Fresh Cacao: Vers talent David Kater neemt Carat Lucas Gassel Prijs in ontvangst

Zondag 2 oktober was de finissage van de expo Fresh Cacao en zoals elk jaar werd de Carat Lucas Gassel Prijs uitgereikt aan een van de jonge talenten uit deze veelbelovende expositie. Dit keer was het David Kater die uit handen van Gerard Groot (voorzitter Stichting Carat) deze aanmoedigingsprijs mocht ontvangen. De jury zegt over zijn werk: ‘In zijn grote, diagonaal geplaatste, ruimtelijke installatie, die als een parade van acht op elkaar in spelende taferelen fungeert, komen experimenteerdrift, materiaalkennis en ook grenzeloze, artistieke verbeelding inventief samen.’

Met zijn diploma van de ArtEz Academy of Art & Design in Enschede nog brandend in de achterzak, nam Kater zondag 2 oktober deze aanmoedigingsprijs mee naar huis voor zijn afstudeerwerk. De jury omschrijft hem als ‘talentvolle nazaat van Ivan Puni, Kurt Schwitters en Robert Rauschenberg’ en roemt hem niet alleen om zijn experimenteerdrift, materiaalkennis en artistieke verbeelding maar ook om zijn humor, die expliciet wordt in de speelse titels die de jonge kunstenaar kiest.

Selectie 2022
‘Opvallend is dat deze lichting bovengemiddeld veel positieve reacties ontving, zowel door de pers als vanuit het publiek,’ stelt programmeur Julienne Tullemans vast. ‘Men ervaart Fresh Cacao dit jaar als een stevig geheel, een expositie waarin het totaalbeeld een sterke indruk maakt. Met daarnaast ook op zichzelf staande krachtige en kwalitatieve werken, vervaardigd door eigenzinnige individuen die alleen voor deze expositie bij elkaar zijn gebracht.’

Alle negen jonge makers gingen naar huis met een juryrapport, wat tijdens de finissage werd gepresenteerd door Rick Vercauteren (voormalig directeur Van Bommel Van Dam museum).

Lustrumjaar Carat Lucas Gassel Prijs
David Kater is de vijfde belofte op rij in het beeldende vak, die uit handen van Stichting Carat de Lucas Gassel Prijs ontvangt. Ter ere van dit lustrum wordt in samenwerking met Rein Peeters – zelf ook een jonge belofte in zijn vakgebied – een film gemaakt waarin alle winnaars van de afgelopen vijf jaar worden geportretteerd. Hoe gaat het nu met ze en wat heeft het winnen van deze prijs voor hen betekend? De film zal dit voorjaar in première gaan in De Cacaofabriek.

Vers academietalent
De Cacaofabriek vindt het belangrijk om ruimte te geven aan jonge makers. Ruimte om zich te presenteren en verder te ontwikkelen. Daarom is de expositie Fresh Cacao elk najaar een vast onderdeel in het tentoonstellingsprogramma. Voor deze expositie worden eindexamenkandidaten van verschillende kunstacademies gescout en uitgenodigd om hun werk ten toon te stellen in de monumentale ruimtes van De Cacaofabriek.

zoek