Drukbezochte première-avond Fresh Cacao Revisited vol bewondering en enthousiasme

Afgelopen donderdag 23 maart is de film Fresh Cacao Revisited in première gegaan in De Cacaofabriek. Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van de Carat Lucas Gasselprijs, een aanmoedigingsprijs voor net afgestudeerde kunstenaars, legde filmmaker Rein Peeters een portret van de winnaars vast. Het publiek was enthousiast over de bijzondere ervaring die de kunstenaars deelden over hun creatieve proces vanuit hun atelier of residency. Na de film volgde een nagesprek met de filmmaker en aanwezige kunstenaars.

Foto's: Willem Betlem

De avond startte vanaf de rode loper met een drankje richting de filmzaal, waar de avond werd geopend door Julienne Tullemans, programmeur exposities. Vervolgens leidde Fabienne Swinkels, ervaren jurylid van de Carat Lucas Gasselprijs, vanuit Stichting Carat de filmavond in.

De film zorgde voor veel bewondering en enthousiasme. Het publiek had de kans om de kunstenaars te leren kennen, in hun eigen omgeving aan het werk te zien en als het ware in hun hoofd te duiken. De winnaars, Christa te Dorsthorst, Caz Egelie, Nina Markus, Jerrold Saija en David Kater, vertelden wat de Carat Lucas Gassel Prijs voor ze heeft betekend. Voor de een was het een bevestiging van hun werk en voor de ander bood het tijd en ruimte om te kunnen werken.

Na afloop van de film volgde een nagesprek met gelegenheid vragen te stellen aan cineast Rein Peeters. Hij heeft genoten van het maken van deze eerste Cacaofabriek-productie, waarin hij personen vastlegde die – net als hijzelf - in de creatieve sector werkzaam zijn, maar wel vrij en autonoom werken. Het programma werd buiten vervolgd waar een handgetekende animatie op de zijgevel van De Cacaofabriek werd geprojecteerd door Nina Markus (winnaar 2019). Er volgde nog een feestelijke voortzetting van de avond bij de brasserie van De Cacaofabriek.

Dit jaar zal in september de zesde editie van Fresh Cacao plaatsvinden. Tijdens de expositie-periode zal de film opnieuw te zien zijn in De Cacaofabriek. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de culturele nieuwsbrief van De Cacaofabriek Expo.

Lees ook het artikel op Brabant Cultureel.

zoek