Feico Deutekom

Klassiek

Instrumentaal

Feico Deutekom

Philip Glass Piano Etudes

Podium

Pianist en Glass-specialist Feico Deutekom presenteert zijn allernieuwste album met de Piano Etudes van Philip Glass. De wereldberoemde componist en grondlegger van de minimal music schreef de Etudes gedurende een periode van 20 jaar. Aanvankelijk ter verbetering van zijn eigen pianotechniek, later gingen pianisten over de gehele wereld de uitdaging aan en namen zij luisteraars mee in dit prachtige late werk. Inmiddels wordt over de Etudes van Glass op dezelfde manier gesproken als over die van Debussy of Chopin. In de Etudes komen de verschillende kenmerken en technieken aan bod die de stijl van Glass zo kenmerkend en herkenbaar maken: de wervelende arpeggio’s, verschillende door elkaar lopende ritmes en de voortdurend verschuivende ritmische en harmonische patronen.

Voor dit concert heeft Feico Deutekom een selectie gemaakt van de mooiste Etudes. Variërend van de meest ritmisch opzwepend, de meest lyrische, tot de meest persoonlijke en verstilde muziek die de componist ooit schreef. Feico Deutekom vervult een bepalende rol in de repetitieve of minimal music. Hij is oprichter van het Attacca Ensemble, het koor dat de afgelopen vijftien jaar producties met koormuziek van hedendaagse componisten voor zijn rekening nam, waaronder ''Einstein on the Beach' en ''Another Look at Harmony' van Philip Glass, maar bijvoorbeeld ook Arvo Pärt’s ‘Kanon Pokaajaanen’. Feico was zanger en pianist in het Ensemble en schreef arrangementen voor verschillende bezettingen. 

Philip Glass heeft een centrale plaats in het muzikale leven van Deutekom, met wie hij door de jaren heen een persoonlijke band heeft ontwikkeld. Glass nodigde Feico en zijn Ensemble verschillende malen uit als gast tijdens zijn concerten in de Amsterdamse Melkweg. Tijdens deze concerten speelde Feico in verschillende bezettingen bekende Glass-werken zoals 'Akhnaten', ''Hydrogen Jukebox' en 'Music in Similar Motion'. In 2023 trad Feico voor het eerst op samen met het Philip Glass Ensemble in TivoliVredenburg in Utrecht, tijdens hun live uitvoering van de muziek bij de legendarische film ‘Koyaanisqatsi’. Feico speelde toetsen en zong tegelijkertijd solo de iconische basso profundo-partij. De laatste jaren is Feico meer en meer achter de piano te beluisteren. De persoonlijke samenwerking met Philip Glass zette zich voort in 2020 met Feico’s soloalbum 'Musical Offering'.

zo 07 apr.

Locatie

Popzaal seated

Aanvang

15:30

Verwacht einde

17:00

Wat vind je hiervan?

  • Chansons

    Concert

    Met Catherine en Fraukje

    03 zo mrt.

    Chansons
Cacaofabriek logo

Kies een taal