afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

dear comrades!

Dear Comrades! is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, toen ten tijde van Chroesjtsjov een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen - een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt.

Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. De demonstratie is echter onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders.

De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Lyuda is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter.

De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en is verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.

Andrei Konchalovsky 2020
116 minuten
Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov, Andrey Gusev
Russisch
Nederlands
Russische Republiek
Geen voorstellingen gevonden

klik hier om akkoord te geven op het plaatsen van marketing cookies en deze video te bekijken

zoek

Coronamaatregelen

een afbeelding van een tekstballon met inhoud onze corona maatregelen uitgelegd