expo

04 sep - 01 okt 2023 / FRESH CACAO 2023

Fresh Cacao 2023

Laat je inspireren door vers academietalent! Ieder jaar presenteert De Cacaofabriek samen met Stichting Carat in september de nieuwe lichting en biedt hen een professioneel podium, waarbij jonge kunstenaars kans maken op de Helmondse kunstprijs die dit jaar voor de zesde keer wordt uitgereikt. De officiële opening van de expo is op zondag 3 september om 15.00 uur.

Carat Lucas Gassel prijs
Om deze aanmoediging van jong talent kracht bij te zetten wordt dit jaar voor de zesde keer aan één van de Fresh Cacao-beloftes de Carat Lucas Gassel Prijs uitgereikt op 1 oktober 2023. De artistieke commissie van De Cacaofabriek (bestaande uit Ageeth Boermans, Julienne Tullemans, Bert Loerakker en Sebastiaan Dijk) bezocht dit jaar de exposities van de AKI (Enschede), Sint Joost (Den Bosch en Breda), de HKU (Utrecht) en Sint Lucas (Antwerpen).

Van 4 september tot 1 oktober is Fresh Cacao dagelijks te zien in onze expositieruimte, gratis te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur in De Cacaofabriek Expo.

Lees hier meer over deze expositie en de Carat Lucas Gassel Prijs.

31 AUG - 01 OKT 2023 / From the Bronx to Helmond

Foto expositie Joe Conzo en Hans v.d. Berkmortel in de Lichtstraat van De Cacaofabriek

Op 31 augustus opent een bijzondere fototentoonstelling in de Lichtstraat van De Cacaofabriek, Helmond. De New Yorkse fotograaf Joe Conzo en Helmondse fotograaf Hans van den Berkmortel bundelen hun krachten om bezoekers mee te nemen op een unieke reis door de wereld van oldskool HipHop iconen. De expositie is gratis toegankelijk en onderdeel van het randprogramma rondom Urban Matterz.

'From the Bronx to Helmond' biedt een intieme kijk op de persoonlijkheden van legendarische Hiphop artiesten. Joe Conzo Jr. heeft de ontstaansgeschiedenis van HipHop in New York vastgelegd met zijn documentaire foto's, die een tijdsbeeld geven van 50 jaar HipHop geschiedenis. Hans van den Berkmortel heeft samengewerkt met grootheden als T-La Rock, DJ TOO Tuff, Grandwizzard Theodore en Tony Scott en weet hun ware emoties te vangen in zijn beelden.

Spectaculaire opening

Tijdens de vernissage op 31 augustus om 19.00 uur in de foyer van De Cacaofabriek verrichte journalist Willem Brouwer de opening. Chief Tony Scott sprak inspirerende woorden en Extince, de godfather van de Nederlandse rap, gaf een mini-concert. De dansers van dansschool Unity Eight zorgden voor een visueel spektakel.

Meer info over deze expositie

Meer info over het UrbanMatterz Urban & HipHop Festival

Meer info over het UrbanMatterz Oldskool HipHop Concert

16 okt – 26 nov: 'N

Tentoonstelling 'n

We vroegen beeldend kunstenaar Paul van Dijk (1947) om een presentatie van zijn werk samen te stellen in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo. Daarbij stelden we hem voor om twee jonge kunstenaars te vragen om gelijktijdig met hem tentoon te stellen. Dat werden niemand minder dan Domenique Himmelsbach de Vries (1983) en Remy Neumann (1988). De drie solo-presentaties onder de overkoepelende titel ’n laten drie totaal verschillende kunstenaarspraktijken zien.

Alle drie de kunstenaars maken niet te missen werk dat in onze monumentale ruimtes in een unieke presentatie samenkomt en – gratis – te bewonderen is. Het werk van Paul van Dijk wordt in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo tentoongesteld, het werk van Remy Neumann is te zien op de vide en Domenique Himmelsbach de Vries presenteert in de benedenruimte, en daarnaast is zijn project ‘Papieren Monument voor de Daklozen’ in de Lichtstraat van De Cacaofabriek te zien.

Op zondag 15 oktober 2023 om 15.00u wordt de tentoonstelling ‘n officieel geopend door filosoof, dichter en essayist Maarten Doorman en is daarna van 16 oktober t/m 26 november 2023 dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur.

zoek