14-16-18 juni: Dansperformances Les Correspondances door Inari Salmivaara (gratis toegang)

Dansperformance SHIFT - Inari Salmivaara

Danseres/performer Inari Salmivaara (Parijs) zal, om de 20-jarige samenwerking met Helmondse choreograaf Hans Tuerlings te vieren, een bijzondere dansperformance en een openbare repetitie onder de noemer “Les Correspondances” in de bovenzaal van De Cacaofabriek EXPO uitvoeren. Iedereen is uitgenodigd om op drie middagen in juni tussen 13-17 uur te komen kijken naar de dansperformance SHIFT, afgewisseld met de openbare repetitie voor WHAT WE DON’T SAY.

SHIFT
Choreografe en performer Inari Salmivaara voert gedurende drie middagen de performance SHIFT in de bovenzaal van de expositieruimte uit. SHIFT is een audiovisuele meditatie met dans, fotografie, geluid en tekst. Het publiek wordt uitgenodigd om de geest te zuiveren van de overdaad aan beelden. Tevens biedt de dansperformance een moment van bezinning, waarop we aan alles kunnen ontsnappen; verantwoordelijkheid, betekenis, onze rollen en vormelijkheden.

SHIFT is een verhaal dat alles wat er is of zou kunnen zijn optelt, aftrekt en vermengt. Het draait om het besef dat alle betekenis even belangrijk, vergankelijk en individueel is. SHIFT speelt zich af in de ruimte tussen de wereld en onze ideeën erover, in de ruimte tussen denken en ervaren, tussen woorden en daden.

Bij de dansinstallate hoort een soundtrack, die verschillende soundscapes en ritmes combineert met een gesproken tekst. We adviseren bezoekers om zelf oortjes/koptelefoon meenemen om de stream vanaf SoundCloud op hun smartphone te beluisteren.

“Een reeks kalmerende bespiegelingen […] vormen een stroom, een sfeer, een zwerftocht door oneindig onbekend gebied. Met vragen zoek je je weg. Elke gedachte is een deel van een universum van gedachten. De installatie brengt me in een meditatieve rust. Alle ruimte wordt opengegooid. En ook mijn aandacht.”

  • Maarten Baanders – Cultuurpers (2017)

WHAT WE DON'T SAY
Deze installatie omvat een verzameling bewegingen, alledaagse geluiden en geschreven zinnen. In het werk ontstaat dans uit het volgen van de impulsen in het lichaam, gedachten een kinesthetische essentie geven vóór woorden. Net zoals bij meditatieoefeningen komen thema's/bewegingen tevoorschijn zonder gehechtheid, waardoor iets echts en onbeheersbaars wordt onthuld, in beweging vertaald, zoals het diepgaande leven is.

Het lichaam van de danser is het middelpunt van het werk. Net als de oceaan is het lichaam constant in beweging, soms stiller, soms meer opgewonden, wat vluchtige beelden en kort oogcontact naar het oppervlakte brengt. Als een lichtstraal schept de performance ruimte voor korte inzichten en helderheid.

De soundtrack van Viljam Nybacka is een verzameling geschriften, woorden en alledaagse geluiden.

Op woensdag 14 juni, vrijdag 16 juni en op zondag 18 juni is de performance SHIFT te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur in de bovenzaal van de expositieruimte (gratis toegang). De toeschouwers betreden de ruimte op elk gekozen moment en verlaten de ruimte ook weer wanneer men wil. De repetitie van WHAT WE DON’T SAY zal op tussenliggende momenten plaatsvinden. Reserveren is niet nodig. Vergeet niet om en je smartphone en koptelefoon/oortjes mee te nemen.
 


Colofon:

Muziek: Viljam Nybacka
Tekst: Inari Salmivaara
Dans: Inari Salmivaara
Fotografie: Maxime Bersweiler
Kostuum: Anna Ruohonen

Dramaturgie: Hans Tuerlings
Artistiek advies: Renée Copraij
Productie: DansBrabant, AIS
Residenties: Studio 303 – Montréal, DansBrabant – Tilburg, ICKamsterdam, La Ménagerie de Verre – Paris

zoek