afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

zoek! de vrouw, de hond en de dood

Dierenarts Esther van Neerbos speurt op elk vrij moment naar vermiste mensen, vaak slachtoffer van een zelfgekozen dood. Dankzij haar tomeloze inzet lost ze regelmatig vermissingen op en maakt ze een einde aan de onzekerheid waarin achterblijvers leven. Maar met haar zoekpraktijk loopt ze tegen de grenzen op van een overheid die worstelt met het fenomeen van de burgerspeurder.

De thuisbasis van Esther en haar levenspartner Janette ligt in de bossen bij Helmond. Te midden van hun vijf honden wordt daar gegeten, TV gekeken en geslapen voordat een volgende werk- en zoekdag zich aandient. Dagelijks traint Esther voor dag en dauw de honden. Janette zorgt er voor dat de dierenkliniek die ze samen runnen op rolletjes loopt en dat alles klaar staat voordat de eerste patiëntjes komen. Tussen de consulten door coördineert Esther de zoekacties rondom lopende- en nieuwe vermissingszaken.

Elk weekend gaat Esther zoeken naar vermiste mensen. Ze heeft haar honden gespecialiseerd in het herkennen van dode lucht, in het bijzonder dode lucht onder water. De mensen die zij zoekt, hebben vaak voor een levenseinde gekozen op een verborgen plek in het landschap. Esther moet de natuur met behulp van haar honden steeds opnieuw doorgronden om de vermiste te vinden. Ondertussen probeert ze overheidsinstanties van het lijf te houden die worstelen met het fenomeen van de burgerspeurder en vinden dat zij zich in hun vaarwater bevindt. Maar ook het thuisfront roert zich. Janette wil dat Esther minder tijd aan het zoeken besteedt.

Documentaire De vrouw, de hond en de dood volgt Esther tijdens haar strijd om het voortbestaan van haar zoekpraktijk.

Mariëtte Faber 2022
80 minuten
Esther van Neerbos, Peter R. De Vries, Royce de Vries
Nederlands
Nederland
Geen voorstellingen gevonden

zoek