afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

the rescue

Een meesterlijke en ongelofelijk spannende film van de makers van Free Solo over de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot.

In 2018 is de wereld twee weken lang in de ban van dit verhaal. Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaanse Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze kilometers lange, nauwe grotten, waar het water zo hard kan stromen als een rivier en pikzwart kan zijn door de vele modder - behalve twee zachtaardige, introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd.

Rick Stanton en John Volanthen beoefenen als twee van de weinige mensen op de wereld de sport van het grot-duiken. Een onaardse hobby waarin je volledig op jezelf bent aangewezen in een omgeving die de meeste mensen een acute paniekaanval zou bezorgen. ‘It’s like being in space’ legt Rick uit.

Er ontwikkelt zich een verhaal met zulke onwaarschijnlijke en wonderbaarlijke helden en gebeurtenissen, dat je het moet zien om het te geloven. De mentale kracht van de jongens en hun coach doet je versteld staan. De krankzinnige moed en volharding van de duikers bezorgen je rillingen over je rug. De reddingspoging zelf is zo uitzinnig dat zelfs Hollywood hem ongeloofwaardig zou vinden. 'Almost too fantastic to be true', blijkt dit verhaal een kolfje naar de hand van het echtpaar dat ook Free Solo regisseerde. Ze hadden de beschikking over een schatkamer aan ter plekke gefilmd materiaal, waaronder alleen al 87 uur door de vrouw van de Thaise admiraal. In combinatie met een aantal wonderschone animaties die situaties verduidelijken en sterke, ontroerende interviews met de hoofdrolspelers creëren ze een overweldigende filmervaring, die alle nieuwsbeelden van toen laat verbleken.

Jimmy Chin 2021
107 minuten
Engels, Thai, Koreaans, Noors
Nederlands
Verenigde Staten
Geen voorstellingen gevonden

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek