afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

anthropocene: the human epoch

In Museum Helmond is van 10 april tot en met 11 september de expositie Antropoceen te zien. De Cacaofabriek sluit daar graag bij aan middels een randprogramma. Dat doen we onder andere in de vorm van de documentaire Anthropocene: The Human Epoch, een film die ons meeneemt op een ontzagwekkende reis naar de pracht van, en onze vernietigende impact op, Moeder Natuur. LET OP: DEZE FILM IS ENGELS GESPROKEN EN NIET ONDERTITELD.

The Human Epoch is een epische, oogstrelende docu over hoe mensen de planeet fundamenteel en permanent wijzigen door systematisch de grenzen van de natuur te overschrijden. Volgens wetenschappers bevinden we ons nu in het tijdperk Antropoceen, waarin het klimaat en de atmosfeer zijn veranderd door toedoen van de mensheid.

Filmmakers Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier en Edward Burtynsky leggen met magistrale shots uit dat het er sterk op lijkt dat we door ons eigen toedoen het tijdperk Holoceen achter ons hebben gelaten en in het Antropoceen zijn aanbeland. Doordat we de aarde vervuilen, natuur vernietigen om industrie aan te leggen en systematisch natuurlijke bronnen uitputten, heeft de mensheid de planeet beschadigd en onherstelbaar veranderd. Ecosystemen zijn aangetast, de atmosfeer heeft een enorm hoge CO2-waarde en diverse diersoorten sterven uit.

Paradoxaal genoeg is dit schokkende gegeven bijzonder mooi in beeld gebracht: de film is een waarschuwing en tegelijkertijd een ode aan de schoonheid van onze planeet. Van de handel in ivoor in Kenia tot de marmermijnen in Italië en van een gigantische betonnen zeedijk in China tot het Great Barrier Reef in Australië.

Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky 2018
90 minuten
Chinees, Duits, Engels, Italiaans
Engels
Canada
Geen voorstellingen gevonden

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek