afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

big fun in the big town

In het kader van het voorprogramma van Urban MAtterz wordt de documentaire "Big Fun in The Big Town" vertoond. Inleiding wordt verzorgd door Kool Koor (Kool Koor is geboren als Charles Hargrove in 1963. Hij groeide op omringd door meesters als A-One en Toxic, die in dezelfde buurt in de South Bronx woonden. Hargrove ging naar de kunst- en designschool in Midtown, een vrij verre locatie die hem dwong om elke dag op zijn woon-werkverkeer van en naar school te reizen, een route die hem toegang gaf tot de wereld van metrotreinen. In die periode begon de kunstenaar zijn straat-carrière, door tags te schrijven op de metro's en door het hele stedelijke landschap. En zomaar werd Kool Koor geboren. Via samenwerkende en individuele werken aan de treinen bracht Kool Koor de South Bronx-stijl naar het centrum van Manhattan op locaties zoals Fashion Moda, de eerste galerij die zich zal richten op de Bronx-straatartiesten) en door Joe Conzo, één van de meest toonaangevende fotografen van de hiphopscene uit New York.

Big Fun in the Big Town is een Nederlandse muziekdocumentaire uit 1986 die in opdracht van de VPRO gedraaid werd. De reportage werd geregisseerd door Bram van Splunteren en gepresenteerd door Marcel Vanthilt. De documentaire werd op locatie in New York gedraaid en bestond oorspronkelijk uit twee delen: één over rockzanger Iggy Pop en The Stooges, een ander over de Amerikaanse hiphopscene. Toch had enkel de bijdrage over hiphop een enorme impact. Big Fun in the Big Town was van grote invloed op de populariteit van de muziekstijl in Nederland en geniet tegenwoordig een cultstatus onder hiphopliefhebbers.
De documentaire werd in september 1986 in acht dagen tijd in de straten van New York gefilmd. Vanthilt en zijn vier Nederlandse collega's hadden ter beveiliging enkele lijfwachten ingeschakeld om hen tegen lokale straatbendes te beschermen. Zo wisten ze diverse belangrijke pioniers van de hiphopbeweging te interviewen, waaronder Run-D.M.C., LL Cool J, Doug E. Fresh, Grandmaster Flash, Roxanne Shante, Biz Markie, MC Shan, Russell Simmons, Mr. Magic, Schoolly D en The Last Poets. Grandmaster Flash toonde zijn talenten als scratcher en dj, Doug E. Fresh beatboxede op een drukke straathoek in Harlem, New York en LL Cool J was op het moment van de opnamen amper 18 en woonde nog bij zijn grootmoeder. De reportageploeg arriveerde letterlijk op een scharniermoment. Run-D.M.C. had net de single Walk This Way uitgebracht, hun duet met de rockgroep Aerosmith, waardoor hiphop ook definitief door de blanke mainstream zou worden aanvaard. Hierdoor biedt Big Fun in the Big Town ook een uniek tijdsdocument.

Bram van Splunteren 2019
40 minuten
documentaire, muziekprogramma Presentatie Marcel Vanthilt
Nederlands. Engels
Nederlands
Nederland
Geen voorstellingen gevonden

zoek

Coronamaatregelen

een afbeelding van een tekstballon met inhoud onze corona maatregelen uitgelegd