expo

12 dec - 16 jan 2022 / Wat een werk!

De expositie Wat een werk! te zien in De Cacaofabriek Expo van 12 december tot en met 16 januari 2022

Van 12 december tot en met 16 januari is in de Cacao Expo ruimte van De Cacaofabriek in Helmond de expositie ‘Wat een werk!’ te zien. Zowel Jan Vriends als Medy Oberendorff geven met deze expositie met o.a. originele tekeningen een inkijkje in hun werkwijze: het ambacht van de illustrator. Hoewel beiden een heel andere tekenstijl hanteren, is de natuur een overeenkomstig thema. De opening van Wat een werk! is op zondag 12 december om 15.00 uur.

Met oneindig veel geduld en in een geheel eigen stijl zoomt Medy Oberendorff in op de dieren en planten die wij dagelijks om ons heen hebben maar waar we zo vaak aan voorbij lopen. Juist door haar verfijnde en zeer gedetailleerde weergave van de realiteit toont ze ons de schoonheid van een dood vogeltje, het vangmasker van een libellenlarve of het vernuft van een mestkever. Voor Lannoo maakte ze Wonderbos, bekroond met een Zilveren Griffel en het met Vlag en Wimpel bekroonde Het Wonderlijke Insectenboek.

Jan Vriends is sinds 1991 professioneel spreker, schrijver en stripmaker. Hij schreef en tekende voor diverse tijdschriften, waaronder Libelle, Nieuwe Revu, Webber, Fancy en Zo Zit Dat en publiceert sinds 2007 wekelijks zijn strip “Roos Vink” in tijdschrift Tina. In de laatste 30 jaar heeft Jan honderden pagina’s geschreven en getekend. In de Cacaofabriek wordt een selectie van originele Roos Vink-pagina’s getoond van de laatste 15 jaar en originele pagina’s en een 5 meter panorama-illustratie van een boswandeling uit de avonturen van Janjaap.

12 dec - 14 jan 2022 / Welkom in het verheden

De expositie Welkom in het verheden te zien in De Cacaofabriek Expo van 12 december tot en met 14 januari 2022

Op 12 december start in De Cacaofabriek de tentoonstelling ‘Welkom in het Verheden’, waar het ’verre’ heden en verleden samenkomen. De expositie loopt tot en met 14 januari en is georganiseerd door studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in samenwerking met De Cacaofabriek, Museum Helmond, kunstenaar Stijn Peeters en studenten van de Radboud Universiteit. De exposanten nemen in hun werk een standpunt in tegenover actuele problematiek en verbeelden mogelijke toekomstscenario's. Het publiek wordt door de begeleidende teksten uitgenodigd een positie ten aanzien van actualiteit, het verleden en de toekomst in te nemen.

In deze thematische tentoonstelling geven de exposanten hun perspectief op een toekomstige wereld vanuit verschillende tijdperken in het verleden, heden en de toekomst. Die visie kan zowel sober-dystopisch als optimistisch-utopisch zijn.

Opmaat van de tentoonstelling vormt het immense doek ‘In Defense of Sentimentality’ (2021) van Stijn Peeters. Vanuit zijn engagement met maatschappelijke, hedendaagse problematiek gaat hij in op de schaarste van grondstoffen die door het Westen worden uitgebuit en rijkelijk ingezet in de kapitalistische, digitale consumptiemaatschappij. Met behulp van kunsthistorische bronnen actualiseert hij voorstellingen uit het verleden en vermengt die met afbeeldingen uit de hedendaagse media. Ook binnen zijn docentschap deelt hij de reikwijdte van de beeldcultuur als rijke voedingsbodem met de studenten van de Academie voor Beeldende Vorming (ABV). Het resultaat daarvan is deze expositie waar hij jonge, talentvolle studenten hun eigen beeldende interpretatie op het thema vorm laat geven. Het resulteert in een gevarieerd tentoonstellingsaanbod aan technieken en (persoonlijke) contexten.

Opdrachtgever voor deze expositie is De Cacaofabriek. De Cacaofabriek is een belangrijk podium voor kunst en cultuur in de omgeving van Helmond en biedt bij elke tentoonstelling een educatief programma. Organiserend partner is Museum Helmond, die haar kunstcollectie heeft opengesteld om zo het bronnenonderzoek voor dit project mogelijk te maken. Door de presentatie van een viertal foto’s uit de collectie van Museum Helmond wordt het post humanistisch toekomstbeeld binnen de expositie verduidelijkt. Zowel de studenten van de ABV als de studenten van de Radboud Universiteit worden in dit project begeleidt door Stijn Peeters en kunsttheoreticus Christianne Niesten.

17 okt - 28 nov 2021 / Coeur de Parisienne

De expositie Coeur de Parisienne is te zien in De Cacaofabriek Expo van 17 oktober tot en met 28 november2021

Coeur de Parisienne is een dialoog tussen de schilderijen van Helma Michiels en de keramische sculpturen van Janina Frye, Boris van Hoof en Sabina Timmermans. Het werk van Michiels bestaat uit expressieve, geabstraheerde schilderijen en tekeningen waarin ze de kracht van de vrouw laat doorklinken. Vele wegen in Michiels’ werk leiden naar Parijs. Het is de stad waar in de achttiende eeuw tijdens de Franse Revolutie het moderne feminisme werd geboren, waar Van Gogh en zijn laat negentiende-eeuwse tijdgenoten naartoe trokken voor inspiratie en ervaring, en waar in 2016 het Klimaatakkoord werd getekend. Het moderne Parijs is nog steeds een stad waar kunst de efficiëntie van het moderne leven ontstijgt en tot de verbeelding blijft spreken.

Europees Keramisch Werkcentrum
Coeur de Parisienne is een samenwerking tussen De Cacaofabriek in Helmond en Sundaymorning@ekwc in Oisterwijk. De Cacaofabriek nodigde Helma Michiels uit voor deze expositie en nodigde het keramisch centrum uit om kunstenaars naar aanleiding van een werkperiode in het EKWC aan te dragen als aanvullingen op Michiels’ werk. Directeur Ranti Tjan en projectleider Nico Thöne kozen drie kunstenaars: Janina Frye, Boris van Hoof en Sabina Timmermans. Zij zagen in het werk van deze drie kunstenaars echo’s van het vrije, fysieke werk van Michiels.

In Coeur de Parisienne vormen de schilderijen en tekeningen van Michiels de rode draad. Het keramiek van Frye, van Hoof en Timmermans verhoudt zich daarmee inhoudelijk en visueel op eigen wijze.

Lees de recensie in het Eindhovens Dagblad via deze link

zoek

Coronamaatregelen

een afbeelding van een tekstballon met inhoud onze corona maatregelen uitgelegd