afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene
afbeelding van film scene

michel, acteur verliest de woorden

In het kader van GUM vertonen wij 'Michel, acteur verliest de woorden'. In 2014 is bij Michel van Dousselaere (Gent, 1948) een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Aansluitend is een Q&A met regisseurs Patrick Minks en Irma Wijsman, de vrouw van Michel.

Michel van Dousselaere werkte ruim dertig jaar als acteur en regisseur in Nederland en Vlaanderen. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur.
Van zijn afscheidsrol in de voorstelling Borgen tot de medische consulten bij het Alzheimercentrum; van de boks- en drumlessen tot de reacties van vrienden en collega's die zich proberen te verplaatsen in een situatie waarin de woorden nog wel in je hoofd zitten terwijl je ze niet meer kunt uitspreken. Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

'Michel, acteur verliest de woorden' is onderdeel van GUM. Meer informatie over het Cacaofabriek-brede programma van GUM vindt u op onze website.

Irma Wijsman en Patrick Minks 2018
84 minuten
Documentaire
Nederlands
Nederland
Geen voorstellingen gevonden

zoek