afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

hallelujah: leonard cohen, a journey, a song

Deze documentaire laat de ontwikkeling van Cohens carrière zien en focust zich op de ontstaansgeschiedenis van zijn meest bekende en meest gecoverde song.

Cohen werkte er maar liefst zeven jaar aan en op papier telde het uiteindelijk meer dan honderdvijftig coupletten. In eerste instantie werd Hallelujah afgewezen door zijn platenmaatschappij, maar vertolkingen van onder andere Jeff Buckley en Rufus Wainwright wekten het tot leven.

Van Hallelujah bestaan verschillende versies, zoals die van John Cale, die niets kon met het oudtestamentische verhaal, of de versie in Shrek waarin alle verwijzingen naar erotiek moesten worden geschrapt. Inmiddels veroorzaakt het lied een haast religieuze ervaring tijdens concerten en festivals en is het de winnende song van veel talentenshowkandidaten. In 2021 stond het lied in Nederland met maar liefst drie versies in de Top2000.

De documentaire bevat ontroerende getuigenissen van grote artiesten voor wie het lied een persoonlijke toetssteen is geworden en een schat aan nooit eerder vertoond archiefmateriaal van de Cohen Trust, waaronder Cohens persoonlijke notitieboeken, dagboeken en foto's, opnamen van optredens en uiterst zeldzame geluidsopnamen en interviews.

Dayna Goldfine 2021
118 minuten
Engels
Nederlands
Verenigde Staten
Geen voorstellingen gevonden

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek