afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

filosofilm - persona

Persona is een psychologische, experimentele film van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman uit het jaar 1966. De film werd destijds in Nederland en België uitgebracht als 'Maskers' en won internationale prijzen. Enkele scènes werden gecensureerd in de VS en andere landen.

Filosofilm gaat over net wat verder dan alleen het kijken naar een film. Wat voor achterliggende kwesties worden in de film vertoond? Komen deze overeen met ons moraal en hoe vallen deze films binnen de 21e eeuw? Als het gaat om de combinatie van films en filosofie bestaan er minstens twee type films: films die een filosofische kwestie als onderwerp hebben en dit met beeldverhaal tot leven brengen en films die met hun materiaal iets filosofisch duidelijk maken.

Dr. Rob van Gerwen gaat met ons in gesprek over de betreffende filosofische kwesties van de film. Vandaag handelt het over de film Persona.

De jonge zuster Alma neemt de actrice Elisabeth Vogler onder haar hoede, hoewel ze volstrekt gezond is, omdat Vogler weigert te praten. Alma praat de hele tijd tegen haar, maar Vogler geeft geen antwoord, totdat ze uiteindelijk haar belastende geheim vertelt.

Ingmar Bergman 1966
85 minuten
Liv Ullman, Bibi Andersson
Zweeds
Nederlands
Zweden
ma 20 mrt 2023 - 18:30 - Zaal 4

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek