Vernieuwde World Press Photo tentoonstelling is geopend!

Cathalijne Dortmans, locoburgemeester en wethouder Gemeente Helmond, opent de Wolrd Press Photo Exhibition in De Cacaofabriek Helmond

Vrijdag 20 januari 2023 werd om 17.00 uur de World Press Photo Exhibition 2022 Helmond officieel geopend. Locoburgemeester en wethouder Cathalijne Dortmans “Maak je blik groter! Dat is waar de World Press Photo aan bijdraagt.”

“Vrijheid van expressie is niet altijd vanzelfsprekend. Niet iedereen krijgt de kans met een open blik naar het wereldnieuws te kijken. Deze foto’s vertellen, buiten dat ze heel mooi zijn, echte en moedige verhalen.” Dortmans juicht toe dat deze wereldse verhalen groter worden door ze te delen en opende de World Press Photo-tentoonstelling in De Cacaofabriek Expo in het bijzijn van zo'n 100 genodigden.

Nieuwe blik op de wereld met vernieuwde World Press Photo
Om diversiteit en representie te vergroten heeft de World Press Photo Foundation ervoor gekozen hun thema’s los te laten, en in plaats daarvan te gaan werken met regio’s. Zowel de wedstrijd als de tentoonstelling is verdeeld in zes regio’s (Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en Oceanië) en vier categorieën (Singles, Stories, Long-Term Projects en Open Format). Van 24 regionale winnaars in vier categorieën worden vier wereldwijde winnaars gekozen.

Julia Kozakiewicz, expositie-manager en curator bij World Press Foundation:
“Hiermee zijn veel meer perspectieven vertegenwoordigd, waardoor lokale verhalen overal verteld worden. Je ziet nu de hele wereld in één uur.”

“World Press Photo toont veel verhalen die ons daarover aan het denken zetten: het moet anders, maar hoe?” vraagt Jochem Otten, directeur van De Cacaofabriek en Het Speelhuis, zich hardop af. Een open blik en andere perspectieven kunnen daarbij helpen. Al is het maar één foto die daartoe aanspreekt. “Daarom zijn we extra blij dat de Helmondse parternschappen ons helpen die verandering in gang zetten.”Wat is jouw persoonlijke verhaal?
Naast Cathalijne Dortmans, Julienne Tullemans en Jochem Otten deelden ook Marvin Corneille (coördinator educatie World Press Photo Helmond), Sanae Yahia (gemeenteraadslid Helmond en student bestuurskunde), Damon Prinsen (student pabo Hogeschool de Kempel) en basisschoolleerlingen Julie, Kail & Dyke (OBS ’t Hout) een persoonlijke blik op de betekenis van fotojournalistiek, hun beleving bij de beeldverhalen en eigen ervaringen met World Press Photo Helmond.

Welke foto maakt op jouw het meeste impact en waarom?
Deel het op Instagram onder #WPPh2022 en tag @worldpressphoto en @expocacaofabriek

Samen met onze lokale partners zorgen we ervoor dat de toegang gratis is, zodat zoveel mogelijk bezoekers de expositie kunnen zien. Dat is best uniek voor World Presss Photo. Dus kom langs en maak je blik op de wereld groter!

Bezoek aan World Press Photo
World Press Photo Exhibition 2022 is van 21 januari t/m 19 februari 2023 te bezoeken in de expositieruimte van De Cacaofabriek Helmond. Openingstijden zijn extra ruim: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur en op zaterdag/ zondag van 10.00 tot 20.00 uur. Er is een audiotour aanwezig die vanaf de eigen smartphone (en oortjes) in diverse talen beluisterd kan worden door de QR-code te scannen. Bezoek ook de Lichtstraat en neem de gratis ‘oud nieuws krant’ mee!

De World Press Photo Exhibition 2022 Helmond is gratis te bezichtigen. Looptijd expositie: zaterdag 21 januari t/m zondag 19 februari 2023.

Mede mogelijk gemaakt door
De World Press Photo Exhibition 2022 wordt naar Helmond gehaald door samenwerkende partners Stichting Openbare Basisscholen Helmond, de OMO Scholengroep, Jan van Brabant College, Hogeschool de Kempel (pabo), ROC ter Aa en Driessengroep. Mediapartners Eindhovens Dagblad en Helmond Marketing dragen bij aan de zichtbaarheid van deze wereldse beelden en lokale verhalen.

De World Press Photo Foundation is een creatieve, onafhankelijke non-profit organisatie, gevestigd in Amsterdam, Nederland. World Press Photo krijgt steun van strategische partners, de Nationale Postcode Loterij en PwC.

Meer informatie over World Press Photo vind je hier.

Foto's: Laura Maessen @ ColoristheLimit!

zoek