World Press Photo Exhibition: cover image

waardmerk world press photo exhibition

Terugblik World Press Photo Exhibition Helmond 06 – 29 mrt 2019

Waar de genomineerden voor 2020 alweer bekend gemaakt waren, reisde World Press Photo Exhibition 2019 in februari nog van Tel Aviv (Israël), Phoenix (Amerika) en Rotterdam (Nederland) naar Tirana (Albanië), Krakow (Polen), Tallinn (Estland), Oldenburg (Duitsland), Yangon (Myanmar), Port Louis (Mauritius) en Pristina (Kosovo). Helmond was hekkensluiter en De Cacaofabriek expo vormde daarmee de allerlaatste plek waar deze 62 editie van World Press Photo te zien was. “Met dit alles tonen we ambitie en zetten we De Cacaofabriek maar ook de stad regionaal op de kaart. Zowel op cultureel, als op maatschappelijk en ondernemend vlak,” aldus Jochem Otten (directeur De Cacaofabriek).

Met pijn in ons hart moesten we de expositie vervroegd beëindigen, vanwege de aangescherpte maatregelen tegen het corona-virus. Een korte terugblik.

Bezoeker bekijkt foto's tijdens opening eerste editie World Press Photo Helmond

Bezoeker bekijkt winnende foto's tijdens officiele opening eerste editie World Press Photo Helmond / foto Laura Maessen

Wat een week!
Op donderdag 5 maart in de ochtend startten we nog met een leeg canvas; 24 uur later liepen we met alle betrokken vrijwilligers de allereerste rondleiding door de expositie. Later die vrijdag vond er een drukbezochte persconferentie plaats en vierden we uiteraard de feestelijke opening in besloten kring. We ontvingen in het eerste weekend al meer dan duizend bezoekers, kijken terug op een bijzonder inspirerende (en uitverkochte) lezing op maandag 9 maart in samenwerking met het Eindhovens Dagblad, ontvingen de Rabobank als partner met haar zakelijke relaties en hadden in de eerste week negen klassen van OBSH over de vloer. Een druk begin en ook succesvolle aftrap van deze bijzondere expositie-periode.

Officiële opening
“Wat mooi om deze 62e editie van World Press Photo Exhibition wereldwijd af te mogen sluiten op deze prachtige plek,” sprak Anita Awolaja (expositie manager en curator bij World Press Photo Foundation). Op vrijdagmiddag 13 maart 2020 werd World Press Photo Exhibition 2019 Helmond officieel geopend in het bijzijn van zo’n 150 genodigden.

Bezoekers en sprekers tijdens de officiële opening van World Press Photo Helmond 2019Officiele opening eerste editie World Press Photo Helmond / foto's door Laura Maessen

Fotojournalistiek van hier

Op maandagavond 9 maart 2020 vond er een inspirerende lezing plaats. Twee fotojournalisten van hier, René Manders en Kees Martens, namen ons mee in het verhaal achter hun eigen journalistieke beelden. “Wordt een foto gekozen door het verhaal? Of wordt het verhaal gekozen door een foto?” Een geïnteresseerde (uitverkochte) zaal creëerde met de juiste vragen een boeiend gesprek.Lezing over lokale fotojournalistiek door Eindhovens Dagblad en DCI Media in het kader van World Press Photo Helmond 2019

Lezing over lokale fotojournalistiek, georganiseerd i.s.m. Eindhovens Dagblad en DCI Media / foto's door Josanne van der Heijden

Diverse data • rondleidingen onderwijs

Geïnspireerd door World Press Photo gingen groepen 7 en 8 van OBS Brandevoort, OBS De Straap, OKC De Bundertjes, OKC De Lindt, OKC De Rakt, OKC De Stroom en OBS ‘t Hout zelf aan de slag met fotografie. In groepjes van vijf trokken zij hun eigen wijk in om samen één beeldverhaal te maken. Dat beeldverhaal is gelijktijdig met World Press Photo tentoongesteld in De Cacaofabriek.

Voorbereiding tentoonstelling Blik op de wereld - foto's door groepen 7 en 8 van OBS Helmond, geinspireerd door World Press Photo

Voorbereidingen tentoonstelling 'Blik op de wereld', foto's gemaakt door groepen 7 en 8 van Stichting Openbare Basisscholen Helmond

De eerste negen klassen bewonderden in de eerste week al hun eigen expositie ‘Blik op de wereld' en bezochten daarna ook allemaal de World Press Photo Exhibition. De overige 16 klassen konden na vervroegd sluiten van de expositie de rondleiding en bijbehorende opdrachten digitaal beleven via het online videoplatform van OBSH, met de video-rondleiding die op de laatste dag nog in sneltreinvaart werd gemaakt.

Educatieproject bij World Press Photo Helmond, in samenwerking met Stichting Openbare Basisscholen Helmond en BeamitUp

Educatieproject 'Blik op de wereld', geinitieerd i.s.m. Stichting Openbare Basisscholen Helmond en mede vormgegeven door BeamItUp / foto's door Marvin Corneille

En toen

Naar aanleiding van de persconferentie van zondag 15 maart, waarin landelijk aangescherpte maatregelen werden aangekondigd om het corona-virus in te dammen, heeft De Cacaofabriek met pijn in het hart moeten besluiten om de deuren tijdelijk te sluiten. Alle culturele activiteiten die gepland stonden t/m 6 april werden geannuleerd danwel verplaatst. World Press Photo Exhibition 2019 kon helaas niet worden verlengd of opgeschoven, dus kwam daarmee veel eerder dan bedoeld ten einde.

In de media
Veel lokale pers pikte het nieuws over World Press Photo Exhibition Helmond op. Hieronder een greep uit de verschenen artikelen.

30-10-20 ED
World Press Photo-expositie komt naar Helmond

17-01-20 ED
Leerlingen van basisschool ’t Hout in Helmond aan de slag als‘World Press’-fotografen

06-03-20 ED
Flamingo Bob en andere beeldverhalen tijdens World Press Photo expo in Helmond

10-03-20 ED
Hoe maak je de perfecte nieuwsfoto voor de krant?

Tot slot: Dank!

Een groot dankjewel aan het hele team wat achter de schermen heeft gebouwd, georganiseerd, ontvangen, geschreven, gefotografeerd, rondgeleid, toegelicht, etc. Aan de 2232 geïnteresseerden uit de omgeving die de expositie in de eerste 10 dagen al hebben bezocht. En aan al onze partners en sponsoren voor de betrokkenheid, het enthousiasme en de vastberadenheid waarmee we World Press Photo naar Helmond wisten te halen.

De World Press Photo Exhibition 2019 werd naar Helmond gehaald door samenwerkende partners (OBSH, Rabobank Helmond Peel Noord, Eindhovens Dagblad, Gemeente Helmond en De Cacaofabriek) en sponsoren (Helmond Marketing en Aben & Slag Advocaten).

zoek

WPP-2021

World Press Photo Exhibition 2021

WPP-2019

World Press Photo Exhibition 2019

Logo's van samenwerkende partners die World Press Photo naar Helmond haalden (OBSH, Rabobank, Eindhovens Dagblad, Gemeente Helmond en De Cacaofabriek) en sponsoren (Helmond Marketing en Aben & Slag Advocaten)