afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

martin luther king vs. the fbi

Regisseur Sam Pollard toont in deze documentaire hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika.

Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd door het werk van historicus en Pulitzerprijswinnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastig werd gevallen door de Amerikaanse regering.

Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren 50 en 60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: “Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is.”

Martin Luther King vs. The FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Sam Pollard 2021
90 minuten
Engels
Nederlands
Verenigde Staten
Geen voorstellingen gevonden

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek