Flairck belichaamden, ja zelfs ademden, vervanging in te passen. Na het nodige ge-probeer, ge-experimenteer, ge-freewheel, ge-trial and error, geval en opstaan zagen aartsvaders Visser en Weekers dat het goed was en gaven ze hun zegen aan de bezetting anno nu: Pablo Ortiz (gitaar) en Jeroen Goossens (diverse fluiten, waaronder metalen en houten traverso en panfluit) vonden versterking in Joris Vanvinckenroye (contrabas), Anouk Sanczuk en Zhazira Ukeyeva (viool).

Haar muzikaal onbegrensde reputatie onderstrepend, groeide Flairck in 45 jaar uit van exclusief Nederlands exportproduct tot internationale melting pot met behalve uit Nederland inbreng uit Mexico, Kazachstan en tweemaal België.

Flairck was de eerste ‘popgroep’ die de theaterwereld introk. In haar muziek liet ze zich in de loop der jaren inspireren door de middeleeuwse, 17de eeuwse of moderne Hollandse schilderkunst. Toneelvullende projecties, waar de bandleden onderdeel van uitmaakten, fungeerden als decor voor de voorstellingen.

De band werd ontelbare keren onderscheiden; zo ontving Flairck in 1989 de Gouden Harp, de hoogste muzikale onderscheiding van ons land.

We verheugen ons om zowel het oude als het nieuwe materiaal te horen!

Het betreft hier een seated productie.
Kaarten kosten 20 euro in de voorverkoop; 25 euro op de dag zelf.
Deuren gaan om 20.15 uur open; het concert start om 20.45 uur.

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek