afbeelding van film scene

the best of idfa: children of the mist

In de mistige bergen van Noord-Vietnam worstelt het Hmong-tienermeisje Di met opgroeien. Meisjes in Di’s traditionele cultuur trouwen soms al op hun veertiende, maar Di gaat naar school en leert daar dat het anders kan.

Di is een meisje van twaalf uit de in nevelen gehulde bergen van Noord-Vietnam. Ze behoort tot de Hmong, een etnische minderheid waar meisjes al op heel jonge leeftijd trouwen. Vaak gaat hieraan een controversiële bridenapping vooraf, waarbij het meisje door haar toekomstige echtgenoot “ontvoerd” wordt op oudjaarsavond. Hierna volgen onderhandelingen tussen de families.

Zo verging het ook Di’s zus en hun moeder. Het voelt dan ook niet gek dat de vrouwen en meisjes, bij wijze van voorbereiding, zonder gêne met elkaar praten over seks en het getrouwde leven. Maar Di gaat ook naar school en daar leert ze heel andere mores. En op haar manier probeert zelfs Di’s moeder haar dochter te waarschuwen voor een kindhuwelijk.

Regisseur Diem Ha Le maakte van haar eerste lange documentaire een aangrijpende film over de uitdagingen waar een jong Hmong-meisje voor wordt gesteld, maar vooral over een tiener met een uitgesproken karakter, die niet alleen slachtoffer is. Children of the Mist is een verhaal over de botsing tussen oude gebruiken en moderne waarden, op een plek waar kinderen uit een traditionele cultuur ook toegang hebben tot de buitenwereld.

Winnaar van de IDFA Award for Best Directing in de International Competition.

Er is geen losse kaartverkoop per IDFA-documentaire, enkel een passe-partout. De kaartverkoop verloopt via de openingsfilm: O, Collecting Eggs Despite the Times.

Diem Ha Le 2021
92 minuten
Hmong, Vietnamees
Engels
Geen voorstellingen gevonden

zoek