In onze Lichtstraat is nu werk zien van leerlingen uit leerjaar 5 van het Jan van Brabant College in Helmond. Deze jonge fotografen zijn in de fotostudio aan de slag gegaan met een uitdagende opdracht: het maken van zowel een stilleven als een portret, geïnspireerd op schilderijen uit de 17e eeuw.
De leerlingen hebben de claire-obscur techniek toegepast om portretten bijvoorbeeld een mysterieuze sfeer te geven of een stilleven meer diepte te geven. Dit zorgt voor een dramatisch effect van licht en schaduw en creëert tevens een sfeer die past bij de klassieke schilderijen uit de 17e eeuw.
Maar deze leerlingen zijn niet alleen geïnteresseerd in geschiedenis en traditie. Ze hebben ook een moderne twist gegeven aan hun foto's door het gebruik van hedendaagse voorwerpen en actuele thema's. Zo zie je bijvoorbeeld een portret van een leerling met een smartphone in haar hand, de claire-obscur techniek toegepast met een moderne lichtbron.
Ook het actuele thema genderdysforie is te zien in een aantal foto’s. Genderdysforie is een gevoel van onbehagen of ontevredenheid met het biologische geslacht dat je bij geboorte is toegewezen. Iemand met genderdysforie kan het gevoel hebben dat het geslacht dat ze van buiten hebben niet overeenkomt met hun innerlijke gevoelens en identiteit.
We hopen dat deze foto's je zullen inspireren en je laten nadenken over hoe kunst en geschiedenis ons nog steeds kunnen beïnvloeden in de moderne tijd.
De leerlingen hebben gebruik gemaakt van de techniek claire-obscur om hun foto's te belichten. Claire-obscur is een term die uit de schilderkunst komt en betekent letterlijk "helder donker". Het verwijst naar een techniek waarbij een deel van het beeld sterk belicht wordt en een ander deel juist donker blijft, waardoor er een sterk contrast ontstaat tussen licht en schaduw. Deze techniek wordt vaak gebruikt om dramatische effecten te creëren en de kijker te laten focussen op bepaalde delen van het beeld.