afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

grutto! de reis van onze nationale vogel

Deze intieme en indrukwekkende documentaire van Ruben Smit laat zien hoe de grutto probeert te overleven in een continu veranderende wereld. De vogel wordt gevolgd op zijn reis over de wereld en in de tijd.

De grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; onze nationale vogel levend in onze weilanden. In rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap?

Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Door droogte, overstromingen en andere weersextremen als gevolg van klimaatverandering is het leven voor de rijstboeren zwaar. Daar komt de grutto ook nog bij; zijn gesnoep aan de rijst zorgt voor voortdurende spanning.

Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In een non-stop vlucht van twee dagen vliegt de vogel duizenden kilometers. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels zich om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland, de kraamkamer van de grutto. In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. In de weilanden van boer Piet en boer Wim moeten ze vele tegenslagen overwinnen om uiteindelijk voor vliegensvlugge kuikens te zorgen; van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens. Overal ligt gevaar op de loer.

Deze natuurdocumentaire vertelt op unieke wijze het magistrale verhaal van onze grutto die symbool staat voor de rol van biodiversiteit in onze huidige samenleving. Een indrukwekkende reis in tijd en ruimte waarin vogels én boeren hun best doen om te overleven.

Ruben Smit 2022
97 minuten
Nederlands
Nederland
Geen voorstellingen gevonden

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek