afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

filosofilm - ida

De ouders van Ida waren Joden die tijdens de oorlog werden vermoord. Ida besluit dat ze hun laatste rustplaats wil vinden en maakt samen met Wanda een reis die zowel licht zal werpen op hun verleden als gaat beslissen over hun toekomst.

Filosofilm gaat over net wat verder dan alleen het kijken naar een film. Wat voor achterliggende kwesties worden in de film vertoond? Komen deze overeen met ons moraal en hoe vallen deze films binnen de 21e eeuw? Als het gaat om de combinatie van films en filosofie bestaan er minstens twee type films: films die een filosofische kwestie als onderwerp hebben en dit met beeldverhaal tot leven brengen en films die met hun materiaal iets filosofisch duidelijk maken.

Dr. Rob van Gerwen gaat met ons in gesprek over de betreffende filosofische kwesties van de film. Vandaag handelt het over de film Ida.

Polen 1962. Anna is een wees die groot wordt gebracht door nonnen in het klooster. Ze moet Wanda, het enige nog levende familielid, spreken voordat ze haar geloften aflegt. Van Wanda hoort Anna dat ze Joods is en eigenlijk Ida heet. Beide vrouwen beginnen vervolgens een reis. Niet alleen om achter het tragische verhaal van hun familie te komen, maar ook wie ze werkelijk zijn en waar ze thuishoren.

Pavel Pawlikowsaki 2013
82 minuten
Agata Kulesza, Joanna Kulig
Pools
Nederlands
Polen
ma 06 mrt 2023 - 19:00 - Zaal 4

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek