Vanaf 27 mei: expo Nieuwe Patronen onderzoekt spanningsveld tussen kleding en identiteit

Wat trekken we aan als niemand kijkt? In NIEUWE PATRONEN onderzoeken Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer het spanningsveld tussen kleding en identiteit, tussen wie we willen zijn en wie we laten zien. Ze ontleden hoe kleding ons tot man of vrouw maakt, en gaan daarvoor terug naar de jeugd van Van de Waterlaat, toen hij stiekem de rokken van zijn moeder aantrok. Met behulp van textiel, collagekunst en fotomanipulatie doen de kunstenaars een poging om het individuele en collectieve verleden te herschrijven. Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er als we gestolde ideeën van mannelijkheid en vrouwelijkheid loslaten?

Wat trekken we aan als niemand kijkt?

Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer binden zich niet aan een enkele kunstdiscipline maar werken mediumoverstijgend. Met hun conceptuele en kritische werkwijze weeft het duo hun achtergronden in theater, gender studies, vormgeving en kunstgeschiedenis samen. Ze maken daarbij gebruik van feministische en filosofische inspiratiebronnen. In Nieuwe Patronen dagen zij de bezoeker uit om op zoek te gaan naar wat zij zouden dragen als niemand kijkt. Ze ontleden hoe kleding ons tot man of vrouw maakt, en verkennen welke nieuwe mogelijkheden ontstaan als we gestolde ideeën van mannelijkheid en vrouwelijkheid loslaten.Publieksprogramma Nieuwe Patronen

Tijdens de expositie zijn er extra activiteiten. Op zaterdag 3 juni verzorgen Van de Waterlaat en Sleumer een workshop, waarin je zelf aan de slag gaat met collages, herstory (het vertellen van de geschiedenis vanuit vrouwelijk oogpunt) en het concept kleding. Daarnaast is er op zondag 11 juni een artist talk; hierbij wordt dieper ingegaan op het maakproces van Nieuwe Patronen en is er ruimte voor het stellen van vragen.

Meer informatie over de expositie en activiteiten klik hier.

zoek